Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Hvordan spare penger og ha full kontroll på økonomien

Skrevet av Sindre | 06. mars, 2011

Så, jeg gjorde som jeg ofte gjør og satt og leste gjennom diverse blogger – denne gangen med sparetips som tema. Jeg kom over et enkelt system for å holde orden på hvor mye penger jeg bruker til enhver tid.

NB! Denne metoden krever at vi går litt tilbake til steinalderen og avstår fra å bruke bankkort og kredittkort til fordel for god, gammeldags cash.

Selv bruker jeg alltid bare kort fordi jeg syns det er enklere å forholde seg til, så dette kan jo bli en artig, bakteriefylt utfordring.

Konvoluttsystemet

La oss si du setter av fem beløp i budsjettet hver lønningsdag:

Dagligvarer, bil, klær, underholdning, uteliv.

Putt beløpene i fem separate konvolutter. På den måten har du alltid kontroll over hvor mye du har igjen, og når du går tom for penger, vet du det umiddelbart. Denne metoden vil forhindre overforbruk i disse kategoriene. Men hvis du regelmessig går tom for fort, bør du kanskje revurdere budsjettet ditt.

Hvordan komme i gang

  • Start med å finne ut hvor mye du tror du bruker, eller hvor mye du optimalt vil bruke innenfor hver kategori.
  • Fyll opp hver konvolutt med det ditt foretrukne beløp. Hvis du f.eks. vil bruke 1000 kr/mnd på klær, legg 1000 kroner i konvolutten.
  • Regninger som kan trekkes automatisk i banken kan du fortsette med som før (husleie, strøm, mobil, andre faste utgifter).
  • Så snart alle pengene i en konvolutt er brukt opp, kan du ikke bruke mer inntil du budsjetterer for denne kategorien igjen.
  • Hvis en budsjettplan skal fungere, må du holde deg til reglene du har satt. Det betyr; ingen ekstra uttak i minibanken eller kortbruk!
  • Hvis du begynner å gå tom for cash i en konvolutt og du tror du trenger mer, kan du ta noen penger fra en annen konvolutt – hvis du tror det er forsvarlig. Det siste du vil gjøre er å dra frem kortet!
  • Bruk av store sedler kan gjøre deg mindre fristet til å kjøpe noe for små beløp hvis det betyr at du må «sprette» den store seddelen. Det er noe psykologisk ved bruk av kontanter som rett og slett svir mye mer enn å bruke et plastkort.

Dette er definitivt noe jeg skal prøve. Noen som joiner? :D Noen som allerede har erfaringer med dette, eller forslag til andre måter å budsjettere på?

Jeg tror det er viktig å gi det tid. Det vil sikkert være vanskelig å beregne beløpene i begynnelsen, hvis du ikke virkelig vet hva du bruker. Det er kanskje en fordel å beregne litt mer enn du tror du vil bruke i hver konvolutt – hvis du har mulighet til det.

Jeg tror dette kan være en god måte å kvitte seg med gjeld, bygge rikdom og oppnå økonomisk fred på.

———————————————

Kontaktlinser på nett.


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på søndag 06. mars 2011 klokken 20:28 i kategoriene: Bevissthet, Inspirasjon, Penger, Selvutvikling, Suksess,

LESERNE MENER:
17 kommentarer så langt

06.03.11

Hehe, dette har min mor fortalt meg at hun gjorde for mange, mange år siden da det var litt tøffere tider, før jeg var født. Det funket strålende for henne da!

For min egen del, så har jeg ikke noe budsjett egentlig, jeg liker å ha penger tilgjengelig å bruke dem når jeg vil. Det er stor forskjell på dette og det å sløse penger, for jeg bruker dem ikke på tull og tøys. Synes personlig at det er mer behagelig å ikke tenke på penger.

Når det er sagt, vet jeg at de aller, aller fleste må fokusere litt mer på pengebruken, og jeg regner med jeg må det samme når utgifter som bil, hus o.l. drar seg til ;)

06.03.11

Hmmm ja denne metoden virker for veldig mange. Selv orker jeg ikke bruke den, det blir så mye stress med å ha cash liggende synes jeg.

Vi har en annen «digital» metode på dette men det gjelder kun mat. Vi har en konto som begge har et visa kort knyttet opp mot. Denne kontoen skal kun brukes til mat. Vi setter over et gitt beløp hver måned til den kontoen og bruker det kortet når vi skal handle mat.

3. Sindre
06.03.11

@Deltidspoker: Min mor kunne også fortelle at min oldemor gjorde akkurat dette, og de hadde tilsynelatende alltid god råd. :)

@Formuebygging: Jeg hadde også foretrukket en digital løsning, men man trenger jo bare å gå i (mini)banken og gjøre et uttak (eller fler) og fordele det i de forskjellige konvoluttene. Fordelen med å ikke gjøre det digitalt er, som jeg skrev, at det kan føles litt mer psykologisk vanskelig å bruke kontanter enn å dra en plastikkbit. :)

4. ithil
06.03.11

Fikk dette sparetipset fra en venninne som sparte opp nok penger til et halvt års loffing rundt i Europa:
Hvis du skal kjøpe en ting du egentlig ikke trenger (konsertbillett, kinobillett, et nytt plagg osv…), så skal du sette det samme beløpet inn på sparekonto. Hvis du ikke har råd til å både kjøpe tingen og sette et tilsvarende beløp på sparekonto, skal du droppe å kjøpe tingen.

Jeg er kunde i Nordea, og de tilbyr mikrosparing: Hver gang jeg drar kortet, blir fem kroner automatisk overført til sparekontoen. Alle monner drar, som det jo heter :)

5. Asle
06.03.11

Kult Sindre!

Vi må ta ein kaffi snart :-)

07.03.11

Spennende prosjekt Sindre :-D Spesielt siden det handler om økonomi ;) Dog er nok ikke dette en metode jeg hadde foretrukket av samme grunn som formuebyggeren oppgir, og jeg føler heller ikke at jeg trenger noen ny metode. Har relativt god kontroll :) Men blir spennende å følge med på dette.

7. Vidde
07.03.11

Jeg liker i utgangspunktet ikke budsjetter. Jeg vil ha friheten til å bruke mye på mat en måned, mye på reiser en annen og mye på noe helt annet en tredje, og dette blir tungvint og tidkrevende å følge opp med et budsjett. For meg fungerer det derfor mye bedre å «betale meg selv først». Med dette mener jeg at det første jeg gjør når jeg får utbetalt lønn, er å sette av en viss andel til sparing og investering.

Det viktigste er imidlertid at man finner et opplegg som fungerer i praksis. Hva som er det beste opplegget vil derfor variere fra person til person.

http://pengeblogg.bloggnorge.com/

8. Eva
08.03.11

Denne metoden har jeg hørt mye bra om, og har selv lyst å prøve. Kendte for et par år siden et ungt par, hvor hun konsekvent kjørte konvoluttmetoden. Gubben kunne ikke engang få lov til å låne penge en søndag kveld til godteri på 7eleven, til neste dag hvor lønnen gikk inn. Hun var megastreng på dette, og hadde alltid god økonomi! :)

9. Kim J.
10.03.11

Vel, alt er energi, inkludert penger!

Skal jeg bruke det samme prinsippet for å spare strøm?

Da må jeg rekne ut strømforbruket, lade opp mange store batterier, koble ut hovedbryteren i sikringskapet og deretter ikke bruke mer strøm enn batteriene leverer.

10. Sindre
10.03.11

@Kim J: For folk som har problemer med overforbruk (eller folk som bare vil ha bedre kontroll) er dette en god metode som anbefales av mange eksperter.

Ingen (andre enn deg selv) som har bedt deg bruke samme prinsippet på strøm. :roll:

11. Kim J.
10.03.11

@Sindre: Jeg tenker prinsippet på strøm har et mer humoristisk preg, og bør ikke tolkes som et realistisk alternativ for lavere strømregning.

Jeg antyder ikke at metoden er dårlig, og jeg sier bare at penger er en form for energi, som er enten hatet eller elsket. Jeg kan fortelle mer, men det blir en alt for lang kommentar, og bør heller skrives som et evt. gjesteinnlegg for å unngå en avsporing fra innlegget ovenfor.

12. Sindre
10.03.11

Kan ikke love at det blir postet, men du må gjerne skrive det, så ser vi det an…

04.04.11

God tips Sindre, jeg tror dette kan være smart for mange å prøve ut. Særlig for de som ikke lett ser at mange små kjøp kan bli store. Blir litt som metoden til Luksusfellen på Tv3. Så jeg tror det er smart:)

14. Daniel s
14.04.11

Har et god tips til de som vil oppnå økonomisk frihet, sier ikke at dette her er den magiske pillen, men den vil definitivt hjelpe.

Dagen du får lønning bør du fordele alt i 6 kontoer:

Nr.1: Putt 50% i din brukskonto som skal brukes til: husleie, strøm, mobil regning, mat,klær osv.
Nr.2: Putt 10% i en «Play konto» disse pengene bruker du på deg selv når du vil gjøre noe spesielt for deg selv eller med dine venner. (F.eks Spille paintball, dra på kino, kjøpe deg noe som du har spart til osv.) merk at dette goså kan være klær om du har en spesiell interesse for det.
Nr.3: Putt 10% i en Investeringskonto. Snakk med banken din angående fond f.eks. Det trenger ikke være fond, det er jo mye annet man kan investere i!(Sitt eget firma?) Ivertfall noe som du kan se kan gi residual income etterhvert.
Nr.4: Putt 10% i en utdannelses konto. Disse pengene kan brukes til å eventuelt kjøpe bøker, skole utstyr, seminar, kurs osv.
Nr.5: Putt 10% i en LTSA(Long-term-savings-account) denne er for tider da d kan gå skeis med vaskemaskina eller noe sånt. Hvis du har et lån bør du heller putte pengene dine der å betale ned ditt lån.
Nr.6: Dette er kanskje den mange vil ha vanskelig for å forstå, men de siste 10% bør du putte i en «Give away account». her vil sikkert mange tenke «WHAT?! skal jeg GI vekk pengene mine???!» Og ja, det skal du. Om du har planer om å bli økonomisk fri er dette det viktigste prinsippet for success du må forstå: Gi mer verdi enn du får. Du kan for eksempel bruke pengene dine når en kompis har bursdag, når det er morsdag, gaver til jul eller når du bare vil spandere en øl på noen ute på byn.

Håper noen fikk litt verdi av dette ;) skriv eventuelt hva du syns om forslaget :)

15. Sindre
14.04.11

@Daniel s: Fantastisk inspirerende kommentar som absolutt ikke hørtes dumt ut. Jeg er forøvrig helt enig i nr. 6. :)

Er dette noe du gjør selv? Det jeg ser som en liten «ulempe» med dette er at det blir mange kort å forholde seg til. Man må/bør i hvert fall ha et kort til konto 1, 2, 4 og 6 – med mindre man ønsker å logge seg inn på nettbanken og administrere de forskjellige kontoene hver morgen. I min bank, Skandiabanken, ser alle kortene like ut. Det hadde vært bedre, rent praktisk, om jeg kunne hatt forskjellig design på de.

Men det er kanskje verdt det å ha så mange kort, når man tross alt kan få en bedre og mer oversiktlig økonomi i gevinst? :)

16. Daniel s
14.04.11

Her er måten jeg gjør det på:

Jeg har ett kort jeg bruker og det er til brukskontoen.

I min nettbank har jeg en lsite over først 3 kontoer der kontoene heter:

«Educational Account»
«Neccecaty Account»
«The Play Account»
«The Give away Account»
(Alle disse er egentli en slags brukskonto med samme renteavkastning osv, men jeg har forandret navn på dem)

Lenger nede har jeg opprettet en spare konto:

«LTS-Long term savings account» men er ikke i bruk så mye siden jeg betaler ned gjeld med disse pengene.

Litt lenger ned har jeg en fondskonto som jeg har brukt de siste 2 åra, men nå har jeg funnet ut at det finnes raskere måter å få penger til produsere mer pernger på, og jobber nå med forskjellige «residual income prosjekt» i fritiden.

Så alt i alt har jeg ett kort, å administerer alt på nettbanken. Om jeg finner ut at jeg skal kjøpe meg noe materialistisk, lagrer jeg bare summen på mobil/sparer på regninga og fører over mellom kontoene når jeg kommer hjem. ;D

17. Daniel s
14.04.11

Ps: Om du føler 10% er for lite til å betale ned din gjeld/om de 10% kun får betalt renten på lånet ditt så gjør det ingenting. Det er bedre å gjøre det enn å bruke dine investeringspenger. Fordi det er investeringspengene du skal bruke til å bli økonomisk fri som igjen skal betale ned hele ditt lån.

Pps: Dette oppsettet er selvfølgelig beregnt på en gjennomsnittlig lønnstaker, om du er personen som tjener 50k eller mer bruker du selvfølgelig ikke 50% på din neccecaty/brukskonto(om du gjør det er det en stor grunn til at du idag ikke er økonomisk fri.) Om du tjener mer en 50k bør du kanskje bruke mer penger på investering.

Gi feedback please :)

Always and neverending improvement.

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2014 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |