Å gjøre et kvantesprang

Mange bøker, kurs og selvhjelpsguruer promoterer «quick fix»-mentaliteten:

«Les denne boken og alle dine vektproblemer vil forsvinne!»

«Delta på dette seminaret og bli den neste multimillionæren!»

Men selvsagt vil ikke de fleste produkter eller bøker føre til disse umiddelbare resultatene. Det er rimelig urealistisk å tro at man kan oppnå et fantastisk resultat bare ved å lese én bok. Jeg har sagt det før og sier det igjen: Personlig utvikling er hardt arbeid. De fleste gangene du oppnår store forandringer i ditt liv, kommer det som et resultat av en lang rekke hendelser, hvor en bok eller et produkt bare var en liten del av helheten.

Personlige utviklingsopplevelser forekommer ofte i form av et kvantesprang; et sterkt og radikalt skifte fra én tankegang til en ny. Sannsynligvis lå det haugevis med «babysteps» bak dette spranget, men på et tidspunkt skjedde det en stor forandring, og det skjedde på et øyeblikk.

Du går på jobben og innser plutselig at du kommer til å slutte, selv før du har sagt det til sjefen. Du vet du er sikker og at det ikke er noen vei tilbake. Eller du bestemmer deg for å slutte å røyke, og slutter for resten av livet. Denne typen beslutninger kan skje i løpet av et sekund av klarhet, hvor du vet hva du har å gjøre. Et kvantesprang finner sted, og fra det øyeblikket er du aldri den samme igjen. Noen sprang skjer mer gradvis enn andre, men i de fleste tilfeller kan de alle spores tilbake til et øyeblikk av klarhet hvor du tok et valg.

Dette skjer sjeldent som følge av én enkelt bok eller bloggpost. Kvantesprang krever en stor mengde energi og dedikasjon. Når du bestemmer deg for å slutte i jobben, slå opp i forholdet eller flytte til en ny by, kan det være resultatet av måneder og år av misnøye. Det kan også forekomme etter å ha tilbragt mye tid på å tenke positivt om hvordan livet vil bli etter forandringen. Både positive og negative faktorer kan hjelpe til med å generere et kvantesprang.

De fleste gangene når folk forsøker seg på selvutvikling, investerer de ikke nok tid og energi i en kontinuerlig retning for å oppnå et kvantesprang. De leser kanskje bøker som fyller dem med positiv energi og inspirasjon som fører dem nærmere spranget, og føler at det kommer til å virke. Men så blir de ferdig med boken (eller lar seg avspore uten å fullføre den), og bokens innvirkning begynner å falme. De oppnådde aldri kvantespranget som kunne tatt dem til det nye nivået i livet. Over en periode på noen dager eller uker begynner det gamle mønsteret å sette inn igjen. Høres det kjent ut?

Men det var ikke boken eller idéene i seg selv som sviktet deg. Problemet var at du ikke investerte nok vedvarende energi i en bestemt retning for å oppnå kvantespranget. Du nådde aldri det punktet hvor det ikke var noen vei tilbake. Å lese den ene boken var bare en liten, kortvarig dytt i den riktige retningen.

For at en rakett skal kunne skytes opp fra jorden for å nå verdensrommet, må den utøve en tilstrekkelig mengde av vedvarende kraft for å overvinne jordens tyngdekraft. Hvis rakettmotorene streiker for tidlig vil den komme krasjende ned til jorden igjen. Akkurat som det krever en massiv mengde vedvarende kraft for å sette en rakett i bane, innse at du i visse områder av livet vil trenge en stor styrke for å komme inn i et høyere nivå. Du kan ikke gi deg før du når spranget. Hvis du lar deg avspore for lenge må du starte helt på nytt igjen.

Den gode nyheten er at når du endelig når spranget kan du ta deg en hvil. Du har nådd det nye nivået og du kommer til å holde deg der som standard, akkurat som en satellitt vil bli værende i banen sin. Selvsagt kan banen sakte forfalle, men det vil kun kreve en minimal investering av energi for å justere kursen og opprettholde den nye banen på ubestemt tid.

Javisst er det vanskelig, og det vil kreve hardt arbeid for å oppnå et kvantesprang i ethvert område av livet, men jeg syns alternativet av stagnering er verre. Du kan følge «quick fix»-metodologien og gå på trynet gjentatte ganger, eller du kan akseptere at forandringene kommer til å bli vanskelig og kanskje ta år å oppnå, men det vil bli verdt det. Det beste er at når du har gått gjennom noen kvantesprang, lærer du kanskje å nyte prosessen av å bygge opp den neste. Det er dypt tilfredsstillende å se tilbake på sin tidligere tilstand og se hvor mye en har vokst. :)

Legg igjen en kommentar