Alternativ til aksjesparing for gærne gründere

På bakgrunn av innlegget jeg nylig skrev om «hvordan i all verden jeg skal forholde meg til aksjemarkedet«, fikk jeg et tips fra Aksjebloggeren som jeg ville dele videre. I innlegget spurte jeg rett og slett om råd fra folk med litt peiling på aksjer.

La oss oppsummere: Jeg har kun gått i minus siden år 2000, da 20.000 kroner ble investert i «Postbanken Global». De siste årene har det lagt noenlunde stabilt, men på én måned har jeg nå tapt nesten 2.000 kroner. Helt konkret ligger det i følge siste utskrift på ca. 13.300 kroner.

I stedet for å rive meg i håret, dunke hodet gjentatte ganger i veggen og trampe ihjel utskriften, valgte jeg den mer avbalanserte reaksjonen av å rett og slett spørre mine fantastiske lesere om råd, og dermed kanskje potensielt inspirere enda flere som sliter i disse ustabile aksjetider, til alternative måter å investere pengene på.

Jeg fikk flere mailer, takk til alle sammen. Men jeg syns Aksjebloggizen trakk det lengste strået med tanke på et godt råd. Han kom ikke med den samme, gamle, tørre: «Man må tenke langsiktig», men tok i stedet hensyn til hvem jeg er som person (hvordan han oppfatter meg gjennom Glabladet), og sa følgende:

Interessant å se at du blogger om aksjer :p

Jeg skal nok være forsiktig med å komme med råd, og særlig har jeg ikke tenkt å komme med de tradisjonelle bankrådene om tålmodighet, jevn sparing etc, rett og slett fordi du ikke akkurat er tradisjonell.

Slik jeg har lært å kjenne deg så tror jeg ihvertfall fra mitt perspektiv at du sikkert hadde fått mye mer ut av de pengene om du hadde investert noe av dem i dine egne potensielle innbringende prosjekter, enn i aksjemarkedet. Det er en grunn til at de som gjør det veldig bra i en bransje sjelden gjør det like bra i en annen bransje. Du elsker jo å styre på med egne prosjekter som jeg har forstått, og da hadde vel de pengene gitt deg mer både glede og ikke minst kanskje potensielt mer avkastning av å satse dem på deg selv fremfor aksjefond og selskaper du kanskje ikke har den store interesse av å sette deg inn i.

(…)

Dette er uansett et valg du må ta selv og du skal være forsiktig med å ta imot råd. Det er ingen med erfaring i aksjemarkedet som kan fortelle deg hva som er lurt å gjøre, for ingen vet hvor det går. Riktignok skal aksjemarkedet over lang tid kunne gi en forventet avkastning på 8-10 %, men med veldig store årlige svingninger kan en rett og slett være veldig uheldig når en kommer inn i aksjemarkedet, slik du ser ut til å ha vært.

True story, bro’.

At jeg ikke tenkte på det! :D

Selv om det er litt surt å ta ut pengene når jeg har tapt så mye, og dermed «miste sjansen» til å tjene de inn igjen på selve aksjemarkedet, så kan jo nettopp noen velinvesterte 10-13.000 være gull verdt i et eget, potensielt inntektsbringende prosjekt, som så absolutt kan gi meg mer avkastning på sikt, og fungere som en «drahjelp» til å tjene inn igjen pengene jeg tapte i aksjefondet (og vel så det).

Jeg kan kick-starte en av mine planlagte «businesser», for eksempel. Eller noe annet lurt jeg finner på, som jeg ikke har tenkt ut enda. Her er det mange muligheter. Dette virker langt mer logisk og fristende for meg, som gal gründer, enn å la pengene leve sitt eget liv i et fond som jeg overhodet ikke har kontroll over. Ja, selv om jeg skulle sløse bort alt sammen på et prosjekt som går til helv%¤#¤, så vil jeg i det minste sitte igjen med en verdifull lekse. Selv om jeg personlig er like uforutsigbar som et aksjefond, vil jeg i det minste være i kontroll over pengene og vite nøyaktig hva de investeres i.

I tillegg er det et kjent faktum at hvis man faktisk investerer noen penger i sin egen business, så tar man den som regel mer seriøst