Affiliatelenker er ikke nødvendigvis reklame

Jeg fikk en kommentar til mitt forrige innlegg som jeg tenkte å besvare i dette innlegget. Mitt forrige innlegg var bare en generell oppdatering om at jeg nå har byttet til Tele2. Da Tele2 ble nevnt i innlegget, benyttet jeg anledningen til å henvise til dem med affiliatelenker (som jeg også gjør her, ond som jeg er! 😈 )

«Deltidspoker» skrev: Hvordan er det med reklame i denne artikkelen? Er det sånn du nå er lovpålagt å opplyse, eller er det greit siden det er gjennom tradedoubler? Har vært mye diskusjon i media rundt dette.

Okey, okey, la oss ta noen enkle gjennomganger her, for de som ikke vet:

  • Affiliatelenker-definisjon: Affiliatelenker er en spesiell type lenker som eksempelvis bloggere eller internettmarkedsførere kan legge ut i innlegg som gjør at de blir kreditert for å ha sendt leseren dit (hvor de enn linker til). Hvis leseren skulle kjøpe noe gjennom denne linken vil henviseren som regel få en provisjon for det.
  • Tradedoubler: Tradedoubler er et annonsenettverk som tilbyr nettopp denne muligheten for en rekke kjente og mindre kjente bedrifter. For å bli affiliate for disse bedriftene må man altså først registrere seg hos Tradedoubler, noe som forøvrig er helt gratis. Deretter kan man begynne å promotere og få mulighet til å tjene provisjon.
  • Markedsføringsloven §3: “Markedsføring skal utformes og presenteres slik at den tydelig framstår som markedsføring.”
  • Markedsføring-definisjon: “Arbeid som blir gjort for å lede varer og tjenester fra produksjon til forbruker, salgsarbeid.”

For meg er dette ganske rett frem: Jeg driver en personlig blogg. Så sant jeg ikke har fått betalt av noen for å skrive et innlegg (og dermed selvsagt tydelig opplyst om det i innlegget), anser jeg det ikke som hverken reklame eller markedsføring når jeg skriver om en leverandør av noe som helst. Det blir på samme måte som om jeg skulle fortalt det til en venn. Hvis jeg nevner Tele2 for en kompis, føler jeg ikke at jeg akkurat har «markedsført» Tele2 (- selv om jeg kanskje i realiteten har det, men hvor langt skal man egentlig dra dette uten at det blir galskap på linje med sikkerhetstiltak på flyplasser?)

Det har seg bare sånn at hvis noen skulle klikke på linkene i det gjeldende innlegget og deretter kjøpe noe, vil jeg trolig tjene en liten provisjon på det, fordi at Tele2 tilbyr den muligheten. Det er ikke annet enn rett og rimelig at man får en liten provisjon når man henviser kunder. Sånn burde det vært hos alle, men de fleste lever fortsatt i forrige århundre når det kommer til dette.

Jeg mener at den markedsføringsjobben som blir gjort her, er av bedriftene selv. Det er eksempelvis Tele2 som har strukket seg ut til Tradedoubler for å tilby muligheten for affiliates å promotere dem mot eventuell provisjon. Det burde derfor være opp til bedriftene selv å sørge for at dette blir «opplyst» om (i den grad dette i det hele tatt er nødvendig). Hvordan de skulle løst dette rent teknisk vet jeg ikke. Et forslag kunne vært at tekstlinker og bannere fikk tittelen «Dette er en affiliate-lenke» som automatisk popper opp når man drar musen over den.

Dog er ikke dette noe jeg oppfordrer til! Det vil se teit ut! 😛

Å kalle et innlegg med affiliatelenker for «arbeid som blir gjort for å lede varer og tjenester fra produksjon til forbruker», er feil.

  • For det første: Jeg har ikke vært med på produksjonen av produktet eller tjenesten.
  • For det andre: Jeg arbeider ikke for de jeg måtte omtale. Jeg jobber for meg selv.

Så min konklusjon er: Så lenge du, som blogger eller internettmarkedsfører, skriver om et produkt eller tjeneste som er naturlig og relevant å nevne i innlegget, trenger du ikke å opplyse om det dersom du bruker en affiliatelenke. Men du kan gjøre det dersom det føles riktig! Hvis du derimot skriver et innlegg med affiliatelenker kun for å tjene penger, og du ikke har noen erfaring eller forhold til det du omtaler, burde dette komme tydelig frem. Jeg mener fortsatt ikke at du trenger å merke lenker som «affiliatelenker», men bare vær ærlig i din omtale. Prøv aldri å «anbefale» noe du ikke engang har prøvd.

At bloggere tjener penger som affiliates blir mer og mer kjent for folk flest, og burde ikke lenger overraske noen. At vi ikke opplyser om enhver affiliatelenke er ikke det samme som at vi prøver å skjule det. Det er få i Norge som er så åpen om hvordan pengene på blogging blir tjent som meg. Så å anta at jeg vil skjule en affiliatelenke jeg ikke opplyser om, er i beste fall naivt.

For å understreke at jeg ikke ønsker å skjule dette faktum, har jeg skrevet en Disclaimer hvor dette fremkommer tydelig. På denne måten kan jeg heretter la vær å opplyse om individuelle affiliatelenker i innlegg med enda bedre samvittighet enn den allerede maksimalt gode samvittigheten jeg hadde fra før.

PS. Kjøper du noe gjennom en affiliatelenke betaler du ikke mer enn du ellers ville gjort. Den som henviste deg får bare en provisjon av det du uansett ville betalt. Jeg har selv kjøpt en rekke produkter gjennom affiliatelenker når jeg har ønsket å støtte personen som opplyste meg om produktet/tjenesten. Det er en fin måte å indirekte støtte bloggeren på, og «slå to fluer i én smekk».

Hva mener du om denne saken?

Legg igjen en kommentar