Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

7 tips til ferske studenter

Skrevet av Sindre | 24. august, 2009

Dette er et gjesteinnlegg skrevet av Camilla fra Glade Talenter.

Skuddet for studiestart er avfyrt, fadderordningene er i gang og tusenvis av ferske studenter vrimler rundt i et forsøk på å finne sin plass og komme seg i orden. Selv har jeg seks års fartstid som student og tenkte derfor å dele noen nyttige tips med de som er nye i gamet:

1. Bli organisert

Det er ingen tvil om at du vil motta mengder med papirer og informasjon, så sørg for at du har et oversiktlig system helt fra start. Del opp i permer for ulike fag med underkategorier for ulike tema. Det er mye som kan skape stress hos studenter, men god orden i systemet kan hjelpe deg å holde deg fokusert og organisert. “Ansvar for egen læring” er et kjent prinsipp som gir stor frihet, men som forlanger tilsvarende sterk selvdisiplin. Legg til rette for gode arbeidsvaner fra start og vær bevisst på du selv må planlegge og organisere tiden din på en slik måte at du får gjort alt som skal gjøres innen de ulike tidsfristene.

2. Gjør deg kjent på skoleområdet

Bruk de første dagene til å orientere deg på skolen og anlegget rundt. Ingenting er mer stressende enn å måtte løpe rundt og lete etter rett forelesningssal ti minutter etter undervisningen allerede har begynt. Jo fortere du blir kjent, jo mer smertefri kan den første perioden bli. Lær deg hvor de beste leseplassene er, hvor rådgivere og informasjonsdesken finnes, når du kan unngå rush i kantinen og hvilke busser du kan ta. Følg med på oppslag om forestillinger, nyttige kurs, konserter, treningstilbud og lignende. Du kan få mye for pengene når du benytter deg av tilbud som har tilknytning til skolen.

3. Hold orden på økonomien

Å skulle holde orden på all økonomien på egenhånd for første gang kan være utfordrende. Samtidig er dette den ideelle tid for å lage gode vaner når det gjelder regnskapet. Før logg over inntekter og hva du bruker penger på. På den måten får du bedre oversikt over eventuelle unødvendige utgifter. For eksempel: Spanderer du på deg en kafékjøpt kaffe hver dag blir det fort 1200 kr måneden. Ved å bli bevisst pengesluk som dette kan du unngå å måtte leve på havregryn siste uken før stipendutbetaling.

Husk at bankselskaper som tilbyr deg kredittkort og raske forbrukslån ikke gjør det for å være grei med deg, men fordi de tjener fett på lettlurte studenter. Renta er kriminelt høy og det du kjøper vil ha kostet deg det dobbelte innen du har rukket å nedbetale lånet. Gjør deg selv en tjeneste og bestem deg for å ikke bruke penger du penger ikke har.

4. Lærebøker

Apropos økonomi, lærebøker er vanligvis en stor utgift for studenter ved semesterstart. Hvis pensumlista tillater det, kjøp brukt. Det er verdt å bære over med noen gule markeringer og notater i margen dersom du får bøkene til halv pris. Mange selger brukte bøker på nett, som for eksempel på ibok.no. I samme sleng kan du tjene en slant på å kvitte deg med pensum du ikke lengre trenger. Inneholder pensumlista flere småbøker eller bøker der kun noe av stoffet må leses, kan det være lurt å gjøre avtaler med andre studenter om å dele på utgiftene og la bøkene gå på rundgang.

5. Ut på byen

Det er ingen hemmelighet at studentlivet fører med seg mye fest og moro. Spesielt tidlig i semesteret når studiene krever lite og storstipendet fortsatt finnes på kontoen. Finn ut hvilke steder som opererer med studentpriser på mat og drikke eller spesielle dager der ulike drikkevarer er på “tilbud”. Hvis du er redd for å bruke for mye penger på byen, noe som lett kan skje i beruset tilstand, ta kun med deg så mye kontanter du føler du kan bruke og la bankkortet ligge hjemme. Glem likevel ikke legitimasjon, uten det kommer du ikke så langt.

6. Kjør kollektivt

Biler er både fine og nyttige, men veldig dyre i drift, så tenk deg om en ekstra gang før du vurderer å skaffe deg en. Ikke bare koster det mye med bensin, men også diverse avgifter, parkering, vedlikehold osv. Som student får du tilbud på månedskort med buss, trikk eller t-bane og kan kjøre så mye du bare vil. I tillegg slipper du maset fra kompiser og medstudenter som ønsker å slenge seg med som gratispassasjer i tide og utide.

7. Sett pris på studietiden

De fleste gjennomgår studietiden bare en gang, så nyt den for alt det er verdt. Noen lar studieårene forsvinne i festligheter mens andre flytter inn på lesesalen og kommer ikke ut før eksamen er overstått. Husk; det går an å få til begge deler, den gyllne middelvei er som kjent et godt veivalg.


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på mandag 24. august 2009 klokken 10:58 i kategoriene: Bevissthet, Inspirasjon, Penger, Produktivitet, Suksess,

LESERNE MENER:
6 kommentarer så langt

1. Thomas
24.08.09

Hvilke «ut på byen» plasser anbefaller du?

2. Erlend
24.08.09

Jeg er student nå, og dette er utvilsomt den beste tiden jeg har hatt til nå i livet mitt.
Disse årene slår russetid, julaften og bursdag enkelt.

24.08.09

I Oslo er det «rett inn bar» i storgata som er tingen. Det er bare et hull i veggen, men ølen er billig og folka liker ikke å krangle og sloss:) Også en fin mulighet til å treffe folk i en litt annen aldersgruppe enn den gjennomsnittlige student, og som kan komme med litt livsvisdom;)

24.08.09

Det var mange fine økonomiske tips for studenter her! Takk for det Camilla :)

5. Kim
26.08.09

Hei!
For å spare deg som student for tid og krefter anbefaler jeg deg på det sterkeste å investere i to bøker skrevet av Oddbjørn By:
- MEMO: Den enkleste veien til en bedre hukommelse.
- Den enkleste veien til en bedre eksamen.

Jeg kan personlig si at bøkene virker. Jeg har tatt eksamen som privatist i fysikk, kjemi og skal snart opp i norsk. Jeg gjør det sammen med 3 kamerater. Vi blar gjennom pensumet, skriver notater og før eksamen bruker vi 2-3 uker på å hugse og evt. forstå pensumet. Vi bruker da de mest kraftfulle hukommelsesteknikker.

Jeg kan bare si at bøkene har spart meg for mye tid. Til og med idag hugser jeg mye av det jeg har lært tidligere.

Best Regards
Kim J.

6. Camilla
26.08.09

Helt enig med Kim! Memobøkene anbefales til enhver student, de er gull verdt :)

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!



Sponsorer

Tekstlinker

Partnere