Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Multitasking – en myte?

Skrevet av Sindre | 04. august, 2009

Dette er et gjesteinnlegg skrevet av Camilla fra Glade Talenter.

Ja, det er en myte. Multitasking er et fenomen som ikke egentlig eksisterer.

Overrasket eller uenig? Klart du kan tygge tyggis mens du hopper tau, du kan også synge showlåter mens du stryker skjorter. Kanskje kan du til og rekke å lese litt i avisen innimellom debattprogrammets mest interessante innlegg, men når det gjelder oppgaver som krever større mental kapasitet og mer langvarig konsentrasjon, ja da blir saken en annen.

Det folk forbinder med multitasking er det å kunne dele sin oppmerksomhet og arbeidskapasitet mellom flere oppgaver på en og samme tid. Snarere enn å gjøre flere ting samtidig bytter vi mellom oppgaver, noe som gir mindre effektiv bruk av tiden enn dersom vi gjorde først det ene, så det andre. Problemet er at de fleste av oss mangler selvinnsikt når det gjelder dette. Vi tror det er naboen som ikke kan, men at vi selv fikser det fint.

Selv er jeg et godt eksempel, min konsentrasjon er ofte lik en sprettball. Tidligere innbilte jeg meg at det gjorde meg til en utmerket multitasker. Jeg holder som oftest på med flere ting ad gangen, har  minst syv ulike nettsider åpne, sjekker blogger, nettaviser og oppdaterer diverse statuser. Dette samtidig som jeg skriver på tre ulike saker og hører gjennom ny musikk for å sile ut hva som fortjener plass på den nye spillelisten min. Litt bedre er jeg uten pc, men har et stort forbedringspotensiale også der. Samme hvor mange ganger jeg forsøker får jeg ikke til å støvsuge samtidig som jeg lager mat, ei heller får jeg lest en bok samtidig som jeg følger med på et tv-program. I senere tid har jeg  innsett at sprettballtendensene ikke gjør meg mer effektiv, snarere tvert om.

Taper man på å “multitaske”?

Det er neurologisk bevist at du, et menneske utstyrt med en stk hjerne, er best skapt til å konsentrere deg om, og til å fokusere på èn oppgave om gangen. Det vi i virkeligheten holder på med når vi tror vi gjør flere ting samtidig, er at vi hurtig svitsjer mellom ulike oppgaver. Det fører i lengden til stress, redusert produktivitet og store fokusproblemer. Samme hvor raskt vi mener vi svitsjer og omstiller oss, koster det likevel masse tid, og for mange også penger.

Undersøkelser har nemlig vist at  for hver oppgave ekstra vi stabler i høyden bruker vi sammenlagt 20% mer tid. Og i følge tall Aftenposten har funnet frem til bruker arbeidstagere i snitt 25 minutter på å returnere til den opprinnelige arbeidsoppgaven etter å ha blitt avbrutt at telefon eller e-post. I løpet av en arbeidsdag forekommer mange avbrytelser som dette, ergo masser av tid blir sløst bort. Oppmerksomhetssvikten vi opplever minner om ADHD, og den rammer dessverre stadig flere av oss. Enda mer alarmerende er det kanskje at arbeidstagere som opplever avbrudd pga telefon eller e-post, får en midlertidig IQ-svekkelse som er dobbelt så høy som hos en som røyker marihuana! Ikke akkurat den effekten vi ønsker oss når vi forsøker å få ting unnagjort.

Faktum er at jo mer vi sjonglerer, jo mer rot kan det bli. Før du vet ordet av det mangler du oversikten, du har alt for mange jern i luften og begge ballene i ilden.

Finnes det noen enkle grep?

Jeg har søkt litt rundt og har kommet opp med noen gode, men enkle retningslinjer som kan være til hjelp dersom du er en såkalt multitasker som kunne trenge mer effektive arbeidsvaner:

1. Ta kontroll over teknologien:

Skru av lyd og vibrasjon på mobilen og legg den vekk. Dersom noen trenger å ha tak i deg, kan du ringe tilbake når er ferdig med det du skal – noe som skjer tidligere når du arbeider fri for dens forstyrrelser. Det samme gjelder de som vil ha tak i deg over nettet, så skru derfor av varsleren som gir signal om ny e-post, logg deg av Facebook, Twitter, MSN og Skype. Nei, du trenger faktisk ikke være tilgjengelig hele tiden, tro det eller ei, du vil nok ikke motta beskjeder som ikke kan vente noen timer.

2. Planlegg og belønn deg selv

Sett av tider i løpet av arbeidsdagen der du leser og svarer på e-post. Om du vil kan du jo informere folk om disse tidene slik at de vet når de kan forvente seg et svar. Om du er av de som jevnlig sjekker nettaviser og ulike sosiale media, sett av spesifikk tid til dette også. Det kan gjerne være en belønning for å ha fullført en oppgave eller for å ha jobbet konsentrert og uforstyrret i x antall timer. Det viktigste at det ikke forekommer mens du holder på med noe arbeidsrelatert, se heller på det som en gulrot.

3. Fokuser på personen

Når du holder på med flere ting mens du arbeider på pc-en taper du “bare” effektivitet. Når du multitasker med mennesker kan du risikere å sabotere gode forhold både jobbmessig og privat. Legg vekk mobilen når kollegaen din snakker til deg, skru av tv-en hvis kjæresten ønsker en prat, legg ned e-postprogrammet når du mottar en telefon. Vær tilstede og lytt til den andre personen. Det bør egentlig ikke trenges og nevnes, det er enkel folkeskikk. Likevel har vi alle kjent på irritasjonene når den vi snakker med i telefonen virker fraværende samtidig som vi hører tastaturknatring i bakgrunn. Du kjenner deg kanskje også igjen i rollen som den som knatrer?


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på tirsdag 04. august 2009 klokken 10:00 i kategoriene: Bevissthet, Inspirasjon, Produktivitet, Selvutvikling,

LESERNE MENER:
10 kommentarer så langt

04.08.09

Multitasking er lett når du bruker blåtannhandsfree på telefonen, skrive epost og snakke med kunder på en gang går strålende. hehe :p (*kverrulereblablabla*) :p

Men ja, er enig med deg, er mye som «forstyrrer» deg i arbeidet. Trangen du har til å sjekke msn/facebook/digg/webforumet etc.

Skal prøve ut de tipsene du har lagt ut her, for jeg HAR veldig lysst å bli mer effektiv i arbeidsdagen min… var ENORMT effektiv på jobb før, men har desverre dabbet av litt… :S hehe

Takk for NOK en god post på glabladet :D Keep em’ coming ;)

2. Magnus
04.08.09

Enig! Kanskje jeg burde la være å sjekke bloggen din når jeg egentlig sitter og skriver oppgave…

05.08.09

Small world — Odland, du må ikke dabbe av! Du jobber i en seriøs norsk telekomaktør som alltid har tipp topp ansatte som fokuserer på kundens ønsker og behov ;) Hehehe…

Enig med deg Sindre, men i løpet av en arbeidsdag er det mange ting som bør kombineres. Multitasking fungerer når man planlegger, hvis man skal utføre en rekke operasjoner som tar tid (i mitt tilfelle: oppdatere programvare på telefoner e.l.), kan man planlegge svar på e-post og saker som tar mye tid parallellt med at andre operasjoner kjøres.

Ergo: Jeg er ikke enig i at multitasking er en myte, men selvsagt kan man ikke støvsuge å lage gourmetmat samtidig…

4. Sindre
05.08.09

@Pål: Enig med meg? Huh? Dette er min første inntreden på denne siden. Innlegget er ikke skrevet av meg… ;)

05.08.09

Beklager, jeg mente selvsagt Camilla :)

6. Freddy
05.08.09

Jeg har da aldri hatt noen problemer med og lage mat mens jeg støvsuger / vasker?

06.08.09

Hehe, joa Pål… er jo effektiv på jobb, men vil være enda merr effektiv, slik som når jeg jobbet i privatmarkedet. Bedriftsmarkedet er litt mer «sløvt» :p

Freddy: GOURMEmat, ikke vanlig mat.. selvfølgelig kan du sette noe greier på koking mens du vasker/støvsuger. Men du kan ikke gjøre det med mat som trenger oppmerksomhet hele tiden :p

Det å snakke i telefonen, mens du skriver SMS og skriver en epost på pcen samtidig, det bør da vel kalles multitasking ? (ja, jeg greier det) :p

8. Camilla
06.08.09

Odland: Kanskje det, men det spørs hvor tilstedeværende du da klarer å være med han i telefonen? ;)

9. Kim
10.08.09

Skal du gjøre noe, så gjør det nå. Ikke utsett ting. Gjør gjerne flere ting samtidig så lenge det fungerer for deg. Du har potensialet og kapasitet. Du må bare lære deg å spille notene som et pianostykke i riktig tempe og tone.

[...] Anyroad, dette skjedde selvsagt på grunn av en annen håpløs tabbe jeg gjorde: Jeg prøvde å multitaske! [...]

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!



Sponsorer

Tekstlinker

Partnere