3 realityprogrammer du kan lære noe av

Når man står ovenfor en ny epoke i livet, enten det er snakk om å starte for seg selv, få barn eller håndtere penger, bør man ha lært seg grunnleggende skikk og bruk. Jeg ser altfor mange som feiler fordi de hopper over noe så relevant som å lære seg de grunnleggende teknikker og metoder for å lykkes. Mange hopper rett og slett over forspillet. Man starter i 3. gir når man egentlig burde begynt i 1.

For å unngå å feile, eller for å snu din dårlige trend til en positiv, trenger du som regel bare å gjøre noen små forandringer. Jeg skal bruke 3 realityprogram som eksempler.

Kitchen Nightmares

Gordon Ramsay er kjent for sitt ekstreme temperament, men også sin formidable suksess innenfor restaurant – og kjøkkendrift. Programmet går ut på at Gordon kommer inn som en reddende engel i en synkende restaurantbedrift, innfører noen ørsmå endringer, og snur bedriften om til en suksess – hver gang. Nyttig for alle som driver restauranter, men også andre typer business.

TV3 torsdager kl. 20.30

SOS Barnevakten (Nanny 911)

Programmet for deg som har en haug med små terrorister løpende rundt i samme hus. En desperat familie får hjelp av en profesjonell barnepike som velges ut blant 3, hvorav den ene har jobbet for den Britiske Kongefamilien. Typiske særtrekk med disse familiene som ikke klarer å oppdra barna på en fornuftig måte, er at foreldrene ikke spiller på lag. Nannyen kommer inn, observerer, lærer foreldrene hva de gjør feil, innfører nye vaner, og drar som regel fra en ny og bedre familie.

TVNorge hverdager kl. 11.10

Luksusfellen

Norsk program som lærer deg grunnleggende logikk og fornuft når det gjelder pengebruk. Ekspertene Magne Gundersen fra Sparebank 1 og Hallgeir Kvadsheim med bakgrunn fra Dine Penger og Dagbladet, har lang erfaring innen forbrukerøkonomi. De møter vanlige mennesker som har havnet i økonomisk uføre fordi de har blitt overforbrukere og lånt mer penger enn de kan takle. Gjennom rådgivning og aktiv oppfølging hjelper økonomiekspertene folk ut av pengeknipen.

Luksusfellen har for tiden sesongpause, og TV3 søker etter nye deltakere. Er du interessert, kan du trykke her.

Lær det grunnleggende først

Alle de feilende forretningsdrivende, foreldrene og privatpersonene har en ting tilfelles. De aner ikke lenger hvordan de skal utføre det grunnleggende. Det grunnleggende innenfor lagarbeid, barneoppdragelse eller pengehåndtering. Men straks det grunnleggende blir satt på plass, begynner maskinen å gå av seg selv nærmest uten anstrengelse. Det gikk opp for meg at dette gjelder så mye annet i livet også. Vi feiler ofte fordi vi ikke kan det grunnleggende. Vi har ikke en dyp nok forståelse for det grunnleggende, uavhengig av hva vi ønsker å oppnå. Som regel er det aldri snakk om utenomjordiske og sensasjonelle løsninger eller verktøy vi trenger for å lykkes. Først og fremst må vi kunne det grunnleggende, og dermed vil de gode resultatene komme.

Noen ganger er vi ignorante ovenfor oss selv. Jeg ser dette i oss alle. Vi er uvitende om hva vi gjør feil, selv om det er noe latterlig lite og enkelt. Da må det ofte andre folk til for at vi skal innse hva vi gjør feil. Men hva om det ikke er noen der som kan peke på hva man gjør galt?

Den beste måten å takle dette på, er å spørre oss selv: «Hvorfor funker ikke dette?» og «Hva er det jeg gjør galt?» Men hvordan kan vi spørre oss selv hvis vi ikke engang er klar over at det er noe galt? Det er mange ting vi ikke kan se med oss selv før andre peker det ut for oss. Mitt tips er å ta et grundig blikk på dine egne utfordringer, enten det er snakk om økonomi, familieliv, forretning eller noe helt annet. Går alt virkelig på skinner? Hvis svaret er nei, eller du er usikker, ville jeg bedt om dønn ærlige tilbakemeldinger fra dine nærmeste. Hvis dere aldri har pleid å snakke om den slags, så er det kanskje på tide? Hør hva en utenforstående syns, og hvordan vedkommende ser deg/det du driver med.

Moralen her er i hvert fall at man må lære seg det grunnleggende før noe annet.

Se klipp fra Kitchen Nightmares her:Se klipp fra Nanny 911 her:

Se klipp fra Luksusfellen her:

Legg igjen en kommentar