Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Glabladet relansert – «nytt» design :)

Skrevet av Sindre | 01. juli, 2010

Nå må jeg si meg ganske fornøyd med meg selv. De 3 siste dagene, inkludert hele natt til i dag, har jeg sittet og jobbet på spreng bak kulissene for å få et «nytt» design på Glabladet til 1. juli. Og ladies and gentlemen, med dette er jeg i mål. Vel, ikke helt. Det gjenstår en del små, tekniske skjønnhetsfeil her og der, men jeg har faktisk oppnådd det aller meste av det jeg ville.

Men først lurer du kanskje på: Hvorfor ligner dette «nye» designet sånn på det gamle designet? Hva er egentlig nytt?

Det ligner det gamle designet fordi jeg har tatt 100% utgangspunkt i det gamle designet. Hvorfor? Vel, egentlig ville jeg jo ha et nytt design. Jeg har snakket om nytt design og relansering av Glabladet nesten like lenge som bloggen har eksistert… *kremt*… Og i det siste har jeg sagt mye forskjellig til mange forskjellige folk om hva som er fremtiden til Glabladet. Etter mye om og men, mange runder i meg selv, fant jeg ut at jeg ville ikke starte en ny, «personlig» blogg likevel. Så hvis noen var i tvil: Glabladet fortsetter, og fremover kommer det til å bli mer liv her enn på lenge. :D

Anyway, det viste seg at det å skifte til splitter nye designs/themes på en allerede etablert blogg kunne by på store utfordringer. Det irriterer meg litt at jeg faktisk kjøpte to flotte themes fra Woothemes som jeg nå aldri får brukt likevel (ikke til deres opprinnelige hensikt anyway). Blant utfordringene som møtte meg, var:

 • Alle artikkelbildene måtte legges inn på nytt i hvert innlegg
 • Artikkelbildene ville fått nye formater
 • Bredden på innleggene ble for store i forhold til de gamle bildene
 • Alle sidene på bloggen, inkludert de «skjulte», dukket opp og forvirret/overveldet meg da jeg aktiverte de nye themene
 • Samt en rekke småting jeg ikke engang husker lenger…

Alt i alt følte jeg det ble for mye stress, og for mye å sette seg inn i. Jeg kunne nok overkommet alle utfordringene hvis jeg ville, men når dette kom oppå alle de andre tingene jeg drev med, lot jeg det bare ligge. Og ved å ta utgangspunkt i themet jeg allerede hadde, kunne jeg unngå mange av disse utfordringene, selv om jeg selvsagt også skapte mange nye på veien.

Før jeg går i gang med «hva som er nytt» må jeg bare minne om at jeg for 2,5 år siden sto på bar bakke og ikke visste hvordan man skulle få opp en nettside engang. Og nå har jeg altså laget et nytt design ut fra et eksisterende design, ved å putle masse med HTML, CSS, PHP, plugins og gudene vet hva.  I tillegg hjelper jeg flere kunder med det samme. :cool:

Men ja, jeg er fantastisk, men nok om det.

Hva er nytt i Glabladet 2.0?

Themet bestod tidligere av: En sidebar på 120px, hoveddelen på 468px, en sidebar til på 160px og enda en sidebar på 180px. Jeg var med andre ord bortskjemt på sidebars (også kjent som «sidemenyer»). Litt for bortskjemt, syntes jeg. Jeg har lenge hatt lyst på et mer «standard» bloggtheme for å gjøre bloggen mer personlig. Jeg syns jeg har lykkes i å kombinere magasin-looket med et mer bloggaktig look, hovedsaklig ved hjelp av å slå sammen to av sidebarene til én. Men jeg måtte mikse og trikse for å få det til.

 • 120px er den samme som før, men utvidet til 160px. Fortsatt til venstre men med delvis nytt innhold.
 • Dermed er 120px-bredden og 180px-bredden slått sammen til en 300px-sidebar til høyre for hoveddelen. Ettersom 120px og 180px tidligere var på motsatt side av hverandre, måtte jeg altså fikle ganske mye. Faktisk så er det ex-160px-delen som nå er blitt 300px, og 180px er herved fjernet fra themet.
 • Glabladet 2.0 fremhever nyhetsbrevet mitt tydeligere, med en stor og romslig «reklame» øverst i 300px-delen til høyre.
 • Glabladet 2.0 har fått nye annonseformater: Jeg satser på den internasjonale standarden 125x125px i høyre sidebar.
 • Noe av det jeg er mest stolt av er likevel forsiden. Har du ikke sett den enda, klikk her (åpnes i nytt vindu). Okey da, så er det bare den bildefremviseren (en «slider») som er det store «nye» her, men jeg syns det ble ganske tøft! (I tillegg har jeg forkortet forsiden litt, sånn at den viser færre innlegg.)
 • Stort artikkelbildeformat er herved fjernet fra forsiden til fordel for nettopp bildeslideren.
 • Stort artikkelbildeformat fortsetter likevel som før inni selve artiklene, og her er det meste fremdeles ganske likt (inntil videre).
 • Hele 3 nye logoer (med stor «fare» for flere i fremtiden) er herved lastet opp og går i rotasjon. Logobredden er også sterkt utvidet i forhold til før. Den røde bakgrunnen på logoen, som du er vant med, er fjernet, og jeg har satset på å gjøre det enkelt. Hvis du vil se alle 3 logovariantene må du klikke på «oppdater»/F5 eller gå inn på andre sider her på bloggen. Variantene henvender seg til leserne på litt forskjellige måter, men jeg føler at alle er like «riktig» i forhold til Glabladets innhold og natur. ;)
 • RSS-boksen er flyttet over til venstre side, men forblir dermed i 160px-bredde som før.
 • «Toppkommentatorer»-listen (tidligere «Månedens lesere») er også flyttet over til venstre, høyt oppe for å oppmuntre til kommentarer. Jeg har også forandret innstillingene på denne boksen til å inkludere kommentatorer fra «de siste 30 dagene» fremfor å la den fornye seg ved hvert månedsskifte. På denne måten må du altså fortsette å kommentere for å beholde en god plass. ;) Dette er gunstig for alle som har en blogg, da linkene går direkte til bloggen din og dette er til og med SEO-vennlige no-nofollow-linker! Når aktiviteten på Glabladet sakte men sikkert øker fremover, vil jeg stille den inn på «siste 15 dager» og deretter «10″, og så får vi jo se hvor langt det kan gå.

Så, det var en kjapp gjennomgang av de fleste endringene. Bare husk at dette er langt ifra et «ferdig resultat» enda, men en over halvveis begynnelse, i hvert fall. Jeg er veldig spent på din feedback og håper du kommer med ris og ros i kommentarfeltet. Jeg er åpen for alle forslag, men det er ikke sikkert alt kan la seg gjøre. :)

Det har også blitt opprettet en ny poll i den nye, fancy’e høyre sidebaren min. Stem i vei, men skriv GJERNE en kommentar!

Og forresten; slik så det ut før, hvis du vil mimre/sammenligne litt:


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på torsdag 01. juli 2010 klokken 11:10 i kategoriene: Blogging, Generelt, Gode nyheter, Inspirasjon, Produktivitet, Teknologi,

LESERNE MENER:
27 kommentarer så langt

01.07.10

Liker det :)

I tilegg ble siden betydelig raskere å laste!

Betyr dette at det blir mer liv i Glabladet fremover? ;)

2. Sindre
01.07.10

Ble den raskere?! Wow, så bra… Jeg har jobbet med den i sånn sneglefart at jeg ikke har lagt merke til det. ;)

Og ja, det blir mer liv på Glabladet fremover… Jeg har så mange planer at jeg vet ikke hvor jeg skal begynne (som vanlig), men det jeg lærte av de siste 3 dagene var at det virkelig funker å bare bestemme seg for å KUN konsentrere seg om én ting en viss periode… Selv om mye annet har hopet seg litt opp nå, så var det verdt det! Denne prosessen skal jeg gjenta fremover også! :)

01.07.10

Ja, mye raskere faktisk:)

Det er godt å høre. Og jeg kjenner godt til det å ha så mange planer at en ikke vet hvor en skal begynne ;) Det høres ikke dumt ut å ta slike fokuserte perioder. Kan tenke meg det gir stor motivasjon og mer energi å oppnå målet raskt fremfor å putle på med mange ulike prosjekter om gangen som en forhåpentligvis en gang i fremtiden vil gjøre ferdig.

Ser frem til mer liv på Glabladet ;-)

01.07.10

Jeg liker det!

Jeg vet ALT om det å ha uendelig mange planer, hehe… Blir gal av å tenke på alt jeg kan gjøre.

Designet ditt gir utseendemessigst en ekte web 2.1 opplevelse (fikk android 2.1 på mobilen min om dagen, så er i ekstase over det tallet). Luftig og viktigst av alt, veldig lyst valg av tema/farger, som er helt perfekt, føler at siden har blitt roligere for øynene.

Du gjør en virkelig flott jobb. Jeg venter spent på at Glabladet skal våkne til liv igjen (ingen smitter mer enn selveste Sindre på nettet)… hehe

5. Sindre
01.07.10

Takk for den tilbakemeldingen, Vegard – det var litt det jeg håpet på også; luftigere og roligere for øynene. Litt mer pusterom, samtidig som det fortsatt er minimalistisk – noen vil kanskje si jeg burde forstørre fontene rundt omkring, men selv trives jeg med det på denne måten. Syns jeg har fått bedre «orden» på annonsene, og sånn sett er det forhåpentligvis mindre forvirrende og mindre rotete enn før.

Så kom jeg til å tenke på at det er på sin plass å hylle themets opprinnelige skaper også; Peter André Jensen. Uten han, hadde jeg ikke kunnet gjøre det jeg har gjort. :)

6. Kjetil
01.07.10

Jeg likte veldig godt de nye logoene! Håper at Glabladet våkner til liv igjen jeg også, det er til stor inspirasjon det du skriver Sindre :)

Jeg hiver meg på det med planer, det er ikke lett å vite hvilken ende en skal begynne i – om det i det hele finnes en ende :P

01.07.10

Du har gjort en super jobb og det ble kjempebra Sindre! :)

8. Michal
01.07.10

Jeg liker det nye designet!
Jeg synes ikke tre logoer på samme nettsted passer, men det er min mening ;)

9. Sindre
01.07.10

Hei Michal, jeg hadde vært enig med deg hvis det var snakk om 3 totalt forskjellige logoer, men det er egentlig ikke det her. Selve logoen er nesten den samme som før, bare fargene er forandret. Det som er forskjellen er bilde/tekst ved siden av, og her føler jeg det går bra med minst 3 varianter, ettersom Glabladet er, og alltid har vært en blogg som dekker et bredt område. Uansett, disse er litt på «test»-stadiet enda, så får jeg se hva jeg eventuelt blir mest komfortabel med etterhvert.

10. Sabai
01.07.10

Jepp, ble bra dette Sindre! Vet godt hvor mye arbeid det kan være når man skal gjøre litt større ting med en side ;.-)

11. Håkon
01.07.10

Hei mann! Liker designet utrolig godt, mye bedre enn det forrige.

Det er enkelt, men utrolig oversiktlig.

[...] This post was mentioned on Twitter by Sindre Låstad, Sindre Låstad. Sindre Låstad said: Glabladet relansert – “nytt” design :)http://www.glabladet.no/2010/07/glabladet-relansert-nytt-design/ [...]

01.07.10

Kompakt og bra, flott. :)

14. Stian
01.07.10

Dette ble veldig bra! Stilig å se at du har klart å bevare identiteten til Glabladet i det ny designet. Stå på videre og håper på å se mer aktivitet her fremover. Må si jeg lurte litt på hvorfor det har vært så få poster her i det siste :)

15. Anders
02.07.10

Det ser luftig og rent ut det nye designet, samtidig som det er gjenkjennelig «Glablad-design». Magasinpreget var mer «markant» i det gamle designet, dvs det lignet mer utseende til en nettavis før, selvom det dels gjør det nå også. Logoen gir også et visuelt nedtonet inntrykk i forhold til den gamle med signalrød bakgrunn.

Forstår godt at du har jobbet mye med dette, så bl.a. at du holdt på å teste forrige dagen da du kjørte igang «sliden» og tok den bort etterpå :) Det jeg synes er synd er at det skal være så innviklet å designe en webside. Det tar veldig mye tid å lære seg på egen hånd. Jeg har lært noe, men mye gjenstår.
Selv føler jeg meg god på design og har et kreativt blikk med bakgrunn fra bl.a. tegning og øye for god design. Det bare ligger i min natur for å si det på den måten. Men jeg skulle mer enn gjerne ha ønsket å kunne «programmeringen» slik a jeg fikk omsatt mine ideer lett og ledig på nett. Ønskedrømmen hadde vært og hatt verktøy hvor jeg kunne gjøre det akkurat slik jeg vil med enkle tastetrykk. Jeg antar det vil komme mer av dette i fremtiden slik at det tekniske, alle kodene etc, som ligger til grunn, blir overkommelig ved at man kan jobbe 99% med bare designen.

Liker forøvrig hvordan du går frem, hvordan du forteller om hva du gjør, tenker osv. Man lærer av det også :)

16. Anders
02.07.10

Tenk for eksempel hvis absolutt alt man designet i Photoshop eller et annet program ble oversatt automatisk direkte med korrekte HTML og CSS. At dine kreative utforminger ikke hadde noen begrensninger og alt ble nøyaktig slik du ville ha det.

17. Sindre
02.07.10

Hei Anders! Takk for god tilbakemelding! Jeg merker i måten du skriver at du absolutt har et øye for detaljer, som du sier! :)

Som jeg nevnte i dette innlegget så kunne jeg nada om å «programmere» en nettside for drøye 2 år siden. Måten jeg har lært dette på er å rett og slett ta utgangspunkt i et theme som var ferdiglaget (Glabladet 1.0), og sakte men sikkert funnet ut av hva som fungerer hvordan. Jeg har på en måte lært dette uten å gå bevisst inn for det, fordi det har vært bøttevis med «små» oppdateringer i themet, ting jeg har lagt til osv, som jeg har måttet finne ut av ved å redigere i PHP og CSS-filene. Jeg har av og til spurt litt om hjelp av blant andre Peter Andre Jensen, som lagde themet, og det har alltid gjort meg enda klokere, men de aller fleste forandringene gjennom Glabladets levetid har jeg gjort selv.

Jeg liker absolutt tanken din om en mulighet for å automatisk «transplantere» Photoshop-filer til ferdig HTML og CSS, og kanskje det finnes muligheter for det allerede, via spesielle programmer eller plugins? Uansett tror jeg at noe sånt kan la seg gjøre i fremtiden. Forøvrig begynner jeg å tenke på Thesis-themet når du sier dette. Det er et theme hvor du kan forandre på alt via et oversiktlig kontrollpanel, og slipper dermed å håndtere koder. Men egentlig er det bare delvis sant, for jeg har måttet redigere litt i kodefilene til Thesis for bortimot alle mine kunder gjennom «Hurtigstartsblogging«-tilbudet mitt. Likevel, så er dette et enkelt alternativ, og kodingen jeg snakker om har vært for mer «fancye» funksjoner.

Så, alt i alt vil jeg anbefale den fremgangsmåten jeg selv har brukt (ubevisst), ved at du bare velger et theme som allerede finnes, og deretter prøver å gjøre noen små forandringer. Du lærer så utrolig mye av det på den måten. Når jeg tenker meg om syns jeg det er helt utrolig at jeg har klart å gjøre alt jeg har gjort med dette themet nå, tatt i betraktning hvor håpløst det virket å lære HTML da jeg så på noen guider før jeg begynte å blogge. Jeg overdriver ikke når jeg sier at jeg kunne null og niks. Men nå har jeg lært utrolig mye, selv om jeg ikke akkurat sier at jeg kunne ha laget et theme fra scratch. ;)

Hehe, du så litt av testingen min ja. Et annet tips til alle som vurderer et redesign av eksisterende theme, er å begynne testingen på en ANNEN blogg, gjerne en «testblogg» eller en blogg som ikke brukes til noe nyttig. Jeg hadde faktisk en slik blogg på et annet domene. Dermed slipper du både nedetid og å utsette leserne dine for ubehagelige ting som «syntax error blablabla» hvis du gjør noe feil. Jeg liker bedre å lansere det med et «bam» for å gjøre et sterkere inntrykk. ;)

18. Anders
11.07.10

På forsiden har de en «leder-artikkel» (i form av en slider) og under er nyhetene delt inn i 2 kollonner, istedenfor 1.
Det er penere med 2 kollonner på denne måten og gir et mer magasinpreg.
Men hvordan er det du har kodet dette i WordPress editor?
Hvordan får man den første arikkelen (slideren) til å vises som 1 kollonne, mens de resterende, påfølgende artiklene nedover vises i 2 kollonner ved siden av hverandre?
Hvilke php’r kodes og gjøres det noe i css? Hvordan kodes dette?

19. Sindre
11.07.10

I CSS bestemmer man hvordan elementene skal se ut, mens i PHP setter man inn de nødvendige kodene som responderer på det man har programmert i CSS. Dermed er CSS-filen «sjefen» over PHP-»slavene». ;)

Jeg kommer til å skrive en guide til hvordan legge inn en slider snart. Det er ganske enkelt i dette tilfellet, fordi jeg har brukt en plugin…

20. Anders
12.07.10

Ja men hva med de 2 kollonene da :) Slider’n er grei, men skulle likt å ha visst hvordan man koder det slik at man får 2 kollonner under.

21. Sindre
12.07.10

Jeg er ekspert på blogging, ikke teknologien bak. ;) Skal du ha ordentlig hjelp til dette må du snakke med en ekspert på koding av themes til WordPress.

22. Anders
02.08.10

De fleste blogger og nettsider har RSS-feeds, noen med RSS-feeds under kommentarene også.
Men så har du de som har lagt til en ekstra funksjon, nemlig en link som heter «TrackBack URI».
Hva skjer i praksis når man trykker på den? Hvilken hensikt har den?

23. Anders
04.08.10

Det finnes mange bra gratis WordPress theme. Men man bør kanskje kjøpe et theme. Jeg vurderer dette. Hvis man kjøper et theme kan man da bruke dette på flere websider, slik man kan når man har installert et gratis WP theme? Eller er det slik at man må kjøpe feks. 2 stk av themet hvis man ønsker å bruke det på 2 ulike websider? Vet du hva som er vanlig for kjøpe themes/premium themes?

24. Sindre
04.08.10

De fleste premium themes kan du bruke på så mange nettsider du vil, så lenge du eier nettsidene selv. Les betingelsene når du kjøper themet for å være sikker.

25. Lars
04.08.10

Gratis themes kan være like gode som de man betaler for. Jeg bruker et theme fra Woothemes, og er veldig fornøyd med det.

[...] Det er ikke mer enn 9 måneder siden jeg hadde relansering til versjon 2.0, men denne gangen forandrer jeg mer enn bare designet. [...]

[...] Dette er faktisk min favorittstrategi for å gjøre et skikkelig gjennombrudd, og jeg kommer til å bruke den mer fremover. Det var denne metoden jeg benyttet for å starte Glabladet i seg selv. Senere benyttet jeg den da jeg lanserte Glabladets 7 deler-bloggekurs, Hurtigstartsblogging, diverse redesigns og noen andre anledninger, alle med relativt stor suksess. [...]

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere