9 tips mot skrivesperre

Ulrikke har tidligere skrevet «Hvordan bli en god skribent – Stephen King-style» på Glabladet. Nå er hun tilbake med noen tips mot alle bloggere og skribenters største frykt: Skrivesperren!

Jeg setter meg ned foran datamaskinen og stirrer på en kritthvit skjerm. Jeg prøver å forme noen setninger, men får det ikke til. Jeg er rett og slett ikke motivert til å skrive noe som helst. Dette er ikke det jeg vil kalle skrivesperre. Skrivesperre er når du vil skrive, men ikke får det til.  Kanskje er du tom i hodet, har ingen anelse om hva du skal produsere eller er melket for alt som heter inspirasjon?

Som blogger, da spesielt om du skriver en blogg med en del lesere, er det lett å føle at du MÅ skrive noe. Du tenker at om du blir borte, forsvinner leserne også. Dette er noe jeg føler på ganske ofte, selv om Ask for Answers ikke akkurat er en stor blogg. Jeg får litt dårlig samvittighet når jeg ser på bloggstatistikken at ganske mange har vært innom, uten at de har fått lese noe nytt. Jeg har lest ekstremt mye om fenomenet blogging, og noe som går igjen er at man bør oppdatere så ofte som mulig. Men er det ikke viktigere med kvalitet fremfor kvantitet?

Her er noen tips som kan hjelpe deg bli kvitt skrivesperre:

  1. Gi deg selv lov til å ta en pause. Kanskje du er sliten? Trøtt? Kanskje du har mye å tenke på? Ta en pause fra skrivingen. Følelsen av å ikke få til noe er deprimerende. Gjør noe helt annet; sett deg ned og se en film, gå ut, dra til en venn, rydd eller bak. Det viktigste er å få tankene over på noe helt annet enn skrivingen.
  2. Jeg bærer alltid med meg en rød Moleskine-notatbok. Her skriver jeg ned idéer om ting jeg vil skrive om, tar vare på gode sitater og visdomsord og så videre. På dårlige dager tar jeg frem denne og ser om det er noe der som kan hjelpe meg, eller gi meg inspirasjon. Om ikke dette hjelper, prøver jeg å tenke frem nye idéer. Når jeg har skrivesperre er det ofte ikke mangel på idéer som er problemet, men å sette sammen teksten.
  3. Om du vet hva du skal skrive om, prøv å dele opp teksten. Skriv stikkord om hva som er viktig å ha med, og hva du kan ta med. Deretter jobber du med disse steg for steg. Konsentrer deg om én ting om gangen. Si til deg selv at du SKAL skrive ferdig et av disse stikkordsemnene, før du kan gjøre noe annet. Ikke skriv for så å fjerne det. Bare skriv. Målet er å få noe ned på arket. Om du hele tiden ikke synes det er bra nok og fjerner det, blir du aldri ferdig. Husk: rette og forbedre kan du gjøre senere. Kanskje om noen dager, når du har gjort andre ting, er opplagt og kan se på det du har skrevet med nye øyne.
  4. Hva er det du pleier å skrive? Dikt? Sanger? Noveller? Bloggposter? Prøv å skrive noe i en annen sjanger.
  5. Pleier du å sitte et bestemt sted når du skriver? Flytt deg. Legg deg ned på gulvet med penn og papir, sett deg i parken, ta med deg laptopen til yndlingscaféen din og bestill noe godt å drikke. Samme hva det måtte være, bryt mønsteret ditt, en liten forandring kan gjøre underverker.
  6. Det er lov med litt selvmedlidenhet. Legg deg på sofaen og se på TV, spis masse is eller sjokolade. Du har skrivesperre! Stakkars!
  7. Tøm hodet. Skriv ned det du tenker på. Er du sint på noen? Hvorfor? Er det noe du går rundt og tenker at du må huske på? Dette kan være forstyrrende elementer, selv om du kanskje ikke engang var klar over at du brukte krefter på disse tankene.
  8. Sett av bestemte tider hvor du skal skrive en minimum mengde. Sett deg et bestemt mål, for eksempel at du skal skrive en halv side. At det ikke kommer noe med én gang, gjør ingenting. Å sette en tidsfrist er også en god idé. Kanskje jobber du best under press?
  9. Jobb med flere prosjekter samtidig, så du kan bytte på om du står fast. Mens du skriver på én ting, kan du komme over idéer som passer bedre til et av de andre prosjektene dine.

Håper denne posten var til hjelp. Lykke til med skrivingen!

Legg igjen en kommentar