9 av 10 gir opp etter et år

Har du hørt statistikken som sier at 9 av 10 gir opp etter et år? Det ser ut til å være en favoritt blant dem som prøver å ta motet ifra folk som vil starte for seg selv. Det finnes variasjoner av denne statistikken, som f.eks. 90% gir opp etter 6 måneder, eller 80% feiler etter 5 år. Noen tar den ekstra langt og sier at 80% av de som klarer seg etter 5 år, feiler etter 10 år, etc.

Kan noen da fortelle meg hvor mange prosent som egentlig klarer seg?

Hva vil det egentlig si å «gi opp»? Eller å feile? Betyr det at man går konkurs? Får sparken? Blir pensjonert? Overført? Ikke tjener noe? Tjener mindre enn forventet?

Hvis jobben tar slutt, betyr det at du har feilet? Hvis en business går konkurs, betyr det at entreprenøren feilet? Betyr det at bedriften ikke klarte å levere noe av verdi, og dermed ikke tjente noen penger? Kan det bety at eieren startet en helt ny business et annet sted, som var mer på bølgelengde med hans personlighet? Som var bedre egnet til å tjene penger enn den forrige? Kan man dermed si at han feilet i den første businessen? Selvsagt ikke…

La ikke tøvete statistikk ta fra deg motet når det kommer til å starte for deg selv. Om du så skulle «mislykkes» etter en stund, betyr det ikke at det ikke var verdt det. Det vil uansett ha vært en opplevelse du ble klokere av, og dermed lærte noe. Du kan fortsatt utvikle deg videre, og skape mer verdi på reisen.

Har du tenkt på at det å starte en business også kan være noe midlertidig, på linje med en jobb? Mange som er lei av sine «vanlige jobber» sier at de har vært der «lenge nok» eller at «det er på tide å komme seg videre». Likevel, når det kommer til en business, forventer plutselig alle at det er noe man skal drive for alltid.

Hva er galt med å bygge opp en business i 5-10 år, for deretter å «komme seg videre», enten fordi nisjéen er borte, eller eieren har skiftet interesse?

Jobber og businesser kommer og går. Ingenting skal vare evig uansett. Nyt reisen mens du kan, og stol på deg selv fremfor ekspertene;)

Artikkelen ble sponset av Cresco Car gir rabatt på drivstoff

Legg igjen en kommentar