Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Film: Buried

Skrevet av Sindre | 29. oktober, 2010

Tenk deg at du våkner opp innelåst i en trekiste, begravd langt under jorden, med minimal plass til å bevege deg og ingen hører dine desperate rop om hjelp. Dette høres ut som beskrivelsen på det ultimate mareritt, og om du ikke hadde hatt klaustrofobi fra før, hadde du trolig fått det da.

Ryan Reynolds kjent fra Pizzagjengen som gikk på TV2 før, er mannen som har latt seg begrave i denne rollen. Han er en skuespiller jeg virkelig har fått sansen for i det siste, som kan spille alt fra hysteriske komedier (Just Friends) til rene og skjære tragedier (Buried), for ikke å snakke om psykopat-roller (The Amityville Horror).

Det er litt sånn vanskelig å ta ham seriøst når du bare er vant til å se ham i komedier, og han glimter som regel til med noe småsarkastisk selv i de mer alvorlige rollene. Det er vanskelig å ikke le med ham. Nylig hadde jeg (litt tilfeldig) Reynolds-maraton, og hvis du liker komedier og ikke har sett Just Friends… lei den i helgen! ;)

Denne omtalen skulle dog handle om Buried – filmen som finner sted på et enda mindre område enn Phone Booth(!). Hvem skulle trodd at det er mulig å lage en interessant film med bare én skuespiller innelåst i det trangeste rommet du kan tenke deg? Vel, det er mulig. Selv om jeg egentlig syntes at det ble litt mye av akkurat denne typen scener bare i innledningen av Kill Bill 2, og selv om jeg begynte å lure på om vi kom til å stirre på en svart skjerm gjennom hele filmen, viste dette seg å være noe langt bedre og mer oppfinnsomt enn jeg hadde trodd.

Ved hjelp av en godt uttenkt historie, overbevisende skuespill, god dialog (med omverdenen gjennom en mobiltelefon), oppfinnsomme kameravinkler og opptil flere snerte måter å sette lyssetting på, blir dette en ikke-ensformig kvalitetsthriller med spenningsnivå på Hitchcock-nivå. Joda, enkelte ganger ble det kanskje noen gjentagelser, og kanskje litt vel mye av alle de følelsene enhver kan tenke seg man går gjennom i en slik nær døden-situasjon, men ikke nok til å ødelegge filmopplevelsen for meg.

Det står også stor respekt av at noen, i dette tilfellet Reynolds, klarer å bære en hel film ene og alene på denne måten. Det er ikke ofte at én skuespiller opptar alle sekunder av samtlige scener gjennom en hel film!

Filmen har gått på kino siden rundt begynnelsen av oktober og gikk allerede i en relativt liten sal på Bergen Kino da jeg så den i går, så jeg kan tenke meg at den snart er på vei ut. Men her i Bergen går den i hvert fall fortsatt enda en uke til, så hvis du har sansen for filmer litt utenom det vanlige, som likevel ikke blir altfor overintellektuelle og direkte sære, og du er lei av forutsigbare filmhistorier med happy endings, gå og se Buried mens du fortsatt kan.


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på fredag 29. oktober 2010 klokken 9:42 i kategoriene: Kultur & Media, Omtaler,

LESERNE MENER:
10 kommentarer så langt

29.10.10

Off, jeg kjenner kluastrofobien kommer krypende, men ble litt giret på å se filmen egentlig..

2. vero
31.10.10

ÅH, den skal jeg se! Ser for meg at det er midt i blinken for meg. Jeg elsket phone booth, så er spent på denne her. Det krever mye av skuespillerne når hele handlingsløpet foregår på en trang plass som det, så det skal bli spennende å se hvordan han mestrer det :)

31.10.10

Vet ikke om jeg vil se denne. Med moderat klaustrofobi, så tror ikke jeg at jeg får så mye underholdningsverdi av å se denne, tvert imot. Gidder ikke å betale for å sitte å føle ubehag i et par timer ;-)

4. Sindre
31.10.10

Det her er en slags «Phone Booth møter The Descent»-greie, men uten underjordiske vesener. Dette er vel rett og slett definisjonen av klaustrofobi, så det er godt forståelig at den ikke er for alle. Det kan nok bli en prøvelse for enkelte, inne i en mørk kinosal, å «føle» hvordan det er å være fastklemt i en boks i et par timer…

Enkelte har jo faktisk såpass klaus at de ikke vil gå inn i en mørk kinosal engang, så de bør i hvert fall holde seg unna… :)

5. Kim J.
01.11.10

Vel, Sindre…

Det finnes ikke mange gode filmer der ute nå for tiden…

Og dette er en av de dårlige:)

6. Sindre
01.11.10

Hva legger du i en god film, Kim J? Nevn noen gode filmer.

7. Kim J.
02.11.10

Det kommer ann på hvem filmen velger å angripe?(målgruppe)

Det kommer ann på hvor åpenbar og forutsigende filmen er pakket ut?(originalitet)

Det kommer ann på skuespillet, musikken, filmkunsten osv…(regissør/produsent)

Det kommer ann på om man vil la seeren «puste» eller «drukne» (opplevelsen)

Jeg kan nevne mange gode filmer, men det er et ganske generelt spørsmål som er overveldende å utfylle uten mer spesifikk informasjon…

8. Sindre
02.11.10

Jeg kunne ramset opp de samme punktene. Det viser at smaken er som baken. :)

Jeg ville bare vite «hvor du kom fra» og danne meg et bilde av hva slags filmer du liker, for å prøve å forstå, siden det virker som vi har forskjellig smak. Men kanskje jeg bare har en litt mer «åpen» smak. Sier ikke at dette er en av verdens beste filmer, og hvis du har sett den via nedlastet torrentfil på hjemme-PC’en vil den neppe fungere like godt som den gjorde på kino. Handlingen kan til en viss grad oppfattes som forutsigbar hvis man har sett en del andre filmer. Men jeg likte denne filmopplevelsen fordi den var uansett ganske unik. :)

9. Kim J.
03.11.10

Film er best på kino what so ever… den saken er grei. dessuten bør ingen laste ned torrentfiler fordi det smuldrer bort mye av opplevelsen med tanke på lyd og bilde…

Jeg respekterer at du likte filmen, og det er sikkert mange andre der ute som gjør det samme. Allikevel ser jeg at den ikke klarer å bruke resten av potensialet som «ligger igjen i bunnen av vinflaska»..

[...] Anyway, filmen var bra. Den inneholdt mye action, adrenalin og spenning.

Samt Denzel Washington… Og Ryan Reynolds. [...]

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere