Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Straffer eller roser du deg selv?

Skrevet av Sindre | 25. oktober, 2009

Dette er et gjesteinnlegg fra en aktiv kommentator på Glabladet; Kim Jonni Rosseland.

Hvordan du oppfatter deg selv og hvordan du ser deg selv er viktigere enn hvordan andre ser deg. Årsaken er at grunnlaget for hvordan folk oppfatter deg, er FØRST forankret i hvordan du oppfatter deg selv.

Enkelt sagt, grunnlaget for hvordan andre oppfatter deg er for det meste basert på hvordan du oppfatter deg selv og hvordan denne oppfatningen av deg selv gjennomsyrer det ytre.

Hvis du ser deg selv som en taper som ikke får oppmerksomhet, så forårsaker du bare din egen mislykkethet før du begynner. Hvis du ser deg selv som en vinner som folk elsker å være rundt, selv om det egentlig ikke er sant, så gir du deg i det minste en SJANSE til å lykkes. Å gi seg selv en sjanse er bedre enn å gi opp.

Dette er lettere sagt enn gjort for de fleste. Å arbeide imot ditt nåværende selvbilde for å skape og tro på et nytt selvbilde tar deg kanskje litt tid, men det er mulig og det vil gjøre en stor forandring for deg.

La oss først forstå hvor et negativt selvbilde kommer fra. I livet ditt så har kanskje følgende skjedd deg en eller flere ganger:

 • Noen sa noe negativt om deg
 • Du snakker negativt om deg selv til deg selv eller andre
 • Du gjorde en feil, og andre kritiserer deg for det
 • Du klarte ikke å oppnå noe du ville
 • Du klarte ikke å opprettholde noe du hadde

Disse er alle ekte erfaringer for virkelige mennesker. Alle har måttet tatt hånd om noen av hendelsene ovenfor i et tidspunkt i livet sitt, vanligvis mange ganger. Forskjellen er at det som har størst kraft til å forme ditt eget selvbilde er hvordan du reagerer og håndterer disse opplevelsene.

Fikk du med deg det?

Den viktigste tingen NÅ for DEG er ikke hva som skjedde med deg, men hvordan du håndterte det følelsesmessig og hvordan det påvirket ditt selvbilde.

Husk, ingen og ingenting kan påvirke eller endre ditt selvbilde med mindre du gir dem tillatelse. Det er fordi du er den som har kontroll. Og til slutt kommer ikke mennesker til å dømme deg når du møter dem ansikt til ansikt med din egen fortid som de vet ingenting om. De vil bestemme hva de føler om deg basert på hvordan de oppfatter deg.

Hvis du har brukt et liv fullt av øyeblikk der du har kritisert deg selv, snakket negativt om deg selv, eller tillatt hva andre sa eller gjorde å påvirke ditt selvbilde negativt, så har du en jobb å gjøre for å reparere selvbildet ditt.

Hvordan reparere sitt selvbilde

Først, innse at du ganske enkelt kan stoppe å leve i fortiden ved å fokusere på idag. Hvis selvbildet ditt er svært negativt, skal du ikke bekymre deg for morgendagen. Fokuser heller på idag. Fokuser på mål du kan oppnå idag, og ikke la tid gå på tomgang ved å dvele på fortiden. Det er det første steget.

Det neste steget er å innføre enkle forandringer i oppførselen. Disse er enkle å gjøre, men du trenger bare å være klar over dem og bli mer bevisst gjennom din egen prosess og hvordan du reagerer på ting.

 • Hvis du finner deg selv bekymringsfull, prøv å fokusere på det positive i en situasjon og ikke det negative. Gi deg selv noe tillit slik at du kan oppnå det du ønsker, og baser denne tilliten på det positive. Hvis du eventuelt ikke klarer å tenke på noe positivt, innse at utfallet er usikkert – da har du i det minste en sjanse, og det er positivt.
 • Hvis du støter på kritikk fra andre, gå videre og la dem si hva de vil, men innse at du har full kontroll over hvorvidt deres kritikk vil påvirke ditt selvbilde. Ta det som en tilbakemelding på personens tolkning, enten det er rett eller galt, og bruk det for å forbedre deg selv i fremtiden.
 • Hvis du tar deg selv selv i å snakke negativt om deg selv (også til deg selv i dine egne tanker), så STOPP og innse at alt du gjør er å skade ditt eget selvbilde. Istedenfor, vær snill mot deg selv og gi deg selv en pause. Ingen er perfekte, og det er ikke du heller. Vi har alle våre problemer og vi trenger ikke slå oss ihjel på grunn av det. Erstatt slike tanker med positive observasjoner av deg selv.
 • Hvis du gjør en feil, må du ikke slå deg ihjel. Applauder deg selv for å prøve, lær av det og gå videre. Hver vellykket person har gjort flere feil enn de har opplevd suksess, så innse det og det vil hjelpe deg til å se positivt på slike situasjoner. Det tar mye mer mot å prøve enn å gjøre en feil og ikke prøve i det hele tatt. I seg selv er det en fin måte å se det på.
 • Hvis det var noe du prøvde å oppnå som du ikke klarte, er det OK, bare forstå at det alltid kommer en ny dag. Du kan skape nye muligheter og gjøre det bedre neste gang. Ikke la utfallet av slike ting påvirke måten du ser på deg selv. Ok, du oppnådde kanskje ikke et mål, men det bør ikke få deg til å være negativ om deg selv. Ikke la eksterne ting bestemme hvordan du føler deg om deg selv. Hvis du kan bli positiv, vil det ha en langt større innflytelse på suksess i dine fremtidige hensikter enn om du tillater feil å nedverdige ditt selvbilde.
 • Hvis det var noe du ville, og ikke fikk det, så forstå at folk flest ikke får det de ønsker. Enten det er noe du kan prøve å få igjen eller ikke, en slik ekstern ting bør ikke påvirke hvordan du oppfatter deg selv.

Til slutt, alltid visualiser deg selv i å lykkes i dine bestrebelser. Slike positive tanker bygger opp din selvtillit som faktisk kan påvirke resultatet.


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på søndag 25. oktober 2009 klokken 12:09 i kategoriene: Bevissthet, Inspirasjon, Selvutvikling, Suksess, Verden & Samfunn,

LESERNE MENER:
12 kommentarer så langt

1. Anders
25.10.09

Hovedbudskapet i Kim Jonni’s innlegg er helt riktig. Det viser hvor viktig det er å tenke positivt og holde fast ved det.

Selv har jeg en del erfaring fra arbeidslivet og et miljø hvor andre prøver å senke deg. Når dette pågår over tid skal det hard viljestyrke og overbevisning til for å beholde en positiv holdning. Men det er mulig.

Når det er sagt så er det et par ting som kan nevnes. Selvom man er positiv og vennlig ovenfor andre så kan det være et annet menneske på jobben som bruker mye energi til å fortelle andre mye negativt om deg. Det rare er at noen mennesker tror på denne «negative energien» og dømmer folk utifra hva som blir sagt. Ikke bare dømmer de, men de behandler den som er omtalt negativt og dårlig, selvom vedkommende faktisk er en positiv og vennlig person, og ikke har gjort noe galt. Den type handlinger har jeg aldri forstått meg på. Selv dømmer jeg aldri et menneske utifra hva et annet menneske sier om vedkommende. Jeg er såpass oppegående at jeg lett gjennomskuer slike ting. Dessverre er det ganske mange som ikke ser forskjell på fakta og fiksjon.

Og da kan det bli en utfordring for de som i bunn er positive, men som har en person rundt seg som ikke vil en godt. Særlig hvis denne person er meget dyktig til å sjarmere omgivelsene og gjør alt for å ha en «positiv fasede» og gjemmer seg bak en maske av humor (dog påtatt), mens han passer på og spre den negative energien uten at andre ser «spillet».

Under slike omstendigheter er det svært viktig å fokusere riktig, tenke tanker som styrker deg og beholde roen i deg. Som Kim Jonni skriver så handler det om å være bevisst sine tanker og handlinger. Med litt tid og trening så vil man kunne oppleve en stor forandring. Med erfaring er det mulig.

2. Stig
25.10.09

Jeg tror dette med negativt baksnakking og bevisst sette ut dårlig omtale om andre er ganske vanlig for en del, dessverre. Slik jeg ser det, er det en spesiell type mennesker som har et behov for å snakke negativt om andre og sette andre i et dårlig lys. De kalles manipulerenede mennesker, og har en meget god sosial intelligens.

At andre har et behov for å nesten alltid snakke negativt om andre viser at selv om vi lever i et sivilisert samfunn med normer og regler, vil behovet for å være best (kampen for tilværelsen) alltid ligge i bunnen. Vår sosiale omgang har gjort at kampen for tilværelsen uttrykker seg på en annen måte en tidligere. Det finnes faktisk folk som klarer å manipulere medmennesker til å ta sitt eget liv, ved f.eks. å sette i gang mobbekampanjer osv.

Derfor er det så utrolig viktig å utruste seg best mulig for å sikre seg et optimalt liv . I den sosialiserte verden består det generelt sett av å skaffe seg et godt selvbilde og vise selvtillit utad.

Hvis det er en trøst, så sliter den manipulerende personen alltid privat, og den største fienden er han/hun selv.

3. Anders
25.10.09

Treffende beskrevet, Stig.

Du nevner et viktig stikkord; manipulerende. For det er det det er snakk om når slike mennesker forsøker å påvirke andre mennesker i en bestemt retning. Når de forsøker å styre andres oppfatninger om andre. Slike folk bør man styre unna. Det skremmende med sånne typer er at de får blod på tann hvis du viser svakhet. Derfor er det viktig og ha en positiv innstilling til seg selv, et godt fundament i livet og som du skriver; vise selvtillit utad.

4. Thomas
26.10.09

Og hvordan kan man visualisere?

26.10.09

@Thomas:
Anbefaler deg å kjøpe The Secret, Boken bak The Secret og filmen The Secret.

6. Thomas
26.10.09

@Kim Jonni:
Har lest boken og sett filmen, de sier du skal visualisere, alle sier man skal visualisere, men ingen forteller hvordan man kan visualisere…

Eneste gangene jeg visualiserer er «by default» i søvne, populært kalt for en «drøm», og jeg er overbevist om at ingen klarer å visualisere noe som helst unntatt i denne theta tilstanden.

Når man er i våken tilstand, beta eller alpha, så kan man «forestille» seg noe, men jeg tørr vedde på at ingen kan visualisere i denne tilstanden.

Så jeg lurer jeg da: Hvordan kan man visualisere?

27.10.09

@Thomas:
Det ser ut som du har tenkt mye på det du skriver nå, og du har ikke funnet noe konkret svar enda.

Allikevel, det er viktig at du har brukt boken bak The Secret? Det er den viktigeste boken. En arbeidsbok som hjelper deg med å forstå og bruke visualisering for å få det som tiltrekker deg.

Jeg bruker The Secret i livet mitt. Det har hjulpet meg til å få tillit. Jeg vet hva som kommer til å skje og jeg vet hva jeg må gjøre.

Jeg tenker det blir en lang kommentar hvis jeg skal fortelle deg hvordan man kan visualisere. Det kan godt være du for servert en bra generell metode her på glabladet som fungerer flott for de fleste.

Å visualisere er nemlig en individuell og personlig ting. Man skal være komfortabel med den metoden man bruker og føle at det fungerer. Jeg har dessuten en personlig måte å visualisere på. Det tok meg tid å finne min egen måte som fungerer best for meg. Det er som å lage sin egen nøkkel for å låse opp døra man ser fremfor seg.

8. Thomas
27.10.09

Kanskje noen skulle skrive en post om hvordan man kan visualisere!

Når jeg har øynene åpne så ser jeg akkurat nå en laptop, kaffekopp, mine hender, nesetippen min, og ting og tang som er i det rommet jeg befinner meg i.

Når jeg lukker øynene så er alt mørkegrått, sort, svart og mørkt, det er ingen tydelige bilder eller filmer som sees. Og jeg regner med man må ha øynene lukket for å kunne visualisere for å ikke bli forstyrret av hva øynene ser i den virkelige verden.

Jeg er så overbevist om at alle som lukker øynene ser det samme som meg, en mørkegrå eller sort farge, fordi man sperrer lyset ute. Og jeg er overbevist om at man må senke hjernefrekvensen til theta stadiet for å kunne visualisere, og dette kalles for en «drøm». Ettersom de fleste sover når man er i theta stadiet, og ikke er beviste, så skjer visualiseringen «by default» som man ikke kan styre.

Hvis det virkelig var så enkelt å visualisere som alle bøkene og filmene sier, hvorfor kan da ingen fortelle HVORDAN man skal gjøre det?

27.10.09

@Thomas:
Det kreves øvelse for å visualisere. Alle har kraften til det, men ikke alle tror på det. Hvis du er skeptisk, så vil du overbevise deg selv om at det er bortkastet tid. Ikke fall inn i denne fristelsen fordi alle ,til og med de skeptiske, har nytte av visualisering.

Du ønsker å vite mer om hjernens egenskap til å bygge opp resultatene du ønsker.
Jeg tenker det er utrolig viktig at noen kan fortelle hvordan man visualiserer fordi det er viktig å hjelpe andre til å gjøre det samme. Visualisering er jo et håp om bedre ting. Å tenke positivt er viktig.

De som har tillit til visualisering bør lære andre å visualisere. Da deler man ut små biter av håp.

Du har rett i at Glabladet burde fortelle hvordan man visualiserer.

10. Sindre
27.10.09

Slenger meg på diskusjonen her, jeg som «er» Glabladet. :)

Jeg har alltid forstått det sånn at jo, det er bare å slappe av, lukke øynene, meditere hvis det trengs, for å konsentrere seg om å visualisere. Det er snakk om å bli veldig avslappet og faktisk sette av tid til noe så tilsynelatende «bortkastet» som å «fantasere». Jeg har gjort dette mange ganger og har en tendens til å la tankene fly i det daglige også. Men Thomas er inne på et poeng med at det kan finnes enda bedre måter å visualisere på – det tror jeg på.

Noe av det som har hjulpet meg er å ha et visionboard med bilder og tekst til. Noen ganger har jeg «visualisert» ut fra dette, men mest av alt har underbevisstheten min blitt påvirket fordi jeg ser det så ofte. Det er noe av det som er den virkelige drivkraften bak min drift av Glabladet og andre idéer på nettet.

Jeg tror folk er forskjellige på dette stadiet. Selv har jeg lest en del tips som ikke har funket like godt for meg. Men jeg skal prøve å forske litt mer på dette samt implementere forskjellige metoder, før jeg går hen og skriver en «hvordan visualisere»-artikkel. Jeg tror det vil komme med tiden. Inntil videre oppfordrer jeg alle til å prøve seg frem og finne ut hva som passer for deg selv. Del gjerne tipsene med meg via kontaktsiden hvis du finner noe veldig bra.

11. Sindre
28.10.09

@Kim Jonni & Thomas: Jonas har skrevet et godt timet innlegg om dette nå:
«Lær deg å visualisere på 60 sekunder«. I tillegg kan jeg nevne mitt eget innlegg «Visualiser det«, en av de første artiklene jeg skrev på Glabladet.

Håper dette hjelper. Still spørsmål i de gjeldende kommentarfeltene.

12. Sindre
01.01.11

Kommentarfeltet til dette innlegget har blitt stengt grunnet massive, automatiserte spam-angrep. Har du tilbakemelding ang. dette innlegget, benytt kontaktskjemaet.

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere