Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Hvordan skape ekte verdi

Skrevet av Sindre | 06. april, 2010

Skal man tjene penger må man tilby noe av verdi og finne en måte å få levert denne verdien. Dette innlegget antar at du har en måte å levere verdien på. Men hvordan skaper man ekte verdi?

Feedback som pekepinn

Hvis du blogger, men aldri får noen særlig kommentarer, og de kommentarene du får i beste fall er av typen «bra innlegg», har du neppe skapt noen særlig verdi. Men fortsett å prøve. Det er bare øvelse som gjør mester her. Alle har vært nybegynnere en gang!

Hvis jeg får «bra innlegg» som en kommentar, tenker jeg «Ok… bra… jeg prøvde. Men jeg kan definitivt gjøre bedre.» Jeg ser alltid etter noe mer målbart. Hvis det går frem av kommentaren at personen har foretatt en positiv forandring som følge av noe jeg har skrevet, har jeg skapt høy verdi for denne personen.

Hvis jeg får kommentarer som «takk for inspirasjonen, Sindre, nå har jeg også startet mitt eget firma», eller «jeg har oppnådd utrolige ting etter at jeg leste om Law of Attraction på bloggen din», eller «etter at du viste meg potensialet i blogging, har jeg også startet min egen blogg», har jeg skapt mye verdi for noen. Det var eksempler på reell feedback jeg har fått, forresten.

Merk at verdien jeg leverer pr. person er faktisk veldig liten og kommentarer som «bra innlegg» er vanlig også hos meg, fordi alle vil ikke få like mye ut av alt jeg skriver. Å skape kraftig, innflytelsesrik verdi er utfordrende. Hvis du kan hjelpe bare én person med noe, så er du på god vei til å skape ekte verdi.

Gjør mer enn ingenting

Og her er vi ved kjernen av «hvordan skape ekte verdi». Uansett hva du driver med, lager kunstverk, skriver bøker, mekker musikk eller noe helt annet: Gjør noe mer enn ingenting. «Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre» er den eldste og en av de dårligste unnskyldningene i boken.

Gå ut, se deg om. Hvis du ikke ser muligheter til å skape litt verdi for noen, må du være blind. Dette er ikke akkurat rakettforskning. Begynn i det små, men sørg for å gjøre noe. Alle suger i begynnelsen, men det er bare én måte å lære på…

Begynn med å skape lite eller ingen verdi. Prøv forskjellige ting, eksperimentér. På den måten vil du utvikle deg til å skape svak verdi, og til slutt sterk verdi. Jo mer du skaper noe, jo fortere vil du finne ut hvordan du skaper noe bra. Alle må skape mye «dritt» før de får dreisen på tingene.

Ha som mål å skape sterk verdi

Nå for tiden er det ganske enkelt for meg å skrive innlegg som vil generere massevis av «bra artikkel»-feedback. Jeg kan enkelt skape mye svak verdi uten særlig anstrengelser.

Internett er allerede overfylt med svak verdi som du kan bruke resten av livet på å suge opp. Lese bloggposter, se videoklipp, holde deg oppdatert på alle verdens meningsløse nyheter, etc. Men når alt kommer til alt er dette bare informasjonsoverdose.

Hvis du bare pumper ut svak verdi gjør du ikke mye nytte for deg. Nesten ingen ville brydd seg hvis du stoppet fordi det vil alltid være plenty av andre kilder å gå til. Men hvis du finner ut hvordan du skaper sterk verdi, skiller du deg ut i mengden. Det vil være en vesentlig forbedring, både for deg selv og omverdenen.

Å skape sterk verdi er en utfordring. Det er ikke åpenbart hva du skal si eller gjøre for å forandre noens liv til det bedre for alltid. Men du kan nå dette stadiet ved å stadig fortsette å skape, til du finner ut hva som virkelig betyr noe, og hva som ikke betyr noe.

Den eneste måten å f*cke dette opp på er å bare sitte der og ikke gjøre en dritt mens du klager over at «du ikke vet hva du skal gjøre» og føler deg hjelpeløs. Det er den eneste måten å feile på. Å gjøre ingenting er å feile. Å gjøre noe, hvor enn bedrittent resultatet blir, er suksess.


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på tirsdag 06. april 2010 klokken 16:56 i kategoriene: Bevissthet, Blogging, Business, Inspirasjon, Penger, Produktivitet, Selvutvikling, Suksess,

LESERNE MENER:
9 kommentarer så langt

1. Marita
06.04.10

Litt forvirret på hva du mener her jeg, Sindre – og hva du legger i begrepene dine svak og sterk verdi. (Vi har jo alle ulik begrepsforståelse.)

Jeg mener.. det som for deg er «svak verdi», kan jo være «sterk verdi» for andre enn deg – eller meg. Det finnes jo ingen fasit på dette, tenker jeg. Noen finner enkelte ting mere verdifulle enn andre.

Også til det siste du skriver; «Å gjøre noe, hvor enn bedritens resultatet blir, er suksess» – mener du da også «noe» som også innbefatter «svak verdi»?

Mulig jeg er overkritisk og overanalyserende her – men jeg forstod ikke innlegget ditt helt. Tror jeg. :)

2. Sindre
06.04.10

Gode spørsmål, Marita. Får bare ta selvkritikk hvis jeg formulerte meg krunglete. Du har helt rett i at det ikke finnes noen fasit på dette.

«Noe» inkluderer «svak verdi» ja. Det jeg mente var at hvis du er nybegynner og ikke har peiling på hva du skal gjøre for å skape verdi, må du bare gjøre noe som helst. Heller svak verdi enn ingenting. Det er da man kommer i gang. Og så mener jeg videre at man må prøve å sikte seg inn på «sterk verdi». Det vil si noe som har sterk innflytelse på et stort antall mennesker. Og det er kun med øvelse man finner ut av disse tingene, og selv med masse øvelse, kan man egentlig aldri vite helt, men man stiller sterkere enn hvis man aldri gjør noe.

Svak verdi er en begynnelse, bare ikke kil deg fast der. La det være en progresjon i prosessen, og gå for sterk verdi i lengden!

3. Ole
07.04.10

«Gå ut, se deg om. Hvis du ikke ser muligheter til å skape litt verdi for noen, må du være blind. Dette er ikke akkurat rakettforskning. Begynn i det små, men sørg for å gjøre noe. Alle suger i begynnelsen, men det er bare én måte å lære på…»

Flott tekst Sindre, og det er en fin måte å forstå hvordan man skal lykkes på det man vil satse på.

Svak verdi er for en musiker å kunne litt gitar og lære bort til kompisen sin.

Sterk verdi er å kunne lære bort til masse musikkinteresserte hvordan man driver et musikkstudio, får frem den beste lyden på gitaren i studioet og i tillegg lærer bort hvordan man spiller supert på gitaren

4. Sindre
07.04.10

Godt illustrert eksempel, Ole! Man kan i bunn og grunn si at du ikke skal være egoistisk med verdien din. Du vet alle de hemmelige teknikkene og kule triksene du helst vil holde for deg selv…? Vel, del dem. Å «holde dem for seg selv» er helt feil tankegang og vitner om knapphetsmentalitet. Benytt heller den mye mer givende overflodsmentaliteten, og du vil få mer goder tilbake. Dette er vanskelig å forstå for folk som er egoistiske med verdien sin, men det funker. Hvis du vil bli rik: Slutt å være egoistisk! Del din kunnskap åpenhjertig og spre den godt.

Dette er nøyaktig hva jeg mener med at «det er egoistisk å være fattig». ;)

Her er en artikkel fra arkivet til både deg og Marita og alle andre, som heter «Hvordan tjene mer penger«, men som også tar nøye for seg forskjellene på indre verdi (det du mener er av verdi) og sosial verdi (det andre mener er av verdi) og hvordan du kan konvertere indre verdi til sosial verdi.

5. Morten
07.04.10

Enig med Marita – dette var litt kronglete vei for å komme frem til at man bør gjøre NOE – at NOE er bedre enn alltid å sikte etter perfekt resultat i ALT man gjør. Du starter med betydningen av å produsere «Guds gave til verden» i det man gjør, men ender opp med at det kanskje er smartere om man produserer NOE fremfor å alltid å kreve topp resultat. De fleste med erfaring er temmelig sikkert enig i den siste konklusjonen.

Jeg er ikke engang sikker på om jeg klarte å tolke det riktig, selv ikke etter å ha lest det 2 ganger. Hvis jeg har tolket dette riktig er ihvertfall JEG enig i konklusjonen – produser NOE fremfor å alltid stille skyhøye krav til kvalitet. Kvalitet er ofte langt mer avhenging av erfaring enn av ambisjoner – at man bygger opp solid og allsidig erfaring underveis.

De aller færreste av oss produserer ting på nivået «Guds gave til verden», eller hvor det man produserer har en «livsomveltende kraft» på andre mennesker. Jeg tviler litt på at folk faktisk ØNSKER et slik nivå til enhver tid.

NB. Jeg har tolket dette etter best evne, men jeg er ikke sikker på om jeg har tolket det 100 prosent korrekt. Hadde jeg hatt slike krav hadde jeg aldri klart å produsere denne kommentaren. «Etter beste evne» duger for de fleste, selv om det omfatter enkelte feil underveis.

6. Sindre
07.04.10

Morten: Jeg starter IKKE med betydningen av å skape «Guds gave til verden», men betydningen av å skape sterk verdi. «Guds gave til verden» ville trolig vært «perfekt» og jeg har tidligere skrevet min mening om perfeksjonisme her. Konklusjonen din om hvordan man begynner å skape verdi har du derimot tolket korrekt.

Jeg innledet på måten jeg gjorde for å gi noen eksempler på sterk verdi. Videre gikk jeg derfra, til å forklare hvordan man i det hele tatt skaper verdi, og svaret er å gjøre «mer enn ingenting». Man kan som regel ikke gå direkte fra å skape null verdi til å skape sterk verdi. Og selv om jeg tar til ordet for at «svak verdi» er noe vi har mer enn nok av, mener jeg likevel at det er nødvendig for de fleste å gå gjennom en «svak verdi»-periode (og dermed bidra til den uheldige informasjonsoverfloden, for en stund), for så å tilegne seg egenskapen til å skape sterk verdi. Det er definitivt bedre enn å aldri skape noen verdi, eventuelt altfor liten verdi (som f.eks. i et ansettelsesforhold hvor man har en fikset grense på inntekten sin).

08.04.10

Sliter litt med denne tankegangen selv. Føler at mange av mine innlegg gir ingen eller svak verdi for andre. Hvem vil lese om hva jeg gjør liksom…?

Så må jeg også huske på når jeg startet nettstedet / bloggen i 2008 at det var mye for min egen del jeg gjorde det. Jeg ville ta tak i min økonomi og skrive om det public kanskje ville gjøre det lettere å holde på lommeboken.

Og så viser det seg at folk faktisk kommer å leser, selv om jeg skriver nesten kun om meg selv.

Det ser ut som at det har noen form for verdi likevel. Jeg akter heller ikke å slutte. Jeg har holdt på i to år nå men det er bare starten. Det er nå det begynner å bli morsomt! Når det skjer ting … :)

8. Magnus
08.04.10

Forumebygging: Det er jo ofte slik folk liker å lese/se, altså personlige ting. Folk leser Se & Hør, ser Paradise Hotel, Big Brother og slike serier på TV og et annet eksempel er jo Facebook. Folk liker å høre om andres privatliv, hvordan folk lykkes osv. Mange liker jo til og med å lese om andres nedturer.

Jeg som har utdannet meg innen økonomi liker å lese hvordan andres økonomiverden er, og liker å se program som for eksempel Luksusfellen. Det er ikke det at folk sliter økonomisk jeg liker å høre om, men det at de klarer å ta seg selv i nakken, og snu om på økonomien. Det er godt å se, og jeg anbefaler slike program for alle. Økonomi er et viktig tema, og det er mange som ikke vet hvor vanskelig de kan få det dersom de ødelegger for seg selv gjennom å ta opp kredittgjeld etter kredittgjeld.

Jeg har fulgt Sindre siden dag 1, uten at jeg har vært så altfor aktiv alltid, men de fleste innlegg er lest og det er både artig og inspirerende å se hva han har klart. Han sluttet jobben på Kiwi og stod med «blanke ark», men han har på mange måter vist at det går an bare du vil det nok. Og det skal du være stolt over, Sindre!

9. Christian
12.04.10

Superb oppfølger til dine gode gamle pengeartikler som jeg har savnet en stund! Inspirerende selv om det er enkel logikk, jeg trenger iallfall disse påminnelsene :)

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere