5 gode grunner til å spise saktere

Et av problemene i vårt daglige liv er at mange av oss rusher gjennom dagen, uten tid til noe som helst… og når vi endelig får tid til en matbit, sluker vi det ned.

Det fører til en stressende, usunn livsstil.

Ved å ganske enkelt spise langsommere, kan vi begynne å reversere den livsstilen umiddelbart. Hvor vanskelig er det? Ta deg mindre biter, tygg hver bite saktere og lengre, og du vil nyte måltidet lenger.

Selv har jeg alltid gjort dette, antageligvis fordi jeg var ekstremt kresen som barn. Det tar kun noen minutter ekstra for hvert måltid, men det kan ha dyptgripende effekter.

Her er noen grunner til at du bør vurdere den enkle handling av å spise saktere:

  1. Gå ned i vekt. Et økende antall studier bekrefter at bare ved å spise saktere, vil du innta færre kalorier, faktisk nok til å miste 9 kilo i året uten å gjøre noe annerledes eller spise noe annet. Grunnen er at det tar ca 20 minutter for hjernen å registrere at vi er mett. Hvis vi spiser for raskt er det fort gjort å spise forbi det punktet hvor vi er mette. Hvis vi spiser sakte har vi tid til å innse at vi er mette og stoppe i tide. Sunnere mat er selvsagt alltid et bedre alternativ, men hvis du ønsker å gå ned i vekt bør du uansett innføre «saktespising» som en del av din livsstil.
  2. Nyt maten. Jeg mener at denne grunnen er minst like viktig. Det er vanskelig å nyte maten hvis den sklir ned for fort. Faktisk tror jeg det går helt fint å spise «syndig» mat hvis du spiser en liten mengde sakte. Tenk på det: Du vil spise den slags mat (desserter, fritert mat, pizza, etc.) fordi de smaker godt. Men hvis du jafser det i deg, hva er poenget? Hvis du spiser det sakte kan du få samme mengde himmelsk smak, men mindre går inn magen. Dessuten tror jeg du blir lykkeligere ved å nyte den gode maten fullt ut, ved å spise sakte. Gjør dine måltider til en gastronomisk nytelse, ikke noe du rusher med mellom stressende hendelser.
  3. Bedre fordøyelse. Hvis du spiser saktere, vil du tygge maten bedre, noe som fører til bedre fordøyelse. Fordøyelsen begynner faktisk i munnen, så jo mer arbeid du gjør der oppe, jo mindre trenger magen å gjøre. Dette kan bidra til færre fordøyelsesproblemer.
  4. Mindre stress. Å spise saktere og å være oppmerksom på spisingen kan være en flott måte å være mer i øyeblikket, fremfor å rushe gjennom et måltid mens du tenker på alt du må gjøre videre. Når du spiser, bør du spise. Denne graden av tilstedeværelse i øyeblikket tror jeg vil føre til et mindre stressende liv og langsiktig lykke. Gi det en sjanse.
  5. Ta et oppgjør med «the fast life». Våre hektiske, fartsfylte, stressende, kaotiske liv, «the fast life», fører til masse spising av fast food, og vi spiser det fort. Dette er en livsstil som gjør oss til usunne, stressede og ulykkelige zombier. Vi kaver gjennom dagen med den ene hjernedøde oppgaven etter den andre, uten å ta oss tid til å leve livet, nyte livet, forholde oss til hverandre og være mennesker. Det er ikke en god ting… Ta i stedet et oppgjør med hele livsstilen og filosofien, ved den enkle handling av å spise saktere. Dropp McDoffen til fordel for en god restaurant, eller lag din egen mat og nyt den fullt ut. Smak på selve livet.

Legg igjen en kommentar