Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Retningslinjer for produktomtaler på blogg

Skrevet av Sindre | 22. november, 2010

En av de mange måtene bloggere kan tjene penger på, er ved å skrive produktomtaler. Når det er sagt så er det et par ting du bør huske på for å bevare din integritet. Det er viktig å merke alle betalte innlegg tydelig. Det står nemlig følgende i markedsføringsloven §3:

«Markedsføring skal utformes og presenteres slik at den tydelig framstår som markedsføring.»

For ordens skyld har jeg hentet frem en definisjon av «markedsføring» fra Bokmålsordboka:

«arbeid som blir gjort for å lede varer og tjenester fra produksjon til forbruker, salgsarbeid»

Ved at en produsent/annonsør betaler deg for å skrive om deres produkt eller tjeneste, må dette altså kunne regnes som soleklar markedsføring.

For de av dere som ikke har fått det med seg, har det rast en debatt i media de siste dagene om dette. Det er bra at det settes søkelys på slike ting fordi det på sikt hjelper oss som tjener penger på blogging med å drive virksomheten vår bedre og ta de rette valgene. Selv har jeg alltid merket betalte/sponsede innlegg her på Glabladet, men jeg har forståelse for at ikke alle har hatt mulighet til å sette seg inn i norske lover og regler, for ikke å snakke om kjennskap til at dette i det hele tatt er nødvendig.

For å unngå å havne i medias søkelys som følge av dine produktomtaler (de har det med å blåse fillesaker ut av proporsjoner), kan du skrive noe sånt som dette i begynnelsen av ditt neste betalte innlegg:

«Dette innlegget er en betalt omtale. Hvis du vil ha ditt produkt, tjeneste eller nettside omtalt på [ditt bloggnavn], vennligst se annonsesiden for mer informasjon.»

Så enkelt kan det gjøres. På denne måten holder du deg innenfor norsk lov, samtidig som du øker sjansen for flere betalte omtaler fordi du gjør alle oppmerksomme på muligheten.

Videre bør det nevnes, som jeg har nevnt flere ganger før, at du selvfølgelig må skrive en ærlig og objektiv omtale for å opprettholde din integritet. Hvis hver eneste betalte omtale er overveldende positiv vil folk etterhvert slutte å ta deg seriøst. Her er retningslinjene jeg selv bruker når jeg skriver omtaler:

En god omtale bør besvare disse spørsmålene:

– Hva gjør dette produktet/denne tjenesten?
– Hvordan er dette produktet annerledes enn konkurrentene?
– Hva er bra med dette produktet? (Fordeler)
– Hva er dårlig med dette produktet? (Ulemper)
– Hvem er den ideelle personen for dette produktet?
– Hvor kan vi kjøpe dette produktet?

Skriv sannheten, ingenting er perfekt.

Avslutt omtalen med en oppsummering over positive punkter og negative punkter.

På denne måten kan enhver blogger skrive flotte omtaler med integritet og troverdighet. Det behøver ikke være enten/eller, og enkelte inngrodde pressefolk burde kanskje følge med i tiden og innse at blogging er kommet for å bli, og at svært mange bloggere opptrer minst like troverdig, om ikke mer, enn media ofte gjør.

Så regelen er grei: Har du fått betalt for å skrive om noe på bloggen din skal du gjøre leseren oppmerksom på det. Har du ikke fått betalt for å skrive om noe, selv om det er en «omtale» du skriver, har du ingenting å opplyse om.

Innlegg med affiliate-lenker er et annet tema som er åpent for tolkning og diskusjon, så det kan jeg ta i et annet innlegg.

Spørsmål eller noe som er uklart? Spør i kommentarfeltet!


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på mandag 22. november 2010 klokken 21:22 i kategoriene: Bevissthet, Blogging, Business, Internettmarkedsføring, Jobb & Karriere, Omtaler, Penger, Teknologi,

LESERNE MENER:
25 kommentarer så langt

22.11.10

Vente på at du skulle skrive dette innlegget. Du er god på betalte omtaler Sindre, og gjør disse på en måte der man både får med seg at omtalen er betalt før man begynner å lese. Likevel skriver du objektive anmeldelser, som gjør det mer interessant å lese. På grunn av dette blir man også mer nysgjerrig på det som omtales.

22.11.10

Vel, det kunne vel ikke bare være jeg som skulle skrive om dette, og det er hyggelig å se at noen tar dette emnet alvorlig.

23.11.10

[Facebook] Jeg har tjent noen tusen på plogg.no.

23.11.10

Har fulgt med i media og er enig i at enda en gang klarer de å lage store nyheter av en liten filleting.

Er med på tankegangen om at man burde skrive en eller annen plass i innlegget at dette er et sponset innlegg hvis man får betalt for det. Likevel, hvis jeg velger å skrive et sponset innlegg uten å opplyse om det er det min sak og ingen andres. Jeg driver ikke næring, det er en hobbyvirksomhet.

5. Sindre
23.11.10

@Formuebygging: Jeg skjønner godt at du føler det sånn. Egentlig føler jeg det på samme måte. Hva vi gjør på våre blogger er vår egen sak. Men når man tjener penger på bloggen så burde det sannsynligvis i de fleste tilfeller regnes som næring, fordi det er «egnet til å gå i overskudd». Man kan blogge som en hobby, men tjener man penger er det egentlig «næring», hvis man skal være pirkete. Ikke at jeg bryr meg om hvordan folk som tjener penger driver sin virksomhet, men hvis vi ser på lovverket så er dette ganske firkantet. Hvorvidt det er ulovlig å tjene «litt lommerusk» på bloggen uten å skatte av det, etc, skal jeg ikke uttale meg om, men hvis man kommer over grensen på 50,000,- på 12 måneder bør man i alle fall registrere det som virksomhet, for da er man momspliktig.

Og det jeg egentlig skulle frem til, var at når man driver næring, så må man opplyse om betalte innlegg. Når man driver bloggen som en hobby er man ikke pålagt de samme strenge reglene, men hvis du har fått betalt for å skrive noe på «hobbybloggen» din, så burde det mest sannsynlig regnes som næring. Hvis man skal være pirkete, that is.

Neppe den mest populære kommentaren jeg har skrevet, men jeg tror ikke det finnes mange gode motargumenter for det jeg skriver her…

6. Sindre
23.11.10

Jeg var i grunnen ikke ferdig, så jeg fortsetter i denne kommentaren. 😛

Det var jo også dette med integritet og troverdighet. Hvordan vi driver bloggen er vår sak, men jeg tror leseren setter pris på full åpenhet og ærlighet fra bloggeren, dersom du skriver noe du har fått betalt for å skrive.

En annen ting: Det man kan tenke på å gjøre, enten man bedriver hobbyblogging eller «pengeblogging» er å få på plass en Disclaimer (Ansvarsfraskrivelse), samt andre standardsider som Vilkår og Personvern. I en ansvarsfraskrivelse kan man skrive en gang for alle hvordan man gjør det når det kommer til de sakene vi snakker om her. På den måten har du faktisk opplyst om det, og trenger ikke opplyse om alt i de forskjellige innleggene (selv om betalt markedsføring skal opplyses om på en synlig måte i selve innlegget… For å være på den sikre siden!)

Jeg har begynt på min Disclaimer/Ansvarsfraskrivelse, og tro meg, der er det mye jeg ønsker å gjøre klart som går på ting jeg har opplevd og erfart opp gjennom de snart 3 årene med blogging, og ikke bare det vi snakker om akkurat nå. Som f.eks. at ingen brødhuer kan komme og kreve at jeg endrer eller sletter noe fra www.Glabladet.no, som tross alt er min eiendom. In your dreams, liksom. 😈

EDIT 07.04.11 (bedre sent enn aldri): Da er Disclaimeren på plass! :)

7. Roger
23.11.10

Neste gang jeg går ute med en lue sponset av Swix så får jeg håpe at jeg ikke støter på en journalist som vil fotografere og brette meg ut på hele forsiden som en umoralsk og grådig lovbryter.

8. Anders
23.11.10

Sindre,

Appropo momspliktighet, som du nevner her, hvordan har du håndtert dette? Måtte du ha Glabladet inn i momsregisteret? Og kjører du en momsrapportering jevnlig? Moms virker kanskje gresk på mannen i gata så hvordan håndterer du dette i praksis?

9. Sindre
23.11.10

Ja, jeg er momsregistrert. Jeg har ikke betalt inn momsen enda, men den ligger klar på egen konto (alt har blitt trukket etterhvert). Jeg kan muligens skrive mer om dette i et eget innlegg.

EDIT 12.03.11: Og her, min venn, er innlegget! 😉

Vi starter alle sponsede omtaler med teksten «sponset innlegg». Når det gjelder affiliate linker, merker vi de ved at teksten «Sponset link» kommer opp når man holder markøren over den.

Vi har også skrevet en klar beskrivelse av dette på siden vår.

Vi skriver som regel omtaler for nettbutikker og kan da velge ut produkter vi liker. Omtalene er ikke så grundige som dine (jfr punktene du ramser opp her), men så er det også en helt annen type produkter vi omtaler. :-)

Mulig vi kan gjøre ting bedre, men vi føler oss komfortable med denne måten å gjøre betalte omtaler på.

11. Vendis
23.11.10

Er veldig nysgjerrig på Affiliate-lenker jeg. Er det slike man får betalt for om folk trykker på de? (høres bra ut 😀 )

Ellers så virket det jo grei måte å gå frem på som Anette-foreldremanualen gjør det.

Jeg har bare en liten «venninne» blogg, men skriver litt om produkter. Har valgt å skrive slik: at om ikke annet er nevnt, er produktet spones av meg selv. Bare for å safe.

12. Sindre
23.11.10

Hei Vendis! Affiliatelenker er lenker som du legger ut i innlegg som gjør at du blir kreditert for å ha sendt leseren dit (hvor du enn linker til). Hvis leseren skulle kjøpe noe gjennom din link vil du som regel få en provisjon for det. Du får som regel ikke betalt bare dersom noen klikker på linken, men det får du hvis du bruker Adsense på siden din. Jeg ser forøvrig at du for øyeblikket bruker en wordpress.com-blogg, og de tillater ikke reklame der. Så, for å gi deg selv frie tøyler burde du få ditt eget domene og installere WordPress stand alone-versjonen. Det er WordPress jeg bruker her på Glabladet og de fleste andre blogger på egne domener.

13. Vendis
23.11.10

Ah, så det er sånn det er. Det skal jeg jaggu ha, må bli flinkere med data/blogg/duppeditt først.
Er på stadiet «hæ, var det sånn det ble» når jeg legger ut innlegg enda. Så bruker nok WordPress-krykka litt til.

Takker for svar iallefall :)

[…] This post was mentioned on Twitter by Mats Holmvik, Vendis. Vendis said: Har lest: Retningslinjer for produktomtaler på blogg @ http://www.glabladet.no/2010/11/retningslinjer-for-produktomtaler-pa-blogg/ […]

23.11.10

@Anders: Når det gjelder mva-oppgaven, så kan de fleste mindre foretakene levere inn denne én gang i året. Når man kommer over en bestemt grense for omsetningen må man derimot levere annen hver måned. Men dette vil nok ikke være aktuelt for Sindre på en god stund.

@Vendis: Man kan også skifte til Blogger.com (godtar annonser/reklame), og bruke eget domene. Så kostnaden for å ha blogg på eget domene vil ikke nødvendigvis koste mer enn 60-80 kroner i året. Men WordPress med et eget webhotell er absolutt en god løsning, og du kan få gode webhoteller fra 6 $ per måned.

16. Sindre
23.11.10

@WebhotellPrat: «Når man kommer over en bestemt grense for omsetningen må man derimot levere annen hver måned. Men dette vil nok ikke være aktuelt for Sindre på en god stund.»

Her antar du at du vet noe du overhodet ikke kan vite. Hvis «en god stund» er et par måneder skal jeg si meg enig med deg. Men hvis «en god stund» er et år eller mer, så skal du være litt forsiktig med hva du uttaler deg om. Men for all del, det er sikkert plass til flere rundt middagsbordet til de mange som allerede spiser sine egne hatter etter å ha dømt meg nord og ned. 😉

For ordens skyld: Den bestemte grensen du refererer til er 1 million i omsetning på et år. Det anser jeg på ingen måte en utenkelig høy sum.

23.11.10

Nå har jeg ikke dømt deg nord og ned.

For å levere mga-oppgaven én gang i året er kravet at man har under 1 mill. i omsetning i året i tillegg til at man har fått tillatelse til å levere bare 1 gang. (Noe små foretak stort sett vil få godkjent.)

Ut i fra omsetningsrapportene dine vil du vel ikke si at det er et grunnlag for å si du vil overstige 1 mill. i omsetning per år i løpet av neste år? Vi snakker vel om en økning i omsetningen på noen hundreder prosenter?

Jeg har altså ikke «dømt deg nord og ned», og det er synd at du oppfattet innlegget mitt som en fordømmelse. :-)

18. Sindre
23.11.10

Jeg mente ikke at du dømte meg nord og ned, men henviste til de som allerede har gjort det tidligere, og håpet du ikke skulle bli en av dem. Du dømmer meg kanskje ikke, men du antar ting på bakgrunn av det du har sett til nå. Ingen har sagt at jeg planlegger å øke min omsetning til over 1 million kun ved hjelp av blogging. Det vil skje mye nytt fremover og jeg har mange planer og idéer. Utfordringen min er å bestemme meg for noe og gi alt… Men 1 million i omsetning er som sagt ingen utenkelig høy sum for meg.

Hehe. Det handler bare om å «finne en måte å tilby 1 million i verdi» for å sitere Steve Pavlina med et skudd fra hoften…

Har du vurdert å starte et NUF istedenfor enkeltpersonforetak, Sindre? Da får du alle skattefordelene til AS uten at du trenger 100K i aksjekapital…

Har selv tenkt på dette, men stikker til Australia på ubestemt tid i januar så liten forløpig…:)

20. Sindre
24.11.10

Jeg har tenkt tanken ja, og ser at det har sine fordeler. Men foreløpig har jeg konkludert med at det er litt for mye å sette seg inn i (samt litt «risky») for litt for liten grunn til at jeg gidder å bry meg (å spare noen tusenlapper er ikke motivasjon nok for meg…) Jeg fokuserer heller på å tjene mer fremfor å tyne ut hver eneste mulige krone av businessen min.

Men det er klart, når jeg begynner å håve inn millioner vil jeg ta en ny titt på hvorvidt jeg skal fortsette med ENK i all evighet. 😉

24.11.10

Greit at de får et fokus på dette. Er jo svært utbredt blant bloggere, og de fleste bloggere har nok ikke engang tenkt på markedsføringsloven.

22. Geir
01.12.10

Ja hvis bare rosabloggerne hadde fulgt denne
takk for at du delte den.

[…] www.Glabladet.no er det glade Sindre Låstad som står bak. Han har i løpet av få år opparbeidet bloggen sin til en relativt stor inntektskilde, og deler gladelig med leserene sine hvordan og hvor mye han tjener. Du kan finne mye forskjellig her, men for oss bloggere er nok målgruppen de som ønsker å gjøre noe mer utav bloggen sin. Her kan du lese om “Retningslinjer for produktomtale på blogg“, “Hvor mye skal jeg ha betalt for annonser” og mye annet. Dette er mannen som kan det han snakker om! […]

10.02.11

Må bare få takket for fin hjelp fra din blogg her når jeg startet med å bruke wp. Har lenge gått å tenkt jeg skulle det men til slutt fikk jeg det til og det ved hjelp av noen av dine flotte forklaringer PÅ NORSK :-)

25. Ola
12.04.11

Hvorfor ikke opprette utenlandsk selskap og bruke en utenlandsk host? Da slipper du norske regler og moms.

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2016 | >> Personvern | >> Disclaimer |