Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Vennligst ikke forstyrr

Skrevet av Sindre | 16. januar, 2013

Steve Pavlina skrev nylig en glimrende artikkel som jeg her har oversatt til norsk. Artikkelen er gjengitt med tillatelse.

Visste du at en oppgave som blir forstyrret tar 50% lenger tid å fullføre og inneholder 50% flere feil enn en uforstyrret oppgave?

Det tar en stund for hjernen å komme seg inn i en fokusert tilstand hvor vi er i stand til å konsentrere fullt og helt om en oppgave uten å føle oss distrahert. Så snart vi er i den tilstanden, kommer vi inn i en produktiv flyt, så lenge den ikke blir forstyrret.

Et fokusert sinn er likevel sensitivt for avbrudd fra eksterne kilder. Forstyrrelser, som f.eks. å skifte til et urelatert tankemønster, sletter mye av din tidligere oppladede og optimaliserte hjernetilstand. Og gjentagende forstyrrelser kan forhindre deg i å noengang entre tilstanden av flyt.

Når du forstyrrer noen, tar det i gjennomsnitt 23 minutter å gå tilbake til den opprinnelige oppgaven, pluss opptil 30 minutter å returnere til tilstanden av flyt (så man kan bli fullstendig produktiv igjen). Nesten halvparten av gangene du forstyrrer noen, vil du faktisk sette dem fullstendig ut av spill, så de ikke engang returnerer til oppgaven når forstyrrelsen avsluttes. Du tror kanskje du bare setter med på en midlertidig pause, men den faktiske pausen fra oppgaven resultert av din forstyrrelse kan bli betydelig lenger.

Omtrent 80% av gangene en oppgave blir forstyrret, vil personen returnere til oppgaven den samme dagen. Men ca. 1 av 5 ganger du forstyrrer noen, vil du faktisk stoppe dem fra alt arbeid med oppgaven for resten av dagen.

Har du noengang blitt kortvarig forstyrret av noen, bare for å forlenge den forstyrrelsen ved å konkludere at siden du allerede hadde satt jobbingen på pause, kan du like gjerne gå på badet nå, sjekke innboksen, ta deg lunsj, etc? Hvor mange ganger har et kjapt spørsmål utartet seg til en langvarig samtale? Dette er vanlige opplevelser, spesielt blant kunnskapsarbeidere. En tilsynelatende mindre forstyrrelse kan avspore fokuset ditt så mye at det tar deg timer å gå tilbake til den opprinnelige oppgaven, hvis du i det hele tatt går tilbake til den den dagen.

Kontinuerlig oppgavebytting har også blitt målt til å betydelig øke stressnivåer vs. å holde seg til én ting. Så det å forstyrre andre skader ikke bare produktiviteten; det kan også gå utover helsen deres.

Forstyrrelser er mye dyrere enn folk flest er klar over. Et estimat anslo kostnaden av forstyrrelser på arbeidsplassen til 588 milliarder dollar årlig i tapt produktivitet for den amerikanske økonomien. Dette er sannsynligvis et grovt underestimat siden det bare er basert på bortkastede timer ganget med gjennomsnittlige lønninger. Det tar ikke hensyn til ringvirkningskonsekvensene av disse forstyrrelsene, inkludert tapte muligheter, tapte salg, oppsigelser, bedrifter som går konkurs, reduserte investeringer, dyre feil, flere sykedager som følge av økt stress, etc. Forstyrrelser betyr at noen bøker aldri blir fullført, noen bedrifter aldri blir startet og noen idéer dømmes til å dø gradvis.

Neste gang du tenker på å forstyrre noen som produktivt jobber med en oppgave som er viktig for dem, ta i betraktning at ditt tilsynelatende uskyldige spørsmål eller kommentar kan føre til seriøse konsekvenser for dem, inkludert å tilføre dem mer arbeid, øke deres stress, forårsake tabber, skape utsettelser og potensielt drepe oppgaven fullstendig. Selv en kort forstyrrelse av en kompleks oppgave kan skape den kognitive tilsvarelsen av en times ekstra arbeid.

Høyt produktive mennesker forstår viktigheten av å jobbe i uforstyrrede tidsøkter med godt fokus og konsentrasjon. Som en konsekvens tar de steg for å beskytte seg mot forstyrrelser, som å gå med hodetelefoner for å forhindre trivielle samtaler (selv om ingen audio spilles), ved å lukke kontordøren, ved å oppfordre andre til å ikke avbryte dem med mindre det er absolutt nødvendig, ved å la folk få vite når det er ok vs. ikke ok å småprate med dem, ved å jobbe i forskjellige lokaler, ved å slå av telefoner og notifikasjonstjenester eller ved å jobbe på andre tider av døgnet.

Mange programmerere, for eksempel, elsker å jobbe sent om natten. En grunn er at det er mindre sannsynlig å bli forstyrret mens alle andre sover, så deres nattetid kan være mer produktiv. Online aktiviteter (epost, sosiale medier, etc.) har også en tendens til å avta betraktelig sent om natten.

Å være sosial er fint. Men hvis noen jobber aktivt, la dem jobbe. Du kan snakke med dem når de er ferdig.

Hvis du har problemer med at andre mennesker forstyrrer deg mer enn du skulle ønske, be dem følge følgende tommelfingerregel (eller hvilken som helst annen retningslinje som passer deg):

Når jeg er opptatt med å jobbe, vennligst ikke forstyrr meg med mindre det du har å dele er så hastende og viktig at det er verdt å slette alt arbeidet jeg har utrettet den siste timen.


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på onsdag 16. januar 2013 klokken 13:46 i kategoriene: Bevissthet, Business, Helse, Jobb & Karriere, Penger, Produktivitet, Selvutvikling,

Kommentarer er stengt.

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2014 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |