Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Sannheten om skattelistene (for næringsdrivende)

Skrevet av Sindre | 23. oktober, 2010

Det er den tiden på året igjen. Skattelistene publiseres og alle i hele verden kan se hvor mye du har tjent. Men tallene som vises gir ikke alltid det korrekte bildet av hvordan ting ligger an. Dette er f.eks. andre året på rad at jeg tilsynelatende har sluntret unna å betale skatt. Samtidig «stemmer» ikke beløpet jeg har tjent heller. Vel, på en måte.

Før vi fortsetter, vil jeg bare minne om (for nye lesere) at jeg alltid kjører full åpenhet rundt min bloggvirksomhet – også inntekter. Jeg har skrevet flere inntektsrapporter hvor jeg detaljert har beskrevet hvor mye jeg har tjent og hvordan. Dette er ment som inspirasjon og tips til andre bloggere og nettgründere. Jeg kommer til å dele mine inntektsdetaljer i dette innlegget også.

Jeg tjente 57 785,- på blogging i 2009 (som er det eneste jeg driver med for å tjene til livets opphold). Men i følge skattelistene tjente jeg bare 34 121,-. Så tenker du kanskje at det skyldes at skatten er trukket fra. Men hvis du ser nærmere på min oversikt, ser du at jeg betalte så mye som 0 kroner i skatt i fjor. Dessuten ville jeg betalt altfor mye i skatt hvis jeg satt igjen med kun 34 121,-.

Grunnen til at beløpet fremstår som mindre, er at jeg hadde firmarelaterte utgifter i fjor. Jeg kjøpte bl.a. en bærbar Mac, ny kontorstol, samt medlemskap i en del (dyre) online kurs for å drive virksomheten min enda bedre. I tillegg til themes, plugins og scripts, samt faste utgifter som nyhetsbrevtjeneste, domener og hosting. Jeg eksperimenterte til og med litt med affiliateannonsering på Facebook og Google AdWords.

Disse utgiftene føres som fradrag som blir trukket fra inntekten jeg har hatt. Beløpet man står igjen med, er beløpet man ser på skattelistene. Så, i teorien kunne jeg ha tjent 1 million i fjor, men hvis jeg hadde 965 879 kroner i utgifter, ville jeg bare ha «hatt en inntekt på» kr. 34 121,-. Det er et drøyt eksempel, men det kunne vært mulig. Det sier litt om hvor feil inntrykk skattelistene kan gi.

Jeg føler personlig at beløpet som står offentlig er feil, selv om det er riktig. :) Dette fordi jeg ikke nødvendigvis brukte av det jeg tjente da jeg hadde utgifter, men ofte brukte jeg oppsparte penger jeg hadde fra før. Men ettersom det ikke spiller noen rolle «hvilken penger» man brukte på utgiftene, skal det jo likevel føres, og det er jo tross alt bare en kjempestor fordel uansett… Hvorfor? Vel…

«Kr. 0,- i skatt?!»

I begynnelsen av 2009 var jeg på skattekontoret for å si at jeg skulle betale forskuddsskatt (noe vi som har ENK gjør). Da måtte jeg oppgi hva jeg trodde jeg ville tjene i 2009. Jeg slo til med 100 000,-, selv om jeg ikke visste om jeg skulle tjene så mye. Jeg tenkte uansett det var bedre å ta litt i, sånn at jeg evt. betalte for mye skatt, enn å gå på en smell.

I løpet av 2009 betalte jeg derfor 28 000,- i skatt (grunnet den beregnede inntekten jeg hadde oppgitt på «100 000»). Ja, der ser dere, jeg betalte skatt i fjor! Jeg har jo hatt full orden på sakene mine fra første sekund, og trukket skatt av hver eneste inntekt, som jeg har satt inn på egen konto. Jeg har gjort alt etter boken.

Men ettersom jeg endte med å tjene 57 785,- (og ikke 100 000,-), visste jeg jo at jeg kom til å få en pen slump med penger igjen i oktober i år. Det jeg ikke hadde regnet med, var at jeg skulle få igjen… alt sammen…! Med hele 1260,- i renter! 😀 (Derav «0» i skatt. Det er skattemyndighetene sin «feil». Akkurat det samme skjedde forøvrig året før, hvor jeg også står oppført med 0 i skatt.)

I sjokk og vantro, med sikkerhet på at dette måtte være feil, forhørte jeg meg litt rundt. Jeg mener, selv om jeg bare «tjente» 34 121,- etter fradrag i fjor, så vil vel staten ha LITT skatt av den summen? Riktignok ikke 28 000 kanskje, men kanskje rundt 10-12? Men de jeg har snakket med forteller meg at dette nok kan stemme, ettersom jeg hadde så mye fradrag. Jeg er fortsatt ikke sikker på om dette virkelig stemmer; jeg syns det høres for godt ut til å være sant.

Uansett er det ikke meningen å syte over at staten ikke vil ha pengene mine, men tro det eller ei så VIL jeg faktisk gjerne betale litt skatt. Jada, bare få meg innlagt… Men jeg har jo trukket skatt hele tiden og holdt styr på dette, tilsynelatende til ingen nytte. Vel, med unntak av at det er kjekt å få ~ 30 000,- inn på kontoen like før jul… *kremt*… Men jeg vil jo også føle at jeg bidrar til samfunnet på samme måten som alle andre. Jeg vil ikke få noen særbehandling – jeg syns ikke det virker rettferdig (fradrag eller ei). Men det er altså andre året på rad at jeg prøver hardt å betale skatt, men pengene mine er uønsket. Kanskje staten anser de som Monopol-penger…!

Er det noen som leser dette som kan si noe om egen erfaring rundt akkurat dette? Jeg skal selvfølgelig ta en telefon til skattekontoret, jeg bare skriver dette innlegget før jeg har rukket å komme så langt.

Noen oppdaterte tall – hittil i 2010

Uansett så er tallene vi snakker om «gamle». Jeg er den første til å innrømme at dette ikke er spesielt mye penger, og hvis jeg hadde blitt flinkere til å sjonglere alle disse luftballene mine, i stedet for å fokusere på alle på én gang, kunne jeg ha tjent mer… Men alt i alt er jeg fornøyd med at inntektene vokser og at jeg gjør dette i mitt eget tempo. Ingen trenger å se bort ifra at det plutselig kan komme en skikkelig boost i inntekten min «over natten». Jeg har et par andre businessgreier linet opp, som er like rundt hjørnet nå. :)

Anyway, hittil i 2010 har jeg tjent ca. 90 500 kroner; mer enn jeg gjorde i 2008 og 2009 tilsammen. Og det er fortsatt drøye to måneder igjen av året. Har et lite mål om å klare å doble inntekten fra i fjor. Da må jeg tjene nesten 30 000 til, på disse to månedene. Hvis noen har noen oppdrag til meg, er det bare å si fra. :)

Uansett så er jeg ikke desperat, og jeg fokuserer først og fremst på å gi. Jeg vet hvordan alt dette funker, jeg er bare ikke så flink til å prioritere enda. Jeg er sikker på at all denne drøyingen i mine første år som gründer vil komme godt med i mine kommende år. Jeg studerer og observerer og lærer mye nesten hver eneste dag. Jeg hopper ikke bare på den første og mest inspirerende businessmodellen, men prøver å virkelig tenke ut noe smart, som kan skape verdi for andre, og som jeg kan stå inne for.

Når jeg har noe nytt å fortelle om disse andre tingene, kommer jeg til å skrive om det. Men jeg lærte nylig å holde mine mål for meg selv, så noen detaljer får dere fortsatt ikke… enda! 😈

Og BTW, utgiftene mine hittil i år, har ikke vært like store som de var i 2009. Jeg kommer til å ligge mye bedre an på neste års skattelister, altså. Kanskje jeg til og med har klart å overbevise staten til å beholde litt av skattepengene mine også. Den som lever får se…


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på lørdag 23. oktober 2010 klokken 19:04 i kategoriene: Bevissthet, Blogging, Business, Internettmarkedsføring, Jobb & Karriere, Penger,

LESERNE MENER:
15 kommentarer så langt

1. Mats
23.10.10

Du skal ha for at du klarer å overleve på en så liten inntekt. Det er faktisk mindre enn hva en student får i studielån i året.

