Å leve på kanten av samfunnets regler

Hvis jeg skulle skrevet en CV ville den sett omtrent slik ut:

2005: Håndverker (flislegging)
2005: Fabrikkarbeider (sølvvarer)
2006-2007: Fabrikkarbeider (matproduksjon)
2007: Butikkmedarbeider (låseansvarlig)

Jeg har ikke hatt en «vanlig jobb» siden 2007. Sammenlagt har jeg kun vært fast ansatt i ca. 15 måneder av mitt liv (og det var ikke i strekk).

Her er et reelt dagbokutsnitt fra dag 2 på min jobb nr. 2:

04.11.05 kl. 16.29

Jobben var et hakk festligere idag. Et hakk. Men, for å ha vært der i to dager, var jeg urovekkende glad og lettet over at det endelig var fredag! Endelig helg!!… «Endelig helg»?!?? Jeg har vært arbeidsløs siden juli. To dager i jobb i november, og det er «endelig helg»…?! Aiaiai.. Hvordan, ohh tell me HVORDAN skal jeg klare en hel uke..?

(Mot alle odds holdt jeg ut de 2 månedene kontrakten varte.) :)

Jeg prøvde å følge et system som ville gjort meg til en vanlig arbeidende samfunnsborger. Men av en eller annen grunn funket det ikke for meg. Systemet spyttet meg ut igjen med en feilmelding.

Hvis du er i stand til å leve etter et slikt system og samtidig føle deg glad og tilfredsstilt, flott. Men hvis du prøver å passe inn i et system som til stadighet spytter deg ut igjen, kanskje veien til et godt liv ligger et annet sted.

Du vil ikke komme dit ved å gjøre det som er forventet av deg. Du vil ikke komme dit ved å følge reglene du har blitt opplært til å følge. De reglene funker ikke for deg.

Det er lettere å betale regningene når man er fornøyd med livet. Det er lettere å tjene masse penger når man har det bra, og det er smartere enn å ofre helsen for et system som forårsaker stress og overveldelse.

Så hva bør du gjøre? Du «bør» ikke gjøre noe som helst. Hvis du spør noen andre hva du «bør» gjøre, vil du bare få servert hva som er forventet av deg. Du vil ikke få et godt liv ved å følge «burde»-råd. Du vil bare få en overflod av stress.

Spør heller deg selv: «Hva slags person vil jeg bli?» Når du tar deg tid til å skjønne hva slags person dette er, blir det lettere å finne ut hva du skal gjøre. Du vil også skjønne hvorfor du og «systemet» ikke kommer så godt overens.

Hvis du ønsker å bli en person som er fri, kreativ, omtenksom og sjenerøs, spør deg selv hvilke valg som vil bevege deg i den retningen. Skjønner du hvorfor en del av deg ville sabortert «bur»-jobben? Hvis dine verdier inkluderer frihet og fleksibilitet er det naturlig å ville unngå situasjoner som fanger deg og begrenser deg. Velg en retning som tillater deg å holde mulighetene åpen.

Hvis du ønsker å oppleve overflod av muligheter, ikke velg en retning som sikrer deg knapphet og begrensninger. Velg en retning som har en sjanse til å lede til velstand. Si nei til valg som ingen blir rik av, som en vanlig jobb med en bestemt månedlig inntekt.

Hvis du ønsker å være kreativ, ikke velg en retning der andre forteller deg hva du skal gjøre og hvordan du skal gjøre det. Velg en retning hvor kreativitet blir belønnet, ikke straffet.

Hvis du ønsker å ta mer modige valg, ikke velg en «trygg» retning. Velg en retning som utfordrer deg til å strekke deg utenfor komfortsonen din. Hvis retningen ikke gjør deg modigere, er det ikke din retning.

Du vil ikke ha klarhet om retningen din før du finner ut hvilken person du ønsker å bli.

Du vil kanskje se på retningen din og si: «Dette er ikke en enkel retning!» Nei, det er ikke en enkel retning i det hele tatt. Hvis du vil ha en enkel retning, følg systemet. Hvordan har den retningen funket for deg hittil?

Hvis du ikke totalt begir deg ut på den meningsfulle retningen, vil den enkle retningen automatisk være den du følger. Den meningsfulle retningen kan bare velges bevisst.

For å velge den meningsfulle retningen må du være klar for å forlate beleiligheten av månedlig nummer-»sikkerhet» og gå løs på en reise som er unikt din egen. Du må være villig til å gå steder hvor det ikke er noen lærere, mentorer, sjefer eller foreldre til å guide deg, med visshet om at du er fullstendig i stand til å guide deg selv. Du må være forberedt på at folk du kjenner vil se på dine nye valg og din nye tankegang som like uforståelig som om du skulle valgt å bli kriminell. (Derav artikkelbildet, «Red.» anm.)

Den enkle retningen er noen andre sin retning. Den ser enkel ut fordi det har blitt gjort før. For den samme grunnen er den også umåtelig kjedelig. Hvis du misliker kjedsomhet like mye som meg, vil du sabotere deg selv hver gang du prøver å følge den retningen. Du vil innse hvor meningsløst det er å bruke ditt dyrebare liv på å gjøre det som har blitt gjort før. Vil du virkelig leve en reprise? Hvorfor gidde?

Fordelen med CV’en min er at jeg ikke hadde muligheten til å late som om jeg kunne lykkes innen systemet. Jeg måtte velge en annen retning. Det har ikke vært lett… Det har vært FANTASTISK!

De siste årene har CV’en min sett mye bedre ut, med masse variasjon og muligheter som tillater kreativitet og selvstendighet. Men jeg er likevel glad det begynte som det gjorde. Mine feilaktige valg hjalp meg til å innse at jeg ikke kan spille etter noen andres regler. Jeg kan ikke være lykkelig ved å gjøre det samfunnet måtte forvente av meg. Jeg må gå i min egen retning og gjøre det jeg føler er best. Hvis jeg prøver å følge systemet vil jeg kjede meg og bli spyttet ut som en defekt person.

Det viser seg at systemet gjør dette med millioner av mennesker. Så er det virkelig menneskene som er problemet?

Å leve på kanten av samfunnets regler er ikke så ille når du blir vant til det. :)

Legg igjen en kommentar