6 alternativer til å blindt følge strømmen

Fra filmen Bird Box (2018). Jepp – det stemmer. Jeg syntes i skrivende øyeblikk (12.04.21) at dette bildet var AWESOME til å illustrere det å «blindt følge strømmen». Jeg måtte altså bare vente i 12 år før jeg fant det perfekte illustrasjonsbildet.

At ingenting varer evig er noe vi alle vet.

I visse tilfeller fristes vi likevel til å håpe og tro at noe skal vare evig, som f.eks. et kjærlighetsforhold. Men selv om ikke en av partene avslutter et forhold «manuelt», sørger likevel døden for å avslutte det «automatisk» til syvende og sist.

Den harde og brutale realiteten er at vi alle kun har en begrenset oppholdstillatelse her på Jorden. At noe skal «vare evig» er kun en illusjon vi av og til lager for å unngå å se realiteten som den er.

Denne illusjonen opprettholdes av sosial kondisjonering.

De fleste av oss blir oppfostret til å tro at livet handler om destinasjoner. Man skal finne seg selv, få seg jobb, gifte seg og få hus og barn og bil. Når alt dette er sikret, kan man lene seg tilbake og vente på at livet en gang skal begynne når man går av med pensjon (med mindre Døden blander seg inn før den tid igjen).

Men som du kanskje allerede har tippet er jeg ikke så stor fan av denne måten å tenke på. Hvis livet handler om destinasjoner, tilsier det at man skal bruke litt tid på å finne frem til et ståsted, for så å holde seg til dette resten av livet.

Midlertidige destinasjoner er helt greit. Men å slå seg til ro med én bestemt destinasjon (innen ethvert område i livet) er ikke en tilfredsstillende fremgangsmåte for høyt bevisste personer. Bevisste personer ønsker å vokse og utvikle seg og lære nye ting gjennom hele livet, for å bli den beste personen de kan bli.

Selv om vi alle mottar informasjon og dermed lærer og erfarer enten vi vil eller ikke, er det forskjell på å gjøre det bevisst og dermed tillate å vokse og utvikle seg noe helt formidabelt, og på det å bare sitte stille og ubevisst motta en og annen livslekse som tilfeldigvis banker på døren i ny og ne.

Poenget med å ikke følge strømmen er ikke å skille seg ut kun for å skille seg ut. Det er ikke bare for å skape ekstra oppmerksomhet eller fremprovosere reaksjoner fra Middelmådighetssekten.

Først og fremst velger vi å ikke følge strømmen fordi vi føler at «strømmen» ikke nødvendigvis alltid trenger å være det beste alternativet som finnes. Men i noen tilfeller er det helt OK å gjøre det samme som mange andre.

Det viktigste er at man tar sine egne, bevisste valg uavhengig av andre, og ikke baserer sine valg på det «alle andre gjør» fordi det «føles tryggest sånn, med tanke på rare blikk og hva andre tenker om meg».

Gud forby at du skulle ha en selvstendig tanke. ;)

Apropos selvstendige tanker. Jeg skal nå presentere en rekke typiske destinasjoner samfunnet «forventer» av oss, for så å presentere et motstykke til hvert område. Altså forslag til andre ting du kan gjøre.

Jeg forventer ikke at du vil være enig med meg i alt, men det kan jo gi deg noe å tenke over.

Hvorfor skal vi gjøre det andre forventer av oss?

Hvorfor ikke finne ut hva slags liv du selv vil leve, og så gå ut der og leve det?

1. Å finne seg selv.

Jeg skrev nylig en kortere artikkel om å finne seg selv. Jeg vil dog presisere at å «finne seg selv» er å finne en destinasjon. Og som jeg allerede har presisert finnes det ingen endelige destinasjoner for høyt bevisste mennesker. Ingenting varer evig, så kvitt deg med alle destinasjonstanker du har innen ethvert område av livet.

Løsning/alternativ: Ikke prøv å finn deg selv. Du vil bare finne deg selv på nytt og på nytt.

Skap deg selv. Bygg deg selv. Vær bevisst og klar over at du ikke nødvendigvis er den samme i dag som du vil være i morgen. Det du mente i går trenger ikke å stå like sterkt i dag.

Mange frykter denne måten å tenke på fordi det høres ustabilt og dobbeltmoralskt ut. Men hvis man vil se logisk på prinsippet om å vokse og utvikle seg som person, må man innse at man er på en konstant reise gjennom hele livet, og at deg selv ikke er annet enn en retningslinje.

*Med forbehold om unntak og trykkfeil*

Sindre Låstad og Glabladet tar ikke ansvar for at han evt. fremstår annerledes i 2021 enn han gjorde i 2009.

2. Å få seg en jobb. Å «bli» noe. Helst den samme, til du går av med pensjon.

Altfor mange lider rundt omkring i forferdelige jobbsituasjoner man aldri ville havnet i hvis det ikke var for at man måtte betale regningene.

Det er lett å tenke tanker om «hvor fint det hadde vært om alt var gratis», men slik er det ikke.

Det er også lett å bruke «jeg må da betale regninger» som en evig unnskyldning til hvorfor du finner deg i å utsettes for psykisk tortur hver dag, ved å måtte møte opp på et fast sted til en fast tid til et utakknemlig arbeid med relativt dårlig lønn for verdien du bidrar med.

Løsning/alternativ: Dropp unnskyldningene.

Å ha ubetalte regninger er ikke verdens undergang.

Du vet du fortjener bedre enn møkkajobben du holder ut med hver dag, så vær så snill og dropp de dårlige unnskyldningene.

Hvis du virkelig er seriøs med ønsket om å komme deg vekk fra den miserable jobbsituasjonen din, må du ta 100% ansvar for å komme deg ut av situasjonen. Les min artikkel om tilgivelse, og tilgi deg selv for å ha havnet i den situasjonen.

Nå begynner moroa. Hva med å prøve flere karrierer? Hvem har sagt at du bare kan ha ett arbeid? Trapp ned din nåværende stilling (eller slutt totalt) og begynn en ny karriere på deltid eller start opp den lille forretningen du har drømt om.

Kanskje du kan finne på noe som gjør at du kan jobbe hjemmefra, hvis det er ønskelig.

Mange starter opp små firmaer på internett hvor de selger ting de lager eller finner på andre snedige ting.

Poenget er ikke at jeg eller noen andre skal fortelle deg hva du skal gjøre. Du må finne det ut selv, men du må tørre å satse. Du må være modig nok til å komme deg ut av din nåværende situasjon. Folk har gjort dette før deg, men de færreste tør å gjennomføre slikt. Dette er din sjanse til å gå foran som et godt eksempel.

Vil du være modig og bevisst? Eller feig og middelmådig?

3. Å ha kun én partner.

Det å finne seg kun én partner man skal ha livet, gjerne i form av et ekteskap, er ganske unikt for oss mennesker.

Kanskje nettopp fordi det er et menneskeskapt konsept.

Men selv om dette er veien de fleste velger å gå, hvem har sagt at det trenger å være den beste?

Tar man del i et slikt konsept blir man ganske bundet. Man mister i realiteten en vesentlig frihet, noe som igjen kan forhindre ytterligere voksing og utvikling innen området.

Mange som lenge har vært i et godt, solid forhold, begynner ofte å freake ut av tanken på at man kun skal ha sin nåværende partner resten av livet. Ikke mange snakker om det, men det kan fort bli en ganske ubehagelig åpenbaring når man tenker på det.

Løsning/alternativ: Vær utro i stedet. Neida.

Det finnes et annet konsept som har vært praktisert nesten like lenge som mennesket har eksistert, men som ikke akkurat er så sosialt akseptert: Polyamori (ikke det samme som polygami).

Polyamori betyr ganske enkelt å ha (potensielt intime) forhold med flere enn én partner, samtidig som alle parter er inneforstått med det. Kan minne om utroskap altså, men man slipper all lyvingen, fordi det er helt greit og «tillatt».

Det er åpenbart ikke et alternativ for hvem som helst. Men det kan være et alternativ hvis man ønsker å si «ja takk begge deler», og din partner er med på det, samt at du selv er med på at din partner får samme premisser – noe som bare skulle mangle.

Det kan dog bli ganske komplisert, så du bør virkelig vite hva du begir deg ut på. Er du ikke god på følelseshåndtering kan det fort bli utfordrende. Men som sagt, det er et alternativ.

4. Å identifisere seg selv med sin religion/trosretning.

Hva svarer du hvis noen spør om du er kristen? «Ja»?

Om jeg så hadde trodd på Gud ville jeg ikke sagt «ja» til at jeg var kristen.

Hvorfor knytte hele sin identitet opp mot noe du åpenbart ikke fant på selv? Som med ekteskap kan man fort bli ganske bundet av å «være» en religion.

Slike menneskeskapte ordninger kan fort bli såpass alvorlig bevissthetssenkende at det umulig kan være sunt.

I stedet for å tenke selv, har man en religion man «abonnerer» på, og som forteller hva du skal tenke. Og som til og med manipulerer deg til å gi den økonomisk støtte.

Du er med andre ord en ganske flink og lydig bisk, selv om bevissthetsnivået ditt sannsynligvis er mer på linje med en snegl, og ganske langt fra et frittenkende menneske.

Løsning/alternativ: ALDRI knytt din identitet opp mot en trosretning!

Se på religion og trosretninger som softwareprogrammer som du fritt kan kjøre i ditt eget sinn. På PC-en din har du mange slike programmer. Word, PowerPoint, etc… Men ville du identifisert hele PC-en din som et av disse programmene av den grunn?!

Du ville ikke sagt at PC-en din var ett bestemt spill eller et Word-dokument. Du ville heller sagt at PC-en din har kapasitet til å kjøre en rekke forskjellige programmer og apper, etter behov. Den har sin egen identitet.

Med tilsvarende tankesett til religion og trosretninger står du fritt til å laste opp softwaren til en ateist eller buddhist, hvis du vil det. Eller hva med en skikkelig funky new age-individualist, for variasjonens skyld?

Du står også fritt til å installere ny software når du hører om den, så sant du aksepterer den. Du står selvsagt også fritt til å slette et program du ikke lenger er interessert i.

Dette bringer en rekke fordeler og et langt mer interessant og givende liv, enn å binde seg fast til én bestemt religion.

Du kan «browse» de forskjellige retningene og dra nytte av tankegang og filosofi fra dine installerte religioner til å hjelpe deg å forbedre livet innen andre områder på best mulig måte.

Hvis du kun bruker datamaskinen til ett program vil du kanskje etter hvert begynne å identifisere den som dette programmet. Men vit at bevisstheten din har en ubegrenset kapasitet til å kjøre flere programmer hvis du velger det selv. Ingen av programmene trenger å være dominerende over de andre.

5. Å få seg et hus/en leilighet.

Å ha tak over hodet høres fornuftig ut. Og for all del – det er ikke så dumt.

Men har du tenkt på hvorvidt din iver etter å beholde ditt tak over hodet kan være den nøyaktige tingen som holder deg tilbake når det gjelder andre områder i livet, som f.eks. å komme seg ut av en håpløs jobbsituasjon (punkt 2)?

Ville det virkelig vært verdens undergang å miste alt du har?

Er du så knyttet til dine materialistiske duppedingser at du er villig til å ofre både livskvalitet og helse for å f.eks. kunne betale regningene dine ved å ha en ytterst miserabel jobb?

Hvis det er dette som holder deg tilbake vil jeg nesten si du ville kommet bedre ut av det som hjemløs.

Løsning/alternativ: Jeg tror ikke mange tar meg seriøst nå, men hva med å prøve en 30 dagers periode som uteligger?

Prøv å klar deg med kun det du står og går i og få litt perspektiv på ting.

I stedet for å frykte hjemløshet som den største ydmykelse og lavmål du kan utsettes for, omfavn det med åpne armer.

Hjemløse, jobbløse mennesker er i det minste fri. De slipper å ha distraksjonen av en jobb.

Hjemløshet er en stor oppgradering fra noe så distraherende som en umotiverende jobb faktisk er. Mange hjemløse finner tanken på en jobb nærmest fornærmende fordi det vil innebære å gi slipp på frihet.

Jeg tror at å klare seg selv uten et eneste hjelpemiddel man vanligvis tar for gitt, inkl. tak over hodet, ville vært en av de beste vokseopplevelsene noen og enhver kunne hatt.

Hva ville du gjort? Hvordan skulle du klart deg? Jeg tipper du hadde funnet på noe. Spesielt hvis du er glad i å spise.

6. Å finne et fast politisk ståsted.

Det er viktig å engasjere seg i saker man er opptatt av. Én person kan ofte ha større innflytelse på ting enn man skulle tro.

Dersom alle hadde gjort som meg, og gitt en stor F i å stemme ved valg, bortsett fra én eneste person… Så ville den personen vært avgjørende for resultatet.

Men ettersom de fleste har et fast politisk ståsted, blir selvsagt neste valgkamp like spennende (for de som lar seg «pirre» av slikt) som alltid.

For min del er det derimot helt uaktuelt å gi min fulle og hele støtte til ett bestemt parti. Det ville blitt som å ta et knippe av mine tanker og sette alle de andre i evig fengsel.

Ikke spesielt bra for min bevissthet og videre utvikling.

Løsning/alternativ: Ikke ha et fast politisk ståsted.

Engasjer deg heller i enkeltsaker som betyr noe for deg.

Hvis et parti støtter noe du vil oppnå, kan du velge å midlertidig vise din støtte til dette partiet. Men på samme måte som jeg beskrev under punkt 4 (religion), kan du se på politiske partier som individuell software du velger å laste opp når det passer deg, uten å la det ene være dominerende over det andre.

Å finne det partiet man er «mest enig med» er ikke grunn nok til å la det dominere over de andre, hvis du ikke kan si at du er fullstendig enig i absolutt ALT de står for.

Uansett er det viktigste at du tar dine egne, bevisste valg. Er du ikke fornøyd med hvordan det har fungert for deg til nå, har du nå en oversikt over en rekke alternativer her.

Om alternativene føltes helt på jordet for deg – helt i orden. Du fikk i det minste noe å tenke på.

***

Det finnes mange alternativer til «standardmåten» å gjøre ting på. Bare fordi alle andre ser ut til å følge et spesielt mønster betyr det ikke at det er en god idé.

Vær klar over at de fleste automatisk følger dette mønsteret nettopp fordi alle andre gjør det. Middelmådighetssekten vokser seg med andre ord større og større.

Det er derfor det er viktig å vekke så mange som mulig til å leve bevisst og tenke utenfor boksen. Jeg tror det er den beste måten vi kan få en bedre verden på. Jo flere som våkner opp og tør å tenke litt annerledes, jo bedre sted vil verden være å oppholde seg i for oss alle.

Hva vil du gjøre under din oppholdstillatelse på denne planeten?

Legg igjen en kommentar