2. Sindre
23.10.10

Joda, men det var ikke poenget med innlegget. Jeg har sagt det før og sier det igjen: Jeg er billig i drift. Jeg har ingen dyre luksusvaner og ingen dyre utgifter generelt. Disse årene har vært oppladningen til alt det som skal komme fremover. Jeg ofrer mye nå, for å få mer igjen siden. Jeg kom over dette sitatet forleden:

– «Entrepreneurship is about living a few years of your life like most won’t, so that you can live the rest of your life like most can’t!»

Dette beskriver min situasjon og min tankegang ganske bra. :)

Relevant lesning:
Intelligente måter å spare på
Hvordan en gründer får hjulene til å gå rundt

3. Martin
24.10.10

det er jo ikke alltid inntekten teller. det som teller er jo at man driver med noe man liker og trives med:)

4. Sindre
24.10.10

Du har skjønt det, Martin!

Dette er 3. året mitt hvor jeg «lever av blogging» og inntekten min har økt med 30 000 hvert år (den var ca. 30K første året). Det er en positiv utvikling, og i år øker den med mer enn det innen året er omme – kanskje bortimot en dobling i forhold til 2009… I år kommer jeg over 100 000 for første gang. Hvis ikke alt dette lover godt for fremtiden så vet ikke jeg. 😉

Jeg skrev dette innlegget fordi jeg tenkte folk kanskje lurte. Jeg er ikke interessert i noen inntekt-pissekonkurranse, Jeg liker ikke å fokusere på fortiden. 2009 er langt forbi og fremover vil det bare gå en vei. Bare husk det egentlige poenget med dette innlegget: Skattelistene gir ikke alltid det riktige bildet!

5. Picxx
24.10.10

Skattelistene lyver ofte mye, og særlig hvis man er næringsdrivende.
Siste året jeg jobbet som fisker var jeg vel oppført med 280.000 i inntekt og 160.000 i skatt, hvorpå jeg også fikk igjen nesten 80.000.
Bruttolønn for det året var vel tett på 600.000.

Nå er det jo litt andre regler for fiskere, med sjømannsfratrekk og slikt da, men foruten det er det nok ganske likt.

24.10.10

Søk opp Johnny Lodden / Annette Obrestad på skattelistene. Norges mest suksessrike pokerspillere 😉

24.10.10

Fantastisk bra at du klarer å leve på bloggen og oppdragene som den gir Sindre. At du i tillegg klarer å leve på såpass lite penger er nesten like utrolig. Dermed er du kanskje rystet til å kjøre tilnærmet samme livsstil når beløpene som kommer inn vokser fremover, og investere en del av den økte inntekten.

8. Sindre
24.10.10

Takk for det, Marius. Jeg har mange ganger tenkt på hva jeg egentlig skal bruke pengene på når millionene begynner å rulle inn. Det er ærlig talt ikke så mye. Jeg klarer meg fint med lite og tiltrekkes av en minimalistisk livsstil, fremfor en livsstil hvor jeg til enhver tid har alle de nyeste gadgetsene, feteste bilene, villeste mansionene, etc. Jeg vil ikke ha så mye rot i livet mitt. Gjenstander og «ting» er bare midlertidige gleder som vi har på lån mens vi lever. Men hva betyr det i den store sammenhengen?

En av de største fordelene jeg kommer til å ha, er det å kunne reise mye rundt. Det kan det også bli mye interessant blogging av. Det gleder jeg meg til. Investeringer som du nevner, er heller ikke å utelukke. :)

9. Håkon
24.10.10

@mats: hvor mye får man egentlig i stuielån?
tror nok at sindre kommer til å ha mer å vise til om noen år enn de som kommer til å slite til de er 40 med å betale ned lånene sine…

10. christer
24.10.10

@Sindre: Det er riktig at du ikke skulle betale skatt for i fjor.

Fordelen med å være selvstendig næringsdrivende er at man kan føre av utgifter til inntekts erværvelse, slik som Mac’en du kjøpte. Selv om du kanskje ser på det som en luksusgode å ha en Mac, er den i realiteten enkeltpersonsforetakets eiendom og ikke din som privatperson. Dvs, at hvis du pådrar deg gjeld med enkeltpersonsforetaket ditt, kan kreditor kreve Macen din (og andre eiendeler som du har ført opp på EPF ditt) som kompensasjon hvis du ikke kan betale for deg.

Derfor er det helt riktig å si at du tjente 34.121 og ikke 57.785 i fjor. Det hadde vært rimelig urettferdig å måtte betale skatt av omsetning og ikke inntekt! De fleste store firma har hatt ett godt år om de sitter igjen med 10 % av omsetningen som inntekt, men det hadde ikke vært mulig om de måtte skatte av omsetningen og ikke inntekten. La oss si at de omsatte for 1 000 000 og satt igjen med 100.000 i inntekt. Skulle de skatte 28% av 1.000.000 ville det vært 280.000 i skatt og dermed hadde de gått 180.000 i minus! Da hadde ingen firma overlevd.

I ditt tilfelle satt du igjen med 34.121. Det er under skattegrensen for personer i skatteklasse 1 (deg). Det trekkes derfor ikke skatt av denne summen.

Det var også feil å regne 28.000 i skatt hvis du estimerte inntekt på 100 000. Skatt for inntekt på 100.000 er 16.182 (skatteklasse 1)fordi man begynner ikke å regne skatt for de første 42.210, bare for det som går over. For 100.000 er regnestykket slik:
100.000 – 42.210 = 57.790
57.590 * 0,28 = 16.181,2 avrundet til 16.182

Puh, langt innlegg.

24.10.10

Har dere prøvd å søke å på Chuck Norris, Darth Vader og Rick Astley på skattelistene på vg.no? 😉

Jeg lurer veldig på hvordan de regner seg frem til de tallene de har i skattelistene. Ser jo mange som har tall som 9 kr og 4 kr på inntekt og formue, noe som selvsagt ikke stemmer overhode med virkeligheten.

@Håkon: Jeg får vel rundt 89K i året hvorav 53K er lån. Så en utdannelse på fem år gir altså ca 265K kr i lån, ikke et veldig stort og vanskelig beløp å streve med når mange 5års utdanninger har veldig høy startlønn, hvis en lever videre 1 år til med lav studentstandard så kan en faktisk betale ned hele lånet på det første året, men det kommer jo helt an på hva en studerer. Ellers er jeg nok helt enig i at Sindre kommer til å ha mye å vise til og jeg har stor tro på at han vil gjøre det bra, rett og slett fordi han gjør det han elsker å gjøre :)

12. Sindre
24.10.10

@Christer: Hjertelig takk for den utdypende kommentaren din. Dette er sider av det å drive firma som jeg ikke hadde satt meg skikkelig inn i. På råd og oppfordring fra andre har jeg hele tiden trukket 36% skatt av mine inntekter. Dette har jeg gjort i hele 2008, 2009 og 2010. Jeg ser du bruker 28% som eksempel, men er dette en fastsatt prosent, eller kommer det an på hvor mye man har tjent?

Beregningen til 28 000 av 100 000 var det skattekontoret som sto for. Uansett så gjør det meg ikke noe å betale litt for mye, når jeg tross alt får det igjen med renter. Og hvis minstesummen for å beregne skatt er 42 210, kommer jeg «endelig» til å betale skatt neste år. Hurra. 😛

13. Sindre
24.10.10

@Aksjebloggen: Haha, godt å se at noen i VG har humor. 😆

14. christer
24.10.10

@Sindre: Du er selvstendig så du betaler ikke skatt for feriepenger og halv skatt i desember. Dermed ser det ut som du betaler mindre skatt enn vanlige lønnsmottakere, men det gjør du egentlig ikke. Skatteprosenten endrer seg når du når toppskatt.

Uansett er det en god ting å betale inn for mye skatt. Da slipper man en smell og heller får en hyggelig overraskelse ved skatteoppgjøret.

[…] Bare husk at for nysgjerrige skattelistesnokere, så er utgiftene trukket fra inntektene, sånn at tallene fremstår som litt mindre enn jeg oppgir her. […]

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2016 | >> Personvern | >> Disclaimer |