3 inspirasjoner for å være i øyeblikket

Normally, we do not so much look at things as overlook them. — Alan Watts.

Hvor ofte har du spist et måltid uten å egentlig smake på det, lest noe uten å få med deg et ord eller kjørt til jobben uten å tenke på det?

Dagene våre flyr ofte forbi mens vi er et helt annet sted i hodet.

Som jeg har skrevet om før, har det mange fordeler å «leve i nuet», være i øyeblikket. Du blir lykkeligere og du forhindrer stress. I buddhismen har de noe de kaller mindfulness. Det handler ikke direkte om meditasjon, men mer det å være bevisst over egne handlinger og tanker, sansene vi benytter i våre daglige rutiner.

Det skal sies at ingen virkelig lever i øyeblikket hele tiden (jeg tviler på at det er mulig). Men med øving kan enkelte lære å leve mer i øyeblikket over lengre perioder enn de fleste av oss, men det vil alltid være stunder hvor du bekymrer deg for fremtiden eller tenker på fortiden, og glemmer å være i øyeblikket.

Det er faktisk ganske vanskelig hvis du gir det et forsøk. Prøv selv: Lukk øynene (etter å ha lest disse instruksene først) og konsentrer deg om pustingen din, føl fornemmelsen av luften som entrer nesen eller munnen og fyller lungene dine, og går ut igjen… Hvis andre tanker dukker opp, vær bevisst på dem, anerkjenn dem og la dem gå (men ikke prøv å tvinge dem vekk) og returner til å fokusere på pustingen din igjen.

Det er vanskelig, ikke sant? Å være i øyeblikket er ikke så enkelt som det høres ut. Det krever øvelse, men det kan oppnås til tider. Her er tre inspirasjoner for å hjelpe deg å leve i øyeblikket:

    • Kidz. Ingen er bedre på å være tilstede enn barn. Når jeg ser min 3 år gamle fetter leke, er det tydelig at han ikke tenker på hva som skjedde med ham i går, eller hva han skal gjøre senere i dag. Det er ingenting annet i verden som betyr noe enn superhelten han prøver å være akkurat da. Hvis han blir sint for noe, overreagerer han, og ingenting annet i verden teller, enn det som opprørte ham. Han griner om det og returnerer snart til den normale, glade tilstanden, mens den opprørende situasjonen fra tidligere for lengst er glemt. Han har ingen bekymringer for morgendagen. Vi burde alle la oss inspirere mer av barn og være litt som dem noen ganger.
    • Catz. Jeg liker også å glo på mine to katter. De kan bli så opptatt av å stalke hverandre, en flue, en leke, musepilen på dataskjermen, etc, at de lever seg totalt inn i det. Det er ingenting annet som eksisterer for dem i øyeblikket, enn å luske, leke og jakte. Plutselig så spretter de til og angriper… Tror du de tenker på hva de hadde til frokost eller hvilke møbler som trenger å klores opp senere på dagen? Katter (og andre dyr) handler om nuet. Vær som en katt. (Her er også en «inspirerende» video som minner meg om da mine katter møttes for første gang): 
  • Deg selv, «lost» i noe. Du har vært i øyeblikket plenty av ganger. Kan du huske en gang du glemte tid og sted i en oppgave? Ikke «lost» i tankene, men i det å gjøre oppgaven i seg selv (du konsentrerte deg totalt og tenkte ikke på noe annet). Verden forsvant. Kanskje var det gjennom arbeid du oppnådde en tilstand av «flow» (neste gang du gjør noe monotont og kjedelig arbeid, enten på jobben eller f.eks.  husarbeid, prøv å konsentrer deg kun om det). Eller kanskje det var en hobby som f.eks. sport, musikkmekking, skriving, hagearbeid, du fikset noe, etc. Prøv å husk en gang det skjedde og gjengi det.

Legg igjen en kommentar