5 effektive steg for å kverke prokrastinering

Dette er et gjesteinnlegg sponset av Core Confidence, skrevet av Morten Hake.

Prokrastinering er et av styggeordene. Blant studenter er det nesten en internspøk når eksamen nærmer seg, ikke en side er blitt lest, og karakterprognosen ser dyster ut dersom vi ikke tar i hardt i innspurten. Vi lever med en skippertaksmentalitet. Ting gjøres gjerne ikke før de virkelig må gjøres, og kanskje litt etter det til og med.

Et av de vanligste trekkene hos ordentlig effektive mennesker, hos folk som får ting gjort, er at de har ordna det her. Jeg kan ikke presisere hovr syyykt viktig dette er dersom du skal komme noen vei med planene dine eller med businessen din. Jeg og min partner Knut brukte faktisk en hel måned tidligere i vinter på å implementere et system for å få ting gjort mer effektivt og mer oversiktlig, fordi vi vet verdien av det.

Hvorfor prokrastinerer vi? Det fins mange grunner. Noe av det er rotet i latskap og manglende vilje til å arbiede. Vi assosierer slit og ork med å skulle få noe gjort, og sier det tar så lang tid, og dermed tar vi heller avslapninga først og fjaser bort mer tid på det enn det ville ta for å få ting gjort. Et belønningssytem lagd i bakvendtland. Noen ganger er det også merkelig nok av frykt. Mangel på selvtillit og frykt for å ikke klare det bra nok og bli busta på det, av oss selv eller andre, frykt for suksess. Hvis vi bare lar det være ordner det seg nok selv, eller noen andre hopper inn og gjør det foran oss. Vel, lykke til med det.

No more! Det er på tide å ta problemet i ballerota og røske opp (unnskyld til alle mannlige lesere for det mentale bildet)! Jeg vet du har mye annet å gjøre enn å lese denne artikklen, men ta og prokrastiner det en stund, og få heller med deg disse fem enkle og effektive tipsene for å kverke prokrastinering én gang for alle og få det ut av livet ditt:

  1. Planlegg dagen førNoe av det mest verdifulle jeg har er kalenderen min. I den står alt jeg skal få unnagjort, og jeg kan alltid refere til den når jeg lurer på hva neste steg er. Med en kalender vet jeg også alltid hva jeg går glipp av og hvilke konsekvenser det har om jeg ikke gjør det jeg skal. Dersom vi har én oppgave å gjøre er den lett å utsette. Hvis vi vet at den kun er ett ledd i en lang kjede av gjøremål har vi mer driv og incentiv til å arbeide. Skaff en kalender og sett deg ned om kvelden og planlegg hva du skal gjøre neste dag. Sette spesifikke oppgaver, del dem ned i konkrete, single tasks og gi dem et tidspunkt eller deadline. Etter hvert som du får teken kan du gå over til ukeplaner. Slik har du alltid kontroll på hva du skal gjøre og får oversikt i livet ditt.
  2. Gjør rom for feilIngen er perfekte, og alle gjør feil. Noen ganger får vi ikke alltid gjort alt vi skal gjøre. Noen ganger kommer noe i veien, noen ganger glemmer vi ting. Det er ingen krise. Vi mennesker reagerer bedre på ros en på ris, så ved å rose oss selv hver gang vi gjør det bra og får masse gjort, istedenfor å bli sinte og skuffet over oss selv når vi er lite produktive, vil vi forsterke den oppførselen vi ønsker. Dette er som sagt det fine med en kalender. Den lar oss holde oversikt over alt vi går glipp av, slik at vi kan ta det igjen eller planlegge rundt det dersom toget er gått. Ikke klikk over feil, men klikk i godvinkel over hver gang du gjør det bra.
  3. Lag et belønningssystemDette knytter seg til forrige punkt. Det er viktig å belønne oss selv når vi gjør det bra, slik at vi holder oss motiverte og gira på å fortsette. En god måte er å sette alle de tingene du liker å gjøre istedenfor arbeid som belønninger. Hvis du elsker å se Family Guy, la en time med Family Guy være godbiten du kan unne deg etter en god arbeidsøkt. Det kommer til å føles mye bedre når det er noe vi gjør fordi vi har «fortjent det» istendenfor å gjøre det mens vi føler skyld for alt vi ikke får gjort. Du kan også sette fyr i ræva di i andre enden av belønningsspekteret ved å…
  4. Knytt smerte til å ikke gjøre detVi mennesker drives mot å oppleve glede, men også for å unngå smerte, og vi er laaaangt mer villige til å gjøre ting for å unngå smerte enn for å oppleve glede. Ved å ha en liten «straff» ventende dersom vi ikke følger opp i tillegg til belønningen vil vi ha motivasjon i begge ender. En god måte å gjøre dette på er å ha en partner som holder deg ansvarlig. Dersom du ikke gjør det du skal kan han/hun for eksempel få barbere alt håret ditt, konfiskere favoritt-DVD’ene dine, eller få deg til å lage mat til dem eller være deres «slave» for en dag. Dette hjelper godt for å få oss i gang. Bare pass på å ikke gå helt over styr med straff og smerte, for da vil du forbinde produktivitet med noe vondt. Hold det lekent, men likevel seriøst nok til at det driver deg til å unngå det, og fokuser mest på de positive belønningene.
  5. Utvikl disiplinDenne er litt lettere sagt enn gjort. Disiplin er evnen til å gjøre det vi bestemmer oss for selv om det er tøft, og dersom vi hadde hatt det hadde vi ikke trengt alle disse tipsene, tenker vi kanskje. Det er sikkert litt sannhet i det, men alle de fire foregående tipsene er bra måter å bygge disiplinerte vaner på. Ved å knytte gode følelser til gjennomførte oppgaver og lage en rutine med kalenderen er du på god vei. Som partneren min Knut alltid sier, så er det også viktig å bygge identitet på det. Det betyr at etterhvert som du får dette inn som vane, så velger du å gjøre det til en del av hvem du er. Se på deg selv som en som får ting gjort, som en som er produktiv. Når du begynner å anse det som en personlig verdi og som en del av identiteten din, så vil du gå mye lenger for å holde på den og forbli kongruent med det.

Start allerede nå! Ikke prokrastiner dette. Finn frem kalender. Har du ikke det kan du ta et stykke papir eller bruke programer som Google Calendar (du leser på en data, gjør du ikke, hmmm?) Ved å få dette inn vil du bli en langt mer effektiv person, og du vil merke at folk kommer til deg når ting må gjøres, fordi de vet at du er til å stole på, og å være en nøkkelperson i slike sammenhenger har aldri vært en dårlig ting, har det vel ;) ?

Gønn på!

Morten

Ps. Noe du definitivt IKKE vil prokastinere er din egen utvikling. Sørg for at du får med deg CORE CONFIDENCE WORKSHOPEN vi holder 1. Juni. Det er bare 8 dager til(!). I det minste gå inn å les det veldig personlige brevet jeg har brukt lang tid på å skrive. Jeg deler mye av hva jeg har gått gjennom, og jeg er sikker på at du vil kjenne deg igjen i mye. Les brevet her.

***

Dette innlegget ble sponset av Core Confidence. Ønsker du ditt produkt, tjeneste eller nettside omtalt på Glabladet? Ta kontakt her for mer informasjon.

Legg igjen en kommentar