Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

9 tips mot skrivesperre

Skrevet av Sindre | 03. mai, 2010

Ulrikke har tidligere skrevet «Hvordan bli en god skribent – Stephen King-style» på Glabladet. Nå er hun tilbake med noen tips mot alle bloggere og skribenters største frykt: Skrivesperren!

Jeg setter meg ned foran datamaskinen og stirrer på en kritthvit skjerm. Jeg prøver å forme noen setninger, men får det ikke til. Jeg er rett og slett ikke motivert til å skrive noe som helst. Dette er ikke det jeg vil kalle skrivesperre. Skrivesperre er når du vil skrive, men ikke får det til.  Kanskje er du tom i hodet, har ingen anelse om hva du skal produsere eller er melket for alt som heter inspirasjon?

Som blogger, da spesielt om du skriver en blogg med en del lesere, er det lett å føle at du MÅ skrive noe. Du tenker at om du blir borte, forsvinner leserne også. Dette er noe jeg føler på ganske ofte, selv om Ask for Answers ikke akkurat er en stor blogg. Jeg får litt dårlig samvittighet når jeg ser på bloggstatistikken at ganske mange har vært innom, uten at de har fått lese noe nytt. Jeg har lest ekstremt mye om fenomenet blogging, og noe som går igjen er at man bør oppdatere så ofte som mulig. Men er det ikke viktigere med kvalitet fremfor kvantitet?

Her er noen tips som kan hjelpe deg bli kvitt skrivesperre:

  1. Gi deg selv lov til å ta en pause. Kanskje du er sliten? Trøtt? Kanskje du har mye å tenke på? Ta en pause fra skrivingen. Følelsen av å ikke få til noe er deprimerende. Gjør noe helt annet; sett deg ned og se en film, gå ut, dra til en venn, rydd eller bak. Det viktigste er å få tankene over på noe helt annet enn skrivingen.
  2. Jeg bærer alltid med meg en rød Moleskine-notatbok. Her skriver jeg ned idéer om ting jeg vil skrive om, tar vare på gode sitater og visdomsord og så videre. På dårlige dager tar jeg frem denne og ser om det er noe der som kan hjelpe meg, eller gi meg inspirasjon. Om ikke dette hjelper, prøver jeg å tenke frem nye idéer. Når jeg har skrivesperre er det ofte ikke mangel på idéer som er problemet, men å sette sammen teksten.
  3. Om du vet hva du skal skrive om, prøv å dele opp teksten. Skriv stikkord om hva som er viktig å ha med, og hva du kan ta med. Deretter jobber du med disse steg for steg. Konsentrer deg om én ting om gangen. Si til deg selv at du SKAL skrive ferdig et av disse stikkordsemnene, før du kan gjøre noe annet. Ikke skriv for så å fjerne det. Bare skriv. Målet er å få noe ned på arket. Om du hele tiden ikke synes det er bra nok og fjerner det, blir du aldri ferdig. Husk: rette og forbedre kan du gjøre senere. Kanskje om noen dager, når du har gjort andre ting, er opplagt og kan se på det du har skrevet med nye øyne.
  4. Hva er det du pleier å skrive? Dikt? Sanger? Noveller? Bloggposter? Prøv å skrive noe i en annen sjanger.
  5. Pleier du å sitte et bestemt sted når du skriver? Flytt deg. Legg deg ned på gulvet med penn og papir, sett deg i parken, ta med deg laptopen til yndlingscaféen din og bestill noe godt å drikke. Samme hva det måtte være, bryt mønsteret ditt, en liten forandring kan gjøre underverker.
  6. Det er lov med litt selvmedlidenhet. Legg deg på sofaen og se på TV, spis masse is eller sjokolade. Du har skrivesperre! Stakkars!
  7. Tøm hodet. Skriv ned det du tenker på. Er du sint på noen? Hvorfor? Er det noe du går rundt og tenker at du må huske på? Dette kan være forstyrrende elementer, selv om du kanskje ikke engang var klar over at du brukte krefter på disse tankene.
  8. Sett av bestemte tider hvor du skal skrive en minimum mengde. Sett deg et bestemt mål, for eksempel at du skal skrive en halv side. At det ikke kommer noe med én gang, gjør ingenting. Å sette en tidsfrist er også en god idé. Kanskje jobber du best under press?
  9. Jobb med flere prosjekter samtidig, så du kan bytte på om du står fast. Mens du skriver på én ting, kan du komme over idéer som passer bedre til et av de andre prosjektene dine.

Håper denne posten var til hjelp. Lykke til med skrivingen!


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på mandag 03. mai 2010 klokken 11:56 i kategoriene: Blogging, Inspirasjon, Produktivitet, Selvutvikling,

LESERNE MENER:
7 kommentarer så langt

03.05.10

Alle har vel hatt skrivesperre noe som kan være litt frustrerende, dette var gode tips! ;-)

[...] This post was mentioned on Twitter by Sindre Låstad. Sindre Låstad said: Har skrevet: 9 tips mot skrivesperre http://bit.ly/bou0p5 [...]

21.07.10

Få deg en iPad Sindre. Det har jeg, og den har wordpress applikasjon som fungerer meget bra. Er også mange notatprogrammer der som kan være glimrende å notere på når du er «i farten». Bare det å ha en iPad i seg selv er motivasjon nok :) Kanskje du kan skrive et blogginnlegg om den etterpå også ;)

4. Sindre
21.07.10

Takk for tipset. ;) Joda, kunne sikkert hatt en iPad, har inntrykk av at den kan være grei å drasse med seg til nettsurfing, i motsetning til en mer «klumpete» laptop. Skal definitivt skrive et innlegg om den hvis jeg får meg en.

Damn, jeg burde jo egentlig bli sponset av Apple eller en leverandør av iPad nettopp så jeg kunne skrevet et review. :P

21.07.10

Det er vel ikke noe problem Sindre, bare å bruke Law of attraction det ;-) Dukker nok opp i postkassen din i morgen skal du se.

6. Sindre
21.07.10

All right, I’ll try. ;) *Satse på at NOEN, f.eks. Aksjebloggeren, tar kontakt med en Apple-leverandør og ordner alt for meg, så skylder vi på «universet»* ;)

[...] Se flere tips hos GLABLADET [...]

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere