6 grunner til at du feiler

[Dette er et gjesteinnlegg skrevet av Ulrikke Eriksen som driver bloggen AskForAnswers.nu.]

Think and Grow Rich av Napoleon Hill er en bestselgende klassiker. Kanskje ikke så rart med tanke på tittelen. Vi er late, vi ser etter lettvinte måter å tjene penger på. Men, kan man tenke seg til rikdom? Hva du tenker er avgjørende for hvordan du føler deg, som igjen påvirker hvordan du oppfører deg, og hvordan du oppfører eller har oppført deg, indikerer hvordan du har det akkurat nå. Så, jeg vil si at svaret er ja.

Think and Grow Rich vil gi leseren håp og et ønske om forbedring. Boken handler om hvordan du kan bli mer produktiv og lykkes i arbeidslivet, men mye kan også brukes i resten av dagliglivet. Dette er en bok som må studeres nøye for å få mest mulig ut av den. Jeg anbefaler å ha en blyant klar, så du kan streke under alt du tror du kan få bruk for.

Jeg tenkte å dele litt fra en av listene i boken; The thirty major causes of failure, altså de tretti største grunnene til å feile. Som nevnt er boken basert på å lykkes i arbeidslivet, så jeg har valgt ut seks punkter som også kan brukes i resten av livets områder. Jeg har skrevet litt om hva jeg tenker rundt punktene, og lagt til noen utdrag fra boken. Så, hvor mange av disse holder deg tilbake?

1. Mangel på en veldefinert tanke om meningen med livet

Hva er meningen med livet? Jeg tenker ikke på det filosofiske spørsmålet, men hva du vil skal være meningen med ditt liv. Dette er selvfølgelig et stort spørsmål. Livet ditt vil forhåpentligvis være langt, så prøv å dele det opp i perioder på tja, la oss si fem år. Hva vil du skal skje de neste fem årene? Hvor vil du? Hva er viktig for deg akkurat nå?

En klok mann introduserte meg for konseptet «verdikompass». Vi har alle mange verdier, men vi tenker sjelden over det. Selv måtte jeg ta en lang runde med meg selv. Så, hva er en verdi? En verdi er noe du står for, noe som gjelder konstant. La meg nevne noen av mine: Rettferdighet, selvstendighet, å være sosial og å ta vare på kroppen min.

Kompasset ditt skal hele tiden vise deg hva du vil. Selv om det dukker opp hindringer er målet alltid å følge verdiene dine.

2. Dårlig selvdisiplin

Hill skriver følgende om dette emnet i boken sin:

“Disiplin kommer gjennom selvkontroll. Det vil si at du må kunne kontrollere alle dine negative kvaliteter. Før du kan kontrollere omgivelsene dine, må du først kunne kontrollere deg selv. Å mestre deg selv er den vanskeligste jobben du noen gang må gjøre. Hvis ikke du erobrer deg selv, vil du selv bli erobret.”

3. Negativ personlighet

“Det er ikke noe vits i å prøve.” Feil. Det er alltid en vits i å prøve. Hvor kommer du om du ikke tør å ta sjanser? Og hva er det verste som kan skje? At du får et nei? Javel, så får du kanskje det da. Hva så? Det er 50/50, enten eller. Kanskje fikk du ikke den jobben du ønsket, fordi du ikke var den som var best kvalifisert. Det vil alltid finnes noen som er flinkere enn deg, men også mange som er dårligere. En dag er du  jobbsøkeren med de beste kvalifikasjonene, og den dagen er jobben din. Å gi opp er aldri et alternativ.

4. Overforsiktighet

“Ja, men…” “Tenk hvis…” “Hva om…?” Hva da? Antakeligvis dreier disse tankene seg om ting du ikke engang kan styre. Og vi beveger oss tilbake til punkt nummer 3, negativ personlighet. Finn ut hva du er redd for, og hva som ligger bak.

Er det noe jeg vet noe om så er det å være forsiktig og redd, og å stadig tenke slike tanker. Jeg har nemlig vært nærmest invalidisert av angst. Jeg var redd for fremmede mennesker, jeg var redd for å være alene, jeg var redd for å snakke med folk, jeg var redd for å bli drept, jeg var redd for fugler jeg var redd for… Altså, jeg kunne skrevet i evigheter. Jeg var redd for alt mulig. Livredd. Likevel konfronterte jeg det jeg nesten hver eneste dag, samme hvor fælt det var, samme hvor mange som fikk se meg gråte. Ja, det var vondt og vanskelig der og da, men hadde jeg ikke gjort det, hadde jeg aldri vært som jeg er i dag. Jeg hadde vært sånn enda. Det hadde vært å kaste bort flere år av livet mitt på å bekymre meg.

Du kan dele opp bekymringene dine i to:

  1. Unyttige bekymringer
  2. Nyttinge bekymringer

Unyttige bekymringer dreier seg om ting du ikke kan ha kontroll på. En bekymring du faktisk kan gjøre noe med er en nyttig bekymring.

Er du bekymret for at du kanskje er syk? Bestill time hos legen. Er du bekymret for at flyet skal styrte? Unyttig bekymring. Dette har du ingen kontroll på, og om det skulle styrte er det absolutt ingenting du kan gjøre. Ja, det er en skremmende tanke, men hvor mange flyavganger er det hver eneste dag? Og hvor ofte hører vi om en flykrasj? Noen ganger i året? Følelsene dine styres av hva du tenker; bekymrer du deg, blir du engstelig og redd. Så ikke gjør det. “Dette ligger ikke i mine hender,” kan du tenke og prøve å flytte fokus.

5. Hensiktsfull løgn
Forteller du èn løgn, må du fortelle mange. Det vil slå tilbake på deg. Alltid.

“Det finnes ikke håp for en som velger å være uærlig.”

6. Mangel på entusiasme
Personlig mener jeg at å være entusiastisk er en av de flotteste egenskapene et menneske kan ha, og som det står skrevet i boken:

“Uten entusiasme kan man ikke være overbevisende. Entusiasme er dessuten smittende, og personen som har det, under kontroll, er generelt velkommen i hvilken som helst gruppe mennesker.”

Legg igjen en kommentar