Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Hvordan unngå at bilder tar mye plass på bloggen

Skrevet av Sindre | 31. mars, 2013

For oss som bruker en del bilder på bloggen kan det være lett å glemme at disse etterhvert opptar mye diskplass på serveren. De fleste webhotell har begrensninger for hvor mange MB man kan lagre pr. domene, så hvis du bare laster opp store bilder i hytt og pine, uten å tenke deg om, kan du risikere å gå på en smell.

Det finnes sider som tilbyr å lagre bildene for deg, sånn at bildene ikke trenger å oppta serverplassen din i det hele tatt, men disse koster som regel penger. Er det gratis, vil det som regel være begrensninger. Og, som den gærne kontrollfreaken jeg er, liker jeg ikke tanken på å oppbevare mine bloggbilder noe annet sted, i tilfelle tjenesten skulle bli lagt ned.

Selv behandler jeg alle bildene mine før jeg laster de opp på bloggen. Jeg sørger for at bildene ikke er større enn nødvendig, som i Glabladets tilfelle er 468px i bredden. Høyden kan variere noe, men jeg foretrekker at bildene er litt «smale», så jeg prøver å unngå en høyde på mer enn 300px. Alt over 320 er fy-fy, selv om jeg sjeldent trenger å gå så høyt.

Det er altså ingen vits i å laste opp hele det store, fine bildet du fant et sted på nettet (eller tok selv), hvis dimensjonene er 4608×3456 og bildet dermed veier rundt 5MB. Dette er ikke bare galskap med tanke på serverbelastningen, men også med tanke på hvor lang tid det vil ta for en leser å vente på at bildet skal laste. En treg nettside er ingen god brukeropplevelse. (Det finnes selvsagt unntak hvor det kan være naturlig å laste opp store bilder, f.eks. hvis du driver en fotoblogg, men da kan det nok lønne seg å lagre bildene et annet sted.)

Men Sindre, hvordan kan jeg forminske bildene enkelt?

Her kunne jeg selvfølgelig sagt «Photoshop» og samtidig vist fingeren til alle de som ikke har Photoshop eller vet hvordan det brukes. Men nei, jeg bruker en gratis, nettbasert tjeneste som heter Webresizer.

Her kan du laste opp ditt valgte bilde. Originalbildet vil vises ved siden av versjonen som tar mindre plass – selv om de er like store i dimensjoner. Gå til feltet «New size», still inn den ønskede bredden og klikk «apply changes». Man kan også gjøre diverse andre ting, som f.eks. å beskjære bildet, lage en ramme rundt det, rotere, gjøre det skarpere, øke kontrasten og mer.

Med denne tjenesten får jeg bildene ned i bare noen få KB, og bildene blir faktisk også litt klarere enn originalen. Jeg har brukt denne løsningen i flere år allerede, så den kan absolutt anbefales.

Når dette er gjort, er du klar til å laste bildet opp til WordPress. Men, her støter vi på et annet problem: WordPress lagrer automatisk flere filer av bildet i forskjellige størrelser – med mindre du endrer på innstillingene. Which is exactly hva jeg skal vise deg hvordan du gjør sånn ca NUH!

Hvordan hindre at WordPress lagrer unødvendige filer ved opplasting av bilder

Her er en rask og effektiv strategi for å kutte ned på overflødige bildefiler og kun beholde de du trenger:

Standardinnstillingen når du laster opp et bilde, er at WordPress lagrer bildet i 4 forskjellige størrelser, som vist under:

Mest sannsynlig har du bare behov for å bruke én av disse bildestørrelsene. Men nå har du faktisk plutselig fire-fem separate filer som opptar plass på serveren din:

Disse søppelfilene vil samle seg opp og potensielt oppta mye lagringsplass eksponentielt. Med mindre du har en spesiell grunn til å beholde visse filer, er det like greit å bare slette dem og holde ditt WordPress-hus rent og ryddig.

Det finnes plugins som kan gjøre dette automatisk for deg, men som den gærne kontrollfreaken jeg er, gikk jeg heller manuelt gjennom mappene via FTP og slettet dem selv. Det høres kanskje overveldende stressende ut når du har blogget i over 5 år, men jeg kom fort inn i rytmen og slettet alt på ganske nøyaktig 30 minutter. Heller det enn å stole på en plugin som gjør omfattende endringer utenfor min kontroll. Én liten programmeringsfeil er alt som skal til for katastrofe… (Men da hadde uansett backup-løsningen min reddet meg.) ;) – Nok om deeet.

Hvor mye plass jeg fikk igjen etter at alle disse bildefilene var slettet? Vel, «hele» 13,5MB…! :shock: Det var faktisk mye mindre enn forventet, men det er kun fordi jeg har vært nøye på bildestørrelsene siden starten.

Når du nå endelig er kvitt de unødvendige bildefilene, er spørsmålet: «Hvordan forhindre at WordPress fortsetter å gjøre dette automatisk fra nå av?!» And that, my friend, is what I’m here for.

Fra venstre i kontrollpanelet går du ganske enkelt inn på Innstillinger/Settings > Media. Her kan du spesifisere dimensjonene til hver av de forhåndsdefinerte bildestørrelsene; Thumbnail/Miniatyr, Medium, Large/Stor. Ved å endre bredde -og høydedimensjonene til null, beordrer du WordPress til å ikke lage disse filene i det hele tatt.

Og verre er det ikke. :)


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på søndag 31. mars 2013 klokken 17:46 i kategoriene: Blogging, Teknologi,

LESERNE MENER:
1 kommentar så langt

[...] Ja, disse bildene er da selvsagt bare utsnitt av langt større bilder, men jeg gadd ikke laste opp originalene i all sin prakt, for å unngå å sløse med serverplassen. [...]

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere