Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Mac’en min døde

Skrevet av Sindre | 17. april, 2011

Etter å ha hatt Mac’en min i 2 år og 3,5 måneder, døde den plutselig i helgen. Det hele begynte med at jeg skulle leie en gratis film på nettet. Nettsiden reklamerte for at de 3 første filmene var gratis. Jeg tenkte det virket som et godt tilbud, og registrerte konto for å leie film. Men før jeg kunne se filmen fikk jeg beskjed om at jeg måtte laste ned og installere siste versjon av Silverlight. Jeg gjorde dette, og begynte å se filmen… Etter 4-5 minutter ble bildet fryst, mens lyden fortsatte som før. Den voldsomme susingen Mac’en lager når man skal se video, begynte å avta. Jeg prøvde å komme meg ut av filmen, som jeg kjørte i fullscreen-modus… Men det gikk ikke. Dermed slo jeg av maskinen manuelt ved å trykke på on/off-knappen. Når jeg da skulle slå den på igjen, kom startlyden og en hvite skjermen, som den pleier… Men ikke noe mer. Maskinen vil ikke starte.

Jeg synes jo det er utrolig irriterende (d’uh)… Men samtidig må jeg innrømme at jeg ikke føler meg så motivert for å levere den til reparasjon heller. For når sant skal sies: Til tross for alle fordelene med Mac vs. PC, har jeg aldri helt klart å venne meg til Mac’en. Jeg føler meg ikke «hjemme» eller spesielt komfortabel med å bruke Mac. Windows er så sinnssykt mye mer brukervennlig. Jeg snakker om hvordan alt er strukturert, ikke nødvendigvis hvor raskt og knirkefritt ting går.

Jeg vet ikke hva som er galt med Mac’en. Jeg skulle i hvert fall ønske jeg aldri hadde benyttet meg av det tilbudet, men som alle andre, har jeg ingen klokke til å skru tilbake tiden. Jeg syns det kan høres ut som at harddisken på Mac’en sliter litt. Den lager ingen voldsomme lyder, men det er akkurat som at den prøver på noe, bare for å gi opp. Det er som om den har hengt seg opp.

Jeg har prøvd noen av forslagene til å løse dette manuelt, men ingenting har funket til nå. Jeg regner med at den eneste måten å fikse dette på, er å levere den inn. Noen som har noe anslag på hva dette vil koste?

Den nye realiteten

Dette har medført at jeg nå er tilbake til Windows XP på den urgamle skraphaugen av en stasjonær maskin jeg har hatt siden 2002 (med oppgraderinger i 2005 og 2006, men ingenting etter den tid). Men jeg skal tydeligvis ikke undervurdere denne maskinen. Ja, selv om den noen ganger høres ut som en flymotor når jeg starter den, har den overlevd utrolig mye lenger enn jeg hadde forventet. I 2005 snakket jeg med en «dataekspert» som hevdet at «hvis jeg virkelig hadde hatt harddiskene mine siden 2002, var det definitivt på tide å bytte de ut, fordi harddisker har begrenset levetid.» Vel, det er 2011, og den eldste harddisken som er tilkoblet maskinen er fremdeles fra 2002 og fungerer strålende.

Når det er sagt er jeg alltid veldig lettet hver gang jeg starter maskinen og den faktisk virker. Jeg har følt i flere år at den synger på siste verset… Men det må i så fall være det lengste verset i historien.

En periode fremover vil jeg derfor trolig være nødt til å kun bruke min gamle stasjonære PC når jeg blogger. Dette er hvordan jeg gjorde det i Glabladets første år; 2008… Og når jeg tenker på det: Kanskje dette ikke er så dumt?

Det å starte opp denne maskinen føles som «mer tiltak». Tiden jeg tilbringer foran dataen når jeg er på den stasjonære, er mer «hellig» enn tiden jeg kontinuerlig kunne tilbringe på Mac i tide og utide, og som stort sett bare ble kastet bort på meningsløse, ikke-inntektsbringende aktiviteter. Kanskje dette vil kunne gjøre det lettere for meg å bidra med de skikkelig gode artiklene, fordi jeg vil blogge først når jeg føler for det. Det samme gjelder en annen hobby jeg har, som er musikkmekking. Kanskje jeg i det hele tatt vil klare å mekke en sang igjen. :)

På mange måter så har den «veldig beleilige» Mac’en muligens funket som et hinder for meg, uten at jeg har vært klar over det før noe drastisk som dette skjedde. Internett ble altfor tilgjengelig. Ja, det er flott å kunne klikke på en knapp og være på nett etter 3 sekunder, men det blir kanskje litt mye av det gode? Jeg vil understreke at dette har med selvdisiplin å gjøre, og jeg mener ikke at det er Mac’en sin feil at ting har sklidd ut iblant. Men når det en gang er sånn at selvdisiplin er svært vanskelig å innføre mer av enn man har, så er det kanskje greit å strukturere livet på en måte som tilrettelegger ting i forhold til hvordan det er…

Hvordan vil dette påvirke Glabladet?

Vel, jeg er ikke synsk, men jeg kan fastslå at alle planene om å drive flittige (daglige) oppdateringer fremover, skrinlegges for denne gang. Inntil jeg enten fikser Mac’en eller kjøper ny laptop med Windows 7, vil jeg faktisk benytte denne anledningen til å virkelig koble av, bokstavelig talt, all den tid jeg ikke har noe viktig på nett å gjøre. Jeg vil kun starte denne maskinen for blogging når jeg er inspirert til å si noe.

Inntil videre har jeg uansett mistet en god del forhåndsskrevet innhold som skulle vært en del av «Glabladet 3.0«, som jeg ikke hadde rukket å lime inn i kladder i WP enda. Disse ligger for øyeblikket utilgjengelig på Mac’en min. Scooter-innleggene, som jeg hadde forhåndsskrevet de neste 5 av, utsettes på ubestemt tid. Alt etter hva jeg føler blir riktig fremover kan det også hende at denne serien aldri fullføres. Jeg beklager til alle de 3 som bryr seg.

Jeg tar ikke dette så tungt. Litt kjipt om jeg skulle miste det jeg hadde på Mac-harddisken min, men jeg har heldigvis alt det viktigste her på den stasjonære. Inntil videre tror jeg dette kan være bra for Glabladet. Jeg tror jeg vil legge meg tilbake på 2008-linjen av å «kun bidra når jeg har noe inspirert og fornuftig, nyttig og hjelpsomt å si»…

Jeg beklager. Jeg klandrer ingen for at det er vanskelig å «slå seg til ro» med Glabladet på noen som helst måte. Jeg eksperimenterer mye og nå har det skjedd noe uforutsett som tok knekken på min siste «nye retning». Derfor er det store sjanser for at det nå blir «back to basics» en periode.

Jeg har 3 spørsmål jeg håper dere kan hjelpe meg med:

  • Hva kan ha skjedd med Mac’en og hva kan det koste å fikse det?
  • Er det er mulig å redde innholdet på Mac-harddisken i nåværende tilstand?
  • Noen som har noen meninger om Mac vs. Windows 7? :twisted:

| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på søndag 17. april 2011 klokken 19:32 i kategoriene: Blogging, Selvutvikling, Teknologi,

LESERNE MENER:
12 kommentarer så langt

1. simon
17.04.11

Kjipern det der! Men som du sier, en god grunn til å komme deg tilbake på Windows, Win7 er veldig ålreit.

Å hente ut dataene dine fra Mac’en bør ikke være vanskelig. Har ikke 100% kontroll på hvordan tilkoblinger det er til harddisker i Macs, men det er nok SATA. Er det det så kjøper du deg bare en kabel SATA->USB på Ebay. Kjøp deg en med en tilhørende «boks» så har du skaffa deg en liten og grei ekstern HDD. Koster nesten ikke noe, 25kr kanskje.

Les dette innlegget mitt: bit.ly/guzZTG

Der kan du lese om hva jeg mener er veien å gå når man bytter ut den bærbare.

PS! Takk for bra e-postkurs om å komme i gang med blogging!

2. Asle Kaldestad
17.04.11

Hei Sindre!

Kjedeleg å høyre at Macen tok kvelden, men flott å lese at du ser det positive i det òg!

Min gamle MacBook Pro tok òg kvelden for ca. 1 månad sidan, då etter å ha jobba som ein flittig arbeidshest (mykje innspeling av musikk) i nesten 5 år. Plutseleg ein dag stod det berre eit spørsmålsteikn på skjermen og blinka mot meg.

For min del var det den einaste maskina eg hadde i huset, så eg blei plutseleg heilt hjelpelaus til å halde på med mine entreprenøraktivitetar, ikkje minst spele inn musikk. Heldigvis kunne eg bruke iPhone til Internett (eg skriv faktisk eitt innlegg til bloggen via den), men utover det kunne eg gjere så lite at eg enten måtte reparere/kjøpe ny maskin, eller berre flytte heim til foreldra mine og sage ved eller noko, haha!

Eg valte likegodt å kjøpe ein ny MacBook Pro, på Eplehuset her i Bergen. Eg ante nemleg ikkje kor lenge den gamle ville ha fungert vidare, om eg hadde levert den inn til reperasjon.

Uansett byrja det å bli vanskeleg å få tak i programvare/-oppdateringar, sidan eg sat på Mac OS Tiger, og mykje var blitt fasa ut. Så det var nok uansett eit tidsspørsmål før eg måtte ha skifta likevel.

For min de merka eg at det var veldig godt å få ein heilt ny MacBook Pro, med Mac OS Snow Leopard.

Eg trur min gamle Mac kan fiksast om eg leverer den inn og skiftar startdisk, så eg har tenkt å gjere det, og så bruke den som reservemaskin.

Sei frå om du treng nokre tips/hjelp til korleis redde Macen din. Kanskje eg kan hjelpe.

17.04.11

Orker ikke være med på en Mac Vs PC diskusjon men. Du kan sende maskinen til meg så kan jeg kikke på den. Er du heldig kan den fikses :)

Fler detaljer kan taes via e-post …

4. Sindre
18.04.11

@Simon: Takk for tipset, det skal jeg se nærmere på!

@Formuebygging: Så du har erfaring med å fikse Mac’er? Send gjerne epost. :)

18.04.11

Garanti 2 år. 5 år reklamasjon i Norge, som betyr fabrikkfeil blir fikset. Dvs ALT på en pc/mac (ingenting skal i praksis gå istykker på fem år). Sterke forbrukerrettigheter ved kjøp i Norge ;)

Så stå på rettighetene dine om de motsier deg, uansett vil du få krav på en konsultasjon som vil tilsi om det trengs en «formatering» (alt slettes) eller om det er hardware feil, som vil da bli byttet/fikset gratis ved reklamasjon. Formatering må gjøres selv hvis du skal ha det gratis og redding av eventuelle filer ;)

Jeg derimot har utgått 1 års garanti denne uken faktisk på min MacBook Pro, kjøpt i USA. Så ingen hjelp for meg lenger…

Når det er sagt, jeg savner Windows. Så det skal nok inn på denne Macen etterhvert, bare jeg finner viljen.

6. Sindre
18.04.11

Hei Vegard! Takk for innspillet her… Jeg kjøpte Mac’en på Elkjøp 2. januar 2009. Har kvitteringen både i originalversjon og i digital kopi. Er det da bare å gå til Elkjøp med kvitteringen og maskinen og be dem fikse det gratis? Høres for godt ut til å være sant, men hvis det stemmer, så skal jeg prøve det. Må uansett først prøve meg på det Simon tipset om, sånn at jeg kan få reddet innholdet jeg hadde. :)

Hovedpoenget med å fikse Mac’en er at jeg da kan selge den, og så kan jeg kjøpe ny bærbar med Windows. Sorry til alle Mac-klanmedlemmer som trodde jeg hadde konvertert, men jeg fant meg bare ikke til rette her. Jeg burde ant at dette ville skje. Jeg kjøpte en iPod i 2006. Opplevelsen av å bruke denne, sammen med iTunes, var nok til at jeg sprintet tilbake til Lefdal etter ca. 2 dager og krevde pengene tilbake. Jeg var nærmest helt skjelven etter den dårlige brukeropplevelsen. Apple lager fancy duppeditter. De er fine å se på, men funksjonelt er de som et digitalt mareritt.

Nuff said! :cool:

18.04.11

Men vent nå litt. .. hvor langt kommer du i oppstarten, hva ser du på skjermen?

Har du prøvd å starte opp med medfølgende installasjonsdvd? Putt den inn i macen og hold inne C knappen rett etter du hører oppstartslyden.

Starter maskinen fra platen er det muligens noe feil med din installasjon eller disken kanskje synger på siste verset.

Starter den IKKE fra platen må det feilsøkes mer … da kan du kanskje ta en tur til elkjøp. Kan godt hende du får hjelp der.

Prøv dette først og kom tilbake! :)

8. Sindre
18.04.11

@Formuebygging: I farten kan jeg ikke finne den medfølgende «kofferten» med alt Mac-utstyret i. Jeg kan ikke huske noen medfølgende DVD heller. Men, jeg skal se om jeg finner dette igjen og prøve det du foreslo i så fall. Holder deg oppdatert. :)

18.04.11

Vanskelig med support gjennom en kommentar tråd, men i beskrivelsen din (innlegg) høres det ut som en programvare feil. Som Formuebygging nevner kan en innsetting av OS cden gi den en form for «rekonstruksjon» aka system restore (windows verden).

Om dette ikke løser problemet (pass på å ikke reinstallere eller gjøre noe som fører til overskriving av eksisterende system), vil det teknisk sett si at du selv ikke kan «forventes» å løse problemet som forbruker og dermed få en gratis konsultasjon på «tech» avdelingen hos Elkjøp.

De vil «veldig raskt», kanskje på stedet (om det er faktisk en med litt peiling som imøtekommer deg) si om det er programvarefeil (du trenger en slags rekonstruksjon) eller om det er hardware (jeg tviler på sistnevnte).

Uansett, det vanskelige er å få noen til å «fikse» en slik programvare feil til under tusenlappen eller gratis (kloning av harddisk og reinstallering av operativsystem og deretter flytte tilbake filer fra klonet harddisk til det nyinnstallerte operativsystemet). Kjenner du noen guruer, så kan disse være løsningen (selv om de er familier kun med windows verden). Kloning kan gjøres ved f.eks «Ultimate Boot CD» som er gratis nedlastbar. Brenn ut og putt den in, så kan du klone hele harddisken til en USB harddisk om du har det liggende.

Du kan da «åpne» den klonede harddisken som en vanlig harddisk (ISO/IMG fil) ved å koble den til den gamle traveren du har ;) og kopiere over filer til den eller tilbake til MacBooken med nyinstallert OS (om du velger å formatere etterpå kloning).

Du kan sende meg en epost om du lurer på detaljer Sindre, som tidligere teknisk nerd ligger kunnskapene altfor dypt enda. Tenkte til og med på å starte et support selskap for flere år siden, men å drive teknisk support falt ikke i smak (etter masse support privat) da man må forklare ganske mye i detaljer for at noen med ingen innsikt skal forstå og gjøre framgang ;)

10. Rolf
18.04.11

Det kjedlig at hardisken tar kvelden. Har erfart det dyrt engang.
Alt borte. Siden da kjøpte jeg meg en ekstern stor hardisk usb på 1,5 tb som jeg kjører backup på automatisk en gang i uken. Det er fra en stasjonær maskin vell og merke. For vell 1/2 år siden skjedde det samme men da redda backupen meg.

på noen oppsett ligger installasjons filene som egen partasjon på hardisken. Ryker den ryker alt. Ta gjennoppretting dvd av dette som vanligvis blir opplyst på nye maskiner.

11. Michal
19.04.11

Min jobb foregår på min bærebare PC, og siden jeg «reiser mye», så kopierer jeg flere ganger i uken over alle jobb-filene til en minnepenn i tilfellet det skulle skje noe. Jeg har også noen filer på serveren og i mailen, som en ekstra backup. Det skal ikke mye til for å redde masse arbeid ;)

En jeg kjenner mistet 6 måneders arbeid etter at en server gikk ned på jobben. Jeg kan ikke tenke meg en verre arbeidsdag, spesielt ikke når det var en deadline en uke senere.

[...] Kun en ødelagt Mac avbrøt flyten i eksperimentet, men dette er en retningslinje jeg ønsker å fortsette å følge. [...]

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere