Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Feir dine feil

Skrevet av Sindre | 17. mai, 2012

Når vi gjør feil, føler vi oss som regel ikke bra. Vi kan bli sint eller skuffet over oss selv, føle oss som fiaskoer, eller bare føle at «Gud» ikke fulgte spesielt nøye med da han skapte oss.

Og det er ikke rart. Vi har blitt opplært fra vi var liten til at feil bør unngås, fordi feil ikke er bra. Vi har fått kjeft når vi har gjort noe «feil», enten det var hjemme, på skolen eller jobben. Kanskje ikke alltid, men sannsynligvis nok til at vi forbinder feil med følelsen av å ikke føle seg bra (som en underbevisst reaksjon).

Men så har det seg sånn at uten feil, kan vi ikke lære eller vokse.

Hvis du tenker på det på den måten, burde feil bli verdsatt og feiret som en av de mest fantastiske ting i verden. De gjør det mulig å lære, og baner vei for vekst og forbedring.

Ved å prøve ting, gjøre feil og lære av disse feilene, har vi klart å lage elektrisk lys, nedspylingsdass, fjernkontroll, glidelås, minibank, insektsspray, gitar, aircondition, heis og fly.

Ved å prøve og feile lærer selv den minste pjokk å gå, snakke, skrive, tegne og regne. Uten feil kunne ingen laget geniale verk.

Tenk på hvordan vi lærer… Vi konsumerer ikke bare informasjon for så å øyeblikkelig vite hvordan vi skal gjøre noe. Du leser ikke bare om maling, skriving, dataprogrammering, baking, aksjehandling, å spille piano, starte ditt eget firma, rakettforskning eller hjernekirurgi, for så å vite nøyaktig hvordan du gjør disse tingene umiddelbart.

Du får istedet informasjon ved å lese, studere og observere, få trening, opplæring og coaching, for så å visualisere og konstruere en modell i tankene dine, som du tester ut ved å prøve det i den virkelige verden, for så å gjøre feil, for deretter å revidere modellen basert på resultatene du fikk ved å eksperimentere i real-life… For så å gjenta, gjøre feil og lære av disse feilene inntil du har en ganske god snøring på hvordan du skal gjøre det.

Det er slik vi lærer som babyer og småbarn, og det er slik vi lærer som voksne. Prøving, feiling og å lære noe nytt fra hver blunder.

Så hvis du gjør feil, er det et godt tegn fordi du må bruke de små grå, og aktivere læringsprosessen. Istedenfor å drifte meningsløst gjennom livet som en ubrukelig slask, vokser og utvikler du deg selv, lærer stadig nye skills og lever et meningsfylt, verdig liv.

Når du lykkes med noe, var det sannsynligvis noe du allerede visste hvordan du skulle gjøre. Du har ikke nødvendigvis vokst så mye fra den suksessen – i beste fall var det siste trinnet på reisen din, ikke hele reisen. Mesteparten av reisen besto av feil, hvis det var en god reise.

Så hvis du verdsetter å lære, hvis du verdsetter å vokse og forbedre deg selv, så bør du verdsette dine feil. De er fantastiske ting som kan gjøre en formidabel verden mulig.

Feir dine feil. Verdsett dem. Smil. :)


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på torsdag 17. mai 2012 klokken 17:05 i kategoriene: Bevissthet, Business, Inspirasjon, Selvutvikling, Suksess, Teknologi, Verden & Samfunn, Vitenskap,

LESERNE MENER:
6 kommentarer så langt

[...] Å lykkes er ikke så vanskelig når du tenker på det. Alt som kreves er utholdenhet og en minimal mengde sunn fornuft. «Sunn fornuft»-delen går ut på å lære av dine feil og sørge for at du ikke gjentar dem. Hvis du klarer det, og er villig til å fortsette å prøve, vil du før eller siden lykkes. [...]

[...] Hvis prosjektet virkelig gikk til helv**e, har du i det minste lært noen verdifulle lekser, og det bør feires! Så vi snakker uansett ikke om et fullstendig tap her. [...]

[...] Jeg vil ta dette et steg videre og si at det faktisk er sånn vi fortsetter å lære gjennom hele livet: Vi prøver, feiler og lærer noe nytt fra hver blunder, som jeg skrev i «Feir dine feil». Vi virker bare ikke like «dumme» som voksne, fordi vi blir stadig smartere jo mer vi lærer. Dette bidrar forøvrig også til at verden, som føltes så stor da vi selv løp rundt og lekte gjemsel, blir mindre, og at tiden går fortere etterhvert som vi blir eldre. [...]

[...] Og hvis du leser dette og lurer på hvordan du kan tilegne deg den samme mentaliteten, kan du begynne med å slutte å sammenligne deg selv med andre. De du tror er «perfekte» og aldri gjør feil, gjør feil de også. Å gjøre feil er en naturlig del av å være menneske, og en forutsetning for å lære. Tillat deg selv å gå på trynet så det kimer i veggene. Ja, faktisk burde du dra en liten seiersdans når det skjer! [...]

[...] Denne frykten er lett å klenge på, men den er irrasjonell. Uten å feile kan vi heller ikke lære og vokse, så det er faktisk mer rasjonelt å feire våre feil. [...]

[...] Klandre alle andre for dine feil. [...]

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere