7 tips til jobbintervjuet

Dette er et gjesteinnlegg av Soon To Be A Billionaire, en blogg med tips og råd om personlig økonomi.

Jeg har byttet jobb noen ganger, og jeg har søkt endel jobber. Det kan godt hende jeg har vært heldig, men stort sett blir jeg kalt inn til intervju når jeg søker en jobb, og derfor har jeg etterhvert gjort meg noen tanker rundt det å skulle møte i et jobbintervju.

Det første man må huske er at man må by på seg selv, man må ønske å få jobben og man må være forberedt på å selge seg selv. I tillegg er det svært viktig at man møter godt forberedt til intervjuet.

1) Forberedelser til intervju

Dette er en svært viktig del av “jobben”, du må rett og slett lære deg så mye du kan om stillingen og bedriften du har søkt jobb i. Hvem er sjef? Hvor mye omsetter de for? Har de levert noen store prosjekter i det siste? Hva er navnet på den som skal intervjue? Hvor mange ansatte har bedriften? Når startet de opp? Hvilke markeder jobber de i? Jo mer du vet, jo bedre er det. Bruk www.purehelp.no, bruk google, bruk nettverket ditt (kanskje noen kjenner noen som jobber der), finn ut hva som står på nettsidene til bedriften etc. Det er utrolig mye nyttig bakgrunnsinformasjon man kan hente ved å bruke de informasjonskanalene man har tilgjengelig.

Alt du finner ut som er av interesse samler du i en perm. Skriv også ut stillingsannonsen, den sier veldig mye om hva bedriften er ute etter og hva du kan forvente å måtte svare på i et intervju.

2) Øv foran speilet

Dersom du vet at du blir nervøs eller har vanskelig for å selge deg selv så øv forran speilet eller en god venn/venninne. Det er som med alt annet her i livet, øvelse gjør mester… alltid. Øv på å fortelle om deg selv, øv på å beskrive dine sterke og svake sider. Øv på å fortelle hva du har gjort så langt i livet.

3) Spørsmål du må forvente å få (om ikke du får alle, så får du helt sikkert ganske mange av disse spørsmålene). Du trenger ikke pugge svar på disse spørsmålene, men møter du uforberedt kan du ikke forvente at et veldig godt svar dukker opp sånn helt uten videre. Det å gå igjennom disse spørsmålene kan uansett være smart, det gir selvinnsikt. Sørg for at du ikke blir usikker og mumlende når disse spørsmålene kommer, ha gjennomtenkte svar.

Din bakgrunn, kompetanse og utdanning

 • Fortell kort om deg selv./Beskriv deg selv med fem ord.
 • Hva driver du med akkurat nå?
 • Hvorfor har du et hull i utdannelsen din/Hvorfor ble du forsinket i utdannelsen din?
 • Hvorfor valgte du å utdanne deg innenfor det feltet?
 • Hvordan tror du din utdannelse kommer til nytte her hos oss?
 • Hva gjorde du i de periodene du ikke har gjort rede for på cv’en din?
 • Hvordan tror du at dine venner og kolleger ville beskrevet deg?
 • Hva er dine positive og negative egenskaper?
 • Har du noen hobby?

Din livssituasjon

 • Hvordan er din sivilstand?
 • Planlegger du å få barn?
 • Hvordan er helsen din?
 • Er det noe annet vi bør vite om deg?

Arbeidserfaring, karriereplaner og videre utdanning

 • Hva har du lært i ditt tidligere arbeid?
 • Hva er du spesielt stolt over?
 • Hvordan når du dine mål?
 • Det ser ikke ut som du har erfaringer innenfor feltet, hvordan har du tenkt klare oppgavene som hører med denne jobben?
 • Har du planer om videre utdannelse?
 • Hvordan er dine språkkunnskaper?
 • Har du eller hadde du en ekstrajobb ved siden av skolen?
 • Har du noen referanser vi kan kontakte?

Motivasjon og forventninger

 • Hvorfor ønsker du å jobbe hos oss?
 • Hvorfor skal vi velge deg?

4) Dagen før intervjuet

Gå igjennom de viktigste detaljene og informasjonen du har samlet. Les stillingsannonsen en gang til, sørg for at du er 100% sikker på når du skal møte og hvor. Se igjennom søknaden du skrev og cv’en din. Det er svært viktig at du nå føler at du har den informasjonen du trenger for å kunne svare godt på spørsmålene og ikke minst stille de riktige spørsmålene tilbake. Et intervju er toveis, og du er i din fulle rett til å stille spørsmål som har med bedriftens økonomi, styre, ting du har lest i media etc. Det å vise interesse for bedriften og stillingen vil alltid telle positivt. Klipp neglene. Vask deg bak ørene. Er du mann så sørg for å barbere deg. Stryk skjorte og bukse. Legg alt tøyet klart, så slipper du unødvendig stress på intervjudagen.

5) Kvelden før intervjuet

Legg deg litt før du pleier, og før du sovner går du igjennom intervjudagen i hodet. Planlegg godt. Når må du reise hjemmefra for å komme tidsnok? Er det fare for trafikk? Vet du hvor det er? Hva skal du ha med deg? Hvem skal du møte? Du har gjort det du skal før intervjuet, du er topp forbredt. Sørg for en god natts søvn.

6) Intervjuet

Siden du er godt forbredt og har planlagt godt møter du i god tid til intervjuet. Det er en dødssynd å komme for sent, det er respektløst, og hører ikke hjemme i arbeidslivet. Ha gjerne med deg permen din inn i intervjuet, det kan være godt å ha noe å holde i, dessuten viser det at du har forbredt deg godt. Hold øyekontakt, smil og lever et fast håndtrykk, presenter deg med for og etternavn. Husk at et første inntrykk er viktig, og vanligvis vil det være litt “smalltalk” før intervjuet offisielt starter, men husk at intervjuet begynner allerede i det du møter intervjueren.

Vær våken og observant, dersom du ikke forstår spørsmålet er det fullt lovlig å spørre igjen. Unngå enstavelsessvar (ja/nei), benytt enhver anledning til å fortelle mer om deg selv. Ikke vær redd for å ta små kunstpauser for å tenke deg om, ingen forventer at man skal kunne svare kjapt og konsist på alle spørsmål. By på deg selv, og drei gjerne samtalen inn på områder du vet at du har prestert godt på. Bruk eksempler på hvorfor du svarer som du gjør. Hvis de spør om du er selvstendig, så kan du feks svare at “ja, jeg mener jeg er svært selvstending. Jeg har i tidligere jobber hatt ansvaret for våre internasjonale kunder og i den forbindelse ble det mange forhandlinger hvor jeg måtte representere og ta avgjørelser på firmaets vegne”. Det er et svar som gir veldig mye mer enn dersom man bare svarer “Ja, det mener jeg at jeg er”.

7) Avslutningen

Husk å takke for at du fikk komme. Sørg for å få svar på når du kan forvente å høre noe, så slipper du å gå og vente unødig. Informer gjerne om at de gjerne må ta kontakt dersom det er flere spørsmål de ønsker svar på. Avslutt med et fast håndtrykk. Du har nå gjort det beste du kan, du har solgt deg selv, og du kan slappe av. Ikke planlegg å gjøre så mye mer på en intervjudag, er du som meg så er du fullstendig tom etter et intervju.

Lykke til!

Legg igjen en kommentar