Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Hold dine mål for deg selv

Skrevet av Sindre | 17. oktober, 2010

Dagens «lille», inspirerende innlegg er egentlig en videopost, med et utdrag av et foredrag holdt av en fyr ved navn Derek Sivers. Dette ville vært et ukjent navn for meg også, hvis ikke det var for en bitteliten ting:

Hadde det ikke vært for Derek Sivers hadde jeg ikke sittet her i dag!

Du leste riktig. Men det hørtes kanskje litt dramatisk ut. Det jeg mente var at www.Glabladet.no neppe hadde eksistert hvis ikke det var for Derek Sivers. Grunnen er ganske enkel:

I 2007 var jeg fortsatt en strevende hobby-»artist» som bare ville utgi mitt første album. Etter litt søking på nettet om dette med plateselskap, samt muligheten for å starte eget plate-»selskap», kom jeg over en tjeneste som het CDBaby. Dette var et selskap i USA som gjorde det enkelt å gi ut sin egen musikk uavhengig, og det var gjennom dette selskapet jeg til slutt ga ut mitt første album.

(Hele historien om hvordan dette gikk til, kan du lese i artikkelen «Hvordan gi ut sitt eget album«.)

Du kan jo gjette 3 ganger hvem som var mannen bak dette selskapet. Jepp, det var Derek Sivers. Og hva har dette med Glabladet å gjøre? Vel, det er egentlig ganske interessant… Det er historien om hvordan én lidenskap førte til en annen, uten at jeg visste det enda. Det var Derek Sivers som i en av sine guidende artikler på CDBaby, linket meg til en artikkel av Steve Pavlina, en av de mest velkjente bloggerne i verden, men som jeg den gang ikke hadde hørt om. Artikkelen til Steve som ble linket til, var i følge Derek Sivers noe av det beste han hadde lest på lenge. Naturlig nok trykket jeg på linken, og dermed var jeg solgt. Artikkelen til Steve, hvis du selv vil sjekke den ut, var «Do It Now«.

Dette var i august 2007, og de påfølgende månedene ble jeg mer og mer inspirert og overbevist om å starte en egen blogg, til tross for at jeg aldri før hadde vært interessert i blogging (men jeg likte å skrive!). Innfallsvinklene til Steve var såpass intelligente og bevisste at han skilte seg ut, og inspirerte meg til å gjøre noe lignende her i Norge. www.Glabladet.no ble startet 1. februar 2008 og resten er historie…

Min lidenskap for musikk førte meg altså til lidenskapen av å hjelpe andre mennesker via blogging.

Så, etter denne lange innledningen, oppfordrer jeg deg til å se på videoen under, så kan du lese videre etterpå. :)

(PS. Du kan få norske undertekster ved å klikke på «View subtitles»!)

Som Derek dokumenterer, vil det være mindre sannsynlig at du når dine mål hvis du forteller dem til andre. Jeg kan bekrefte at dette stemmer ut fra egen erfaring, på godt og vondt. Det vil si, jeg har opplevd både mål som har blitt nådd når jeg har holdt kjeft om dem, samt mål som (enda) ikke har blitt nådd, som jeg har plapret om til andre.

Jeg tror hjernen min «player» meg, slik Derek beskriver. Jeg burde egentlig vært styrtrik og levd et liv i luksus akkurat nå, mine mange idéer tatt i betraktning. Men, litt av problemet er at jeg tenker så mye på idéene mine, at kroppen min allerede føler seg tilfredsstilt (det hørtes nasty ut), før jeg overhodet kommer … (shit, burde vært 18 års-grense her!) ..dit.

For meg handler det også litt om at dersom noen vet om mine mål, får jeg ofte mindre lyst til å gjennomføre dem, fordi det «forventes» av meg, og jeg liker ikke å gjøre ting jeg vet andre forventer. Ikke vet jeg hvorfor jeg er sånn, men sånn er jeg. Det er litt av problemet med å ha en sjef også. Jeg misliker at andre skal «fortelle» meg/forvente av meg, hva som skal gjøres. Det er én av grunnene til at jeg har gått mine egne veier, men jeg må være forsiktig med å ikke gå på ville veier, nå som jeg ikke har noen andre enn meg selv til å passe på meg…

The Secret BEHIND The Secret?!

Veldig mange som leser min blogg har sett eller lest The Secret (Bokkilden/Haugen Bok), eller vet i det minste hva tankegangen går ut på. Da jeg så denne videoen og forskingen lagt frem av Derek, kom jeg til å tenke på dette med visualisering, som anbefales sterkt av alle lærerne i The Secret. De får det til å høres «enkelt» ut, ikke sant? Alt du trenger å gjøre er å «se det for deg» i ditt «indre øye», og hvis du kan se det, kan du få det.

De fokuserer ikke så mye på alle stegene som må til for å faktisk nå målet. Dette tar de som en selvfølge at man skal skjønne selv. De er så dopet på sin egen positivitet at de nesten ikke klarer å se noen ulemper i metodene de presenterer. Men en annen ting de ikke nevner, er nettopp dette som Derek nevner, og som gjør at de aller, aller fleste som har sett The Secret og lot seg inspirere, fortsatt er ca. like langt den dag i dag:

Du har allerede følt at du kan nå målet, så hjernen gir deg de gode følelsene av å ha oppnådd det, før du overhodet har kommet dit. Dermed hindrer visualiseringen deg i å nå målet. Du kunne like gjerne skutt deg selv i foten.

Jeg tror nemlig denne vonde sirkelen fungerer hvis man bare tenker for mye på det selv også, uavhengig av om man forteller det til flere eller ikke. Jeg vet i hvert fall selv, at når jeg tenker på noen av mine idéer som jeg VET kunne gjort meg økonomisk uavhengig, så fylles jeg ofte med den gode følelsen av at jeg «kan bare slappe av», for jeg vet jo hva som skal gjøres… Problemet blir da bare at jeg aldri faktisk gjør det. YouTube og South Park blir liksom viktigere…

Jeg tror det er gull verdt å bare være bevisst på dette, sånn at dersom man begynner å kjenne disse komfortable følelsene litt for tidlig, så må man våkne opp og holde hodet kaldt. Da jeg startet Glabladet var det kun min daværende samboer som visste om mine planer, men selv hun visste ikke alle detaljene. Jeg jobbet aktivt og målrettet med det fordi jeg genuint følte at jeg «måtte». Og at jeg klarte det, er vel ingen hemmelighet… Mens de aller fleste planene jeg har fortalt andre om (eller tenkt for mye på selv), fortsatt har tilgode å bli virkeliggjort. Så jeg har ingen problemer med å skjønne hvorfor den gruppen (i videoen til Derek) som holdt kjeft om sine mål jobbet mest målrettet, i forhold til gruppen som annonserte sine mål og følte at de «nesten var der allerede».

Så, hold kjeft om dine mål, og ikke la deg lure av den snikende lykkefølelsen du får når du tenker på dem. Lær deg kunsten å forlenge nytelsen (oh my God!) mens du jobber mot målet, og gled deg til den orgasmiske følelsen du får når klimakset kommer og du oppnår ditt mål, og skriker «HOOOOLE… In one!»

Jeg røyker ikke, men… jeg skjønner hvis du føler for en. ;)


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på søndag 17. oktober 2010 klokken 14:41 i kategoriene: Bevissthet, Inspirasjon, Law of Attraction, Selvutvikling, Suksess, Video, Vitenskap,

LESERNE MENER:
17 kommentarer så langt

1. KristofferK
17.10.10

TED.com har så mange bra videoer! Kan sitte der i timevis.

17.10.10

Takk for et veldig interessant innlegg og ikke minst tips om video :) Veldig inspirerende og motiverende. Når det kommer til det å holde mål for seg selv så kommer det ihvertfall for min del veldig an på hva målet er. Noen mål, som alle andre synes er latterlige, de må jeg rett og slett komme ut med, for jeg blir motivert av at andre tror jeg ikke vil greie det. Hvis jeg derimot kommer med et mål som alle forventer at jeg skal greie, så gjør jeg, i likhet med deg, det gjerne dårligere uten at jeg helt greier å se hvorfor det skal være sånn. Andre mål igjen holder jeg meg for meg selv rett og slett fordi det er en del av den store gleden når jeg oppnår dem og ser reaksjonene deres :) Det bruker jeg også som en liten motivator på vei til målet, nemlig å visualisere hvordan folk vil reagere når jeg når målet.

Har du forresten vært på foredrag med Øyvind Hammer, Sindre? Hvis ikke så må du komme deg dit straks du har sjansen, er absolutt noe for deg. Lenge siden jeg har vært så motivert som jeg er nå etter foredraget.

Skrev litt om foredraget etter å ha vært på det:
http://aksjebloggen.com/v%C3%A6rt-pa-motivasjonsforedrag-med-%C3%B8vind-hammer/

17.10.10

Burde kanskje sett videoen før jeg kommenterte, for nå skjønte jeg ihvertfall litt mer om hvorfor det er vanskeligere å nå mål når jeg forteller om målene mine :) Dette var veldig opplysende for meg. Så takk igjen!

4. Sindre
17.10.10

Relaterer veldig til det du skriver, Aksjebloggeren. Det er omtrent sånn det alltid har vært med meg også, men etter denne videoen har jeg begynt å praktisere litt annerledes. ;)

Skal definitivt huske mr. Hammer! Takk for tipset!

17.10.10

Bra innlegg Sindre… hadde tenkt å kommentere om at det hadde vært tørt hos deg en stund, men det ser ut til at du begynner å komme igjen… haha *18 år her også*

6. Sindre
17.10.10

Hehe ja, jeg syns interessen har virket litt laber for de siste tekniske guidene mine, så det var vel på tide med et «saftig» innlegg igjen nå. :)

7. Kenneth
18.10.10

Både enig og uenig. For det første så kommer det an på målet. Hvis det er noe man ikke kan styre selv så er det like greit å holde de for seg selv. Er det et mål som man KAN styre selv ved hjelp av innsats – så kan det ofte være riktig å utbasunere de.

For: er man en type som har gutsen, driven og muligheten til å nå målene sine så er dette slettes ikke så dumt – mange får ekstra drivkraft og motivasjon ved andre folks negativitet da det ofte går en liten fa*’ i dem som sier «jeg skal jaggu vise dem» :) Eks Arild «Hulken» Haugen gikk rundt da han var 15 og sa til alle rundt seg at han en dag skulle bli verdens sterkeste mann. Alle lo selvsagt. Men jaggu greide han det ikke. Han fikk motivasjon av de som mente at dette ville han ikke greie, og det er slettes ikke sikkert at han hadde nådd målet om han ikke hadde gått ut med høye kneløft og sagt det han hadde tro på. Kan man ikke si høyt det man virkelig har tro på så er det heller ikke stor sannsynlighet at man vil lykkes.

Stabæk-nestor Ingebrigt Steen-Jensen har også sagt at det er viktig å sette seg «hårete mål» – gjerne litt utopiske og uvirkelige da dette ofte skaper en prosess som gjør at du når alle de delmål du setter deg underveis. Selvsagt må man ha en plan, visjon og legge inn et solid arbeid, men sånn er det med alt.

For eksempel: Da Stabæk var i 6 divisjon la de en plan om at de skulle til Tippeligaen om ikke mange år. Dette var en veldig høy målsetning – og et litt hårete mål – men likevel ikke utopisk. Det hårete målet – selve gulroten – var dog at de en dag skulle VINNE Tippeliagen. I ettertid så vet jo alle som følger med på norsk fotball at de faktisk greide dette. Dette fordi de hadde en STRATEGISK PLAN som de la for å kunne oppnå delmålet – som var å havne der på sikt, men det de alle drømte om var å ta den med storm og vinne serien. Dette holdt de på tå hev hele tiden, og da muligheten kom så tok de den med glans :)

Dog det jeg virkelig kan styre meg for er endel av de ungene på Idol, X-factor og slike tilleprogram som driver og sier offentlig at de skal bli popstjerne. Dette er et mål man ikke velger selv da det styres av bransjefolk og markedet. Man kan ha et mål om å bli artist, låtskriver og spille inn en CD – men man kan ikke sette seg mål om å lykkes :D I sånne tilfeller er det viktig å holde målene for seg selv – og heller jobbe steinhardt underveis med ting som GJØR at sjansen til å lykkes kommer.

8. Kim J.
18.10.10

Det ser ut som Derek Sivers stenger inne flere mål enn han kan holde inne. Ser det ikke ut som han er i ferd med å eksplodere?

19.10.10

Min personlige erfaring er stikk motsatt av dette. Når man jobber mot et mål er det veldig greit å ikke bare ha noen man deler målet sitt med, men også noen man kan snakke med underveis i forhold til å evaluere hva man har gjort så langt og hvordan veien videre skal stakes.

For min del ble denne undersøkelsen en smule tynn, med tanke på at jobben mot et mål er mer enn kun de første 45 minuttene. Jeg vil gjerne se resultatene av samme undersøkelse de første 45 dagene istedenfor. Hva med viktigheten av å ha det gøy mens man jobber mot målet? Kanskje det de personene som kun jobbet litt over en halvtime kommer til å fortsette med det samme hver dag i ukene og månedene som kommer, mens de andre vil gi opp pga sin negativitet i forhold til å kunne nå målet. Gruppen som ikke gjorde en like god jobb disse første 45 minuttene hadde tross alt en positiv holdning til fortsettelsen.

Alt er ikke sort/hvitt, så det er likevel noe i teorien som presenteres her. Likevel mener jeg at man ikke skal være redd for å visualisere at man har nådd målet allerede, for å kunne bringe fram den positive holdningen i forhold til å finne ut hvordan dette skal bli gjennomførbart. Så lenge man også holder det klart for seg selv eksakt hvorfor du skal nå målet ditt, så ser jeg heller ikke den store faren ved å dele dette med andre. «If the why gets big enough, the how gets easy».

Min konklusjon er at du ikke skal være redd for å dele målet ditt med andre, men velg da personer som kan være gode sparringspartnere underveis. Noen som kan tilføre noe, både i forhold til din motivasjon og som kanskje også kan komme med noen nye vinklinger på ting i prosessen. På den annen side kan du velge å dele det med en person som sier «nei, det kommer du aldri til å klare» i tillegg, om du er av typen som elsker å motbevise slike påstander. En kombinasjon av disse to synes jeg selv er både motiverende og nyttig.

[...] Men jeg lærte nylig å holde mine mål for meg selv, så noen detaljer får dere fortsatt ikke… enda! [...]

01.11.10

[Facebook] Det som står i artikkelen samsvarer ganske bra med det jeg selv har erfart. Alt fungerer bedre hvis man kan holde på noen hemmeligheter…

13. Håkon
04.11.10

Mye greier om blogging og tjene penger altså. Har lyst på litt mer om hvordan leve livet greier. Gjerne i form av linker til youtube og sånt. Denne var jo gøy når jeg så den: http://tomramblings.blogspot.com/2009/07/last-week-friend-sent-me-email-on-50.html

Hva med en spørreundersøkelse om hva folk som leser Glabladet ønsker å lese mer om? Det har kanskje redaksjonen gjort allerede…?

14. Håkon
04.11.10

Og hva med en «tips meg»-greie hvor det er enkelt å sende tips du bør blogge om og henvise til.

15. Sindre
04.11.10

Hei Håkon, takk for kreative forslag. Jeg er ikke helt i businessen av å vise folk «hvordan leve livet», det føler jeg må bli opp til hver enkelt. Jeg har skrevet en rekke artikler med fokus på selvutvikling og vekst, men nøyaktig hvordan folk lever livet og hva de gjør som følge av råd og tips fra Glabladet, er opp til dem.

Du må gjerne bruke kontaktskjemaet som en «tips meg»-funksjon hvis du har forslag.

16. Gunvor
07.01.11

Glimrende tekst og video som samsvarer et hundre prosent med min egen opplevelse :)

[...] Den tredje strategien er rett og slett å holde dine mål for deg selv. Ved å ikke nevne målet for noen, holder du støyen fra andre ute, og forsikrer deg om at ingen kan filtrere målet ditt gjennom sine trangsynte skepsisfiltre og ta fra deg motet like fort som du fikk troen på idéen. [...]

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere