Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Idol: Penger og langsiktig glede

Skrevet av Sindre | 08. juli, 2009

Dette er bidrag nr. 13 til Glade Talenter 2009, skrevet av deltager «G543″ – Ole. Oppgaven gikk ut på å skrive en artikkel om betydningen av penger.

Penger er egentlig helt ubrukelige lapper eller mynter, som ikke ville hatt noen verdi, hvis ikke samfunnet hadde vært enige om dette. Jeg vil bare si at jeg synes penger er en fin oppfinnelse, og det gjør at vi har en fast sum å forholde oss til. Vi slipper å bytte 5 okselår i mot en bærbar PC, og netthandelen hadde blitt svært komplisert med en slik metode. I denne teksten kommer jeg til å drøfte ting som glede, ullykkelighet, materielle verdier og hva man kan gjøre med penger.

Money can’t buy happiness

Dette er et kjent utrykk som man finner overalt i ulike selvhjelpsbøker, eller fra smarte guruer som har funnet løsningen på livet. Er det noe du bør kvitte deg med så raskt som mulig, så er det pengene! Det tenkte kompisen min også når han var på ferietur, og satt full som en dupp i taxien, samtidig som han kastet det han kalte for lekepengene sine ut av vinduet. Da taxien var fremme merket han at det ikke var mere igjen av ”lekepengene”. Taxisjåføren hadde verken lyst på tannkoster, brødskive med brunost, eller brukte blomsterpotter i bytte for turen. Kanskje hadde ikke taxisjåføren fått en ekstatisk glede om han hadde fått pengene, men mangel på penger kan definitivf få frem det motsatte av glede. Fotball kan for noen være dønn kjedelig, og hadde Leonora blitt tvunget til å sparke fotball to økter om dagen kan vi også si at ”football can’t bring happiness”.

Glede er noe som er vanskelig å definere. De fleste er enige om at det er den viktigste følelsen vi har i kroppen. Det er ingen automatikk i at 100000000000000000000000 kr gir lykke. Det finnes folk som bor på stranden under åpen himmel, og surfer hele dagene, med innstillingen at livet er topp! Disse personene nyter hobbyen sin, og gleden de får av å surfe. Etter å ha hørt på en lydfil fra Richard Bandler fortalte han en historie om folkene som sitter utenfor templene i India. Folka var så fattige at vi ikke kan forestille oss hvor lite penger de hadde. Bandler var generøs, og ga en fattig mann som satt rundt templet en stor bunke penger. Mannen hadde nå råd til nesten hva han ville, og kunne sikkert ha sikret fremtiden sin. Til vår store overaskelse fikk han med seg folka utenfor tempelet, og kjøpte et giga festmåltid som han spanderte på alle sammen ved tempelet. What a man! Dette er ekte rikdom, og jeg regner med han skapte glede i både seg selv, og til folka i rundt seg!

Penger kan sannsynligvis hjelpe deg frem til lykke, på akkurat samme måte som målsetting eller kunnskap kan. Hvis du har lyst til å reise til Egypt for å se på pyramidene, og oppleve en annen kultur, er pengene med på å gjøre at du kan reise. Har man lyst til å studere med å dra på seminarer og kurs koster dette også penger. Opplevelsen og gleden av slike hendelser kommer selvfølgelig innenfra fra en selv, og ikke i fra pengene, men uten pengene ville det vært umulig å reise eller å dra på kurs. Å ha kunnskap om seg selv, og omverdenen er en fin måte å bruke penger på. Jeg synes Sophie Tracker beskriver det ganske så bra i dette sitatet:

”Jeg har vært rik, og jeg har vært fattig. Tro meg, det var bedre å være rik.”

Penger gir oss mat, klær, et hus å bo i, utdanning, underholdning, medisin. Det gir oss frihet og flere valgmuligheter. Skal man bruke mye penger så sats på noe som får frem opplevelser, og gjør at en vil vokse innenfor et område. Har du penger kan du kjøpe deg båt og vannski. Jeg blir i svært godt humør når jeg kjører vannski, og jeg har aldri møtt noen som kjeder seg når de står på vannski. (forskning kan sikkert vise at vannski ikke bringer glede) Selv om man har penger, er det opp til en selv å skaffe seg glede, og det kommer ikke automatisk i lag med pengene. Ser man på bildet nedenfor synes jeg dette er en god pekepinn på hva penger kan gjøre.

Hvorfor kan penger føre til ulykke?

”Den som vil inbille ungdommen at det ikke er noen annen vei til rikdom enn slit og sparsommelighet, er en slyngel og bedrager” (Benjamin Franklin)

En slik kommentar som sitatet ovenfor har sikkert de fleste hørt, og er slit og sparsommelighet den eneste veien til mye penger, vil det smale inn håpet for glede. Så fremt man ikke synes slit og sparsommelighet er topp! Alt for mange idioter tenker på hva det er man kan tjene penger på? I stedet kan man spørre seg selv: ”Hva er det jeg synes er morsomt, og hvordan kan jeg tjene penger på det som er morsomt?”

Mange glemmer at livet kan være en lek, som man kan få betalt for. Er det du gjør en lek for deg, er det også stor sannsynlighet for at du blir ganske så dyktig. Ser man på hvordan en revunge lærer seg å bli en dyktig jeger, er det med å leke seg frem til ferdigheten. Den samme holdningen burde vi mennesker hatt. Mange blir istedet kyniske roboter, som bare er ute etter å tjene penger. De bruker tiden sin innestengt på et kontor, hvor de gjør en jobb de ikke liker. Pengene kan skape grådighet, og det blir i stedet for glede en byrde. Det finnes mennesker som ikke får annet ut av rikdommen sin enn frykten for å miste den, og blir pengene sjefen over livet, fører dette til lite tilfredstillelse.

Materielle verdier

Jeg leste VG på lørdag, hvor det sto om Celina Midelfarts forlovelses ring som kostet så mye penger at jeg ikke får plass til å skrive det på denne linjen. Ringen var svært pen da, og jeg regner med hun får et bedre liv etter en slik gave. Jeg synes Eckhart Tolle beskriver gleden av penger ganske så bra i boken ”The power of now

“You may have many exciting experiences that money can buy, but they will come and go and always leave you with an empty feeling and the need for further physical or psychological gratification. You won’t abide in Being and so feel the fullness of life now that alone is true prosperity.” (Eckhart Tolle)

Sitatet fra Eckhart Tolle har et fint budskap. Min tolkning av sitatet er at materielle gjenstander som en diamantring, en fin kjøkkeninnredning eller en nydelig gulvmatte vil etter hvert være glemt. Den nye kule buksa, og skoene som gjorde meg så glad da jeg kjøpte dem, får ikke frem gleden i meg etter en måned. Gleden av nye ting, går fort over. Jeg synes det er et skremmetegn at vi også bruker så mye tid på å prate om materielle verdier. Celina Midelfart tok hele fremsiden på VG på grunn av den dyre diamantringen sin på lørdag. I vanlige samtaler gir vi komplimenter til folk på grunn av de nye klærne, den nye varandaen, eller den nye flatskjermen. Vi er blitt hjernevasket til å legge vekt på materielle verdier. Hva med å heller skryte av vennene våre for at det ser ut som de er i godt humør, i god form, og at det var trivelig å være i lag med dem!

Tjen penger på ditt råe liv!

For å oppsummere så er det ikke pengene som gjør deg glad, men det kan hjelpe deg i gang med å gjøre hva du har lyst til. Tenk på hva du liker! Hva er det som får frem gode følelser i kroppen din? Hva er det du brenner for? Fordi om man vanligvis ikke tjener penger på å gå i fjellet eller å se på innsekter, er det muligheter overalt. Følger man sin lidenskap finnes det måter å tjene penger innenfor det meste. Folk selger jo vann på flasker, når vi får det gratis i kranen. Lag et tankekart med ideer for hvordan du kan tjene penger på det du elsker! Knut Jørgen Røed Ødegård tjener penger på å være gal etter stjerner, det er fordi han brenner for det, og fyren har en herlig entusiasme! Kjør på med din kule interesse! Da vil jeg bare avslutte med et godt råd og sitat i fra Beverly Johnson:

”Everyone should have enough money to get plastic surgery!”

Hvem bør gå til finalen av Glade Talenter? (Kun én stemme er mulig)

  • J402 Camilla (47%, 55 Stemmer)
  • J172 Melissa (43%, 50 Stemmer)
  • G543 Ole (10%, 11 Stemmer)

Antall stemmer: 116

Loading ... Loading ...

I tvil? Husk å lese alle 3 sine innlegg før du stemmer.

Dette innlegget er en del av konkurransen «Glade Talenter». Innlegget presenteres som det ble levert, og ingen redigering er foretatt. Om konkurransen, deltagerne og oppgaven… | Om dommerne…


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på onsdag 08. juli 2009 klokken 10:00 i kategoriene: Bevissthet, Business, Glade Talenter, Inspirasjon, Penger,

LESERNE MENER:
10 kommentarer så langt

08.07.09

Jeg rett og slett digger dette innlegget. Teksten, budskapet, bildene, skrivemåten, ja – alt! Jeg synes Ole har tolket oppgaven på best måte av de tre gjenstående kandidatene. Ole skriver på en litt humoristisk måte som får meg til å trekke på smilebåndet:) Det samme gjorde bildene, de passet perfekt inn. Det er litt skrivefeil her og der men det gjør meg ingenting når innlegget er av så høy kvalitet! Ole har imponert igjen, og jeg innrømmer gjerne at jeg vil ha han videre slik at jeg kan lese flere slike innlegg fra han! Godt jobbet!

2. Sindre
08.07.09

Jeg ble ikke like begeistret over dette innlegget som dine to forrige. Jeg syns du maser mye mellom poengene dine og jeg tok meg selv i å kjede meg litt og lurte på hvor du egentlig ville hen. Men når poengene endelig kommer, er de så overveldende, jordristende gode at hadde du fjernet fjaset og fokusert på den utrolige verdien som gjemmer seg i små, geniale setninger innimellom her, hadde det blitt en langt bedre artikkel.

F.eks. syns jeg det som står under «Money can’t buy happiness» stort sett er unødvendig. Det er relativt interessant men jeg syns artikkelen kunne klart seg uten. Under «Hvorfor kan penger føre til ulykke» kommer du omsider inn på et godt poeng om at man bør spørre seg selv «hvordan man kan tjene penger på noe man syns er morsomt». Dette rådet er gull verdt.

Under «Materielle verdier» kommer du inn på et tema jeg selv skrev om i et innlegg om en viss genser jeg hadde lyst på, for så at jeg skjønte at den egentlig ikke ville gjøre meg lykkeligere på lang sikt, fordi jeg allerede hadde mer enn nok klær til å klare meg. Med andre ord: Eckhart Tolle-sitatet ditt er også gull verdt.

Du konkluderer med at man skal «tjene penger på sitt råe liv», og det er en skikkelig verdig avslutning på innlegget. Du nevner en av tidenes enkleste businessidéer som faktisk funker, nemlig vann på flasker (PS. Dommer Victoria pleier å bade i Farris-vannet, så jeg ville ikke drukket det hvis jeg var dere :P ) – og jeg liker også at du drar frem Norges kjendisastronom nr. 1 og hans geniale entusiasme for stjerner, planeter og verdensrommet! Det handler rett og slett om å finne sin lidenskap og «formål«, og sette i gang.

Alt i alt er dette et innlegg som gjentar veldig mye jeg har skrevet om tidligere, flettet inn i litt unødvendig, dog småinteressant pjatt her og der. Jeg syns du kunne fokusert enda mer på de viktigste poengene dine og skrevet mer ut fra dette. Du kunne klart deg uten alt som står under «Money can’t buy happiness». Det skal sies at jeg er trøtt når jeg skriver dette, men jeg er rimelig sikker på at jeg er enig med meg selv i en mer våken tilstand også.

Forøvrig har du som vanlig en masse skrivefeil, og artikkelbildet ditt er veldig morsomt, men helt på trynet når det kommer til dimensjonene på bildet. Jeg har sagt klart og tydelig via mail at bredden på artikkelbildene må være lengre enn høyden for at det skal passe inn på Glabladet. Hadde jeg vært bortreist nå og ikke hatt tilgang til Photoshop, kunne jeg ikke brukt bildet ditt. Da hadde det nemlig blitt dradd utover og sett helt mongolid ut. Versjonen dere ser her, har jeg lagt til en ekstra hvit bakgrunn på, for at bredden skulle bli lang nok. Ole, du gjorde samme feil med intervju-bildet ditt også, men jeg klarte heldigvis å redigere det slik at det så noenlunde riktig ut.

Ved evt. «ansettelse» kan man selvfølgelig bruke bilder som er for korte i bredden, men da ser jeg helst at du har Photoshop selv, og kan ordne dette på forhånd. :)

Camilla, leser du dette?! Det samme gjaldt nemlig ditt bilde også, så ikke sitt der og se uskyldig ut! Men det tar vi i morgen… :P

08.07.09

La meg først få si at du må virkelig få gjort noe med alle skrivefeilene dine, det er ikke tjukt av dem, men det er mange nok til at det virker en smule uproft. Her er både kommafeil, orddelingsfeil og rene, skjære skrivefeil (som ville ha blitt plukka opp av en stavekontroll). Få eventuelt noen andre til å lese igjennom innlegget før du sender det, så slipper du den slags flaue feil. Men la oss for øyeblikket se bortifra dette, og heller konsentrere oss om innholdet. Dette er strålende saker, og jeg kjenner at jeg blir glad i deg! Jeg er så enig at det nesten ikke går an, egentlig litt politisk ukorrekt (deilig), og et strålende budskap. Faktum er at man trenger dessverre disse sedlene og myntene, selvutvikling koster penger. Jeg synes også du har gjort en god jobb i forhold til oppgaven du har valgt, både verdiskapende og med et godt fokus på selvutvikling.

Du skriver godt, på tross av for mye skrivefeil, og du klarer å holde interessen min gjennom hele innlegget. Det er ikke for mye unødvendigheter, og du klarer (for det meste) å stappe inn en smule verdi i vær eneste setning. Jeg er uenig med meg selv om dette eller «Flørt som en baby» er det beste av innleggene dine, men godt er det.

Jeg gidder herved ikke å påpeke om det er Glabladverdig eller ikke, da nivået er såpass høyt nå at alle gjenværende deltaker leverer (i større eller mindre grad).

Så kommer vi til noe som ikke er fullt så bra. Etter hva jeg har forstått har dere fått retningslinjer på hvordan dimensjonene til bildene skal være, disse retningslinjene følger du ikke opp. Og på tross av at jeg er stor fan av ganske så ekstrem individualisme, så er ikke dette tidspunktet å begynne med slikt. Muligens har det gått deg hus forbi, og hvis det ikke har gjort det, er det egentlig litt arrogant og ikke følge retningslinjene. Bildene er forsåvidt gode illustrasjoner til innlegget, både morsomme og tankevekkende, men som sagt: SKJERPINGS!

4. Camilla
08.07.09

Sindre: jeg ser ikke uskyldig ut her jeg sitter :P

Jeg trodde retningslinjene for bilder bare gjaldt intervjubildet, men det var jo rimelig korttenkt. Jeg kan sende deg en ny versjon eller et annet i riktig format? Evt få gjennomgå i morgen;)

5. Sindre
08.07.09

Åja, så du syntes kanskje Glabladet hadde «krympet» siden intervjuet? ;) Hehe, send for all del ikke nytt bilde! Hadde sett skikkelig frem til morgendagens utskjelling av deg. Dessuten har deadline vært for lenge siden… :twisted:

6. Ole
08.07.09

Beklager det med bildestørrelsen Sindre, men jeg mener du skrev at bildene bør helst være større enn høyden. Så jeg trodde dette bare var en liten jålesak, og at bildet bare ville blitt litt tykkere eller tynnere. Arrogant vil jeg ikke være, og går jeg videre får dere 468px bilder i bredden av meg:-) Dere har gode tilbakemeldinger, og jeg skal prøve å lære av det dere sier.

7. Magnus
08.07.09

Fint innlegg, men for min del blir det noe langt slik at jeg sliter med å fullføre teksten. Nå kjenner jeg i utgangspunktet ikke konseptet Glabladet veldig godt, og det er mulig at denne lengden er normen. Er ingen erfaren bloggleser heller (bortsett fra noen markedsføringsblogger allá Seth Godin sin), men foretrekker helt klart kortere innlegg som er mer rett på sak. Er vel antakeligvis litt lat da.

Lykke til uansett!

8. Sindre
08.07.09

@Ole: Det er helt i orden. Jeg kan umulig ha uttrykt meg klart nok når både du og Camilla gjorde det samme. Men nå er dere begge smertelig klar over det til neste gang. ;) Det må forøvrig ikke være i nøyaktig 468px i lengden, det kan gjerne være større. Det vil automatisk «forminske seg selv» til 468px når det lastes opp. Så lenge det ikke er veldig mye mindre skulle det gå fint (da ser det gjerne gromsete ut).

@Magnus: Hva lengde på innlegg angår har jeg skrevet en rekke innlegg på rundt den samme lengden, så det gjør ikke noe at lengden er som den er på dette innlegget. Det er litt av det som skiller Glabladet fra blogger generelt; ofte lange, innsiktsfulle innlegg om et konkret tema. Men jeg er også helt enig i at det ikke er nødvendig å skrive lange innlegg bare for å skrive lange innlegg. :)

9. Kim Jonni
08.07.09

Penger er ikke alt så lenge man har nok av dem. Mange sier også at penger ikke er viktig, men de er kjempegode å ha. Penger kan være den enkleste veien til noe bedre.

Jeg vil si penger betyr trygghet, selvstendighet, fremtid og vekst. I dag bør du være oppmerksom eller interssert i kunnskaper, opplevelser, vennskap, resultater og verdier du skal tilegne deg uten penger.

10. Petter
09.07.09

Likte innlegget. Litt langt kanskje, men bra jobba.

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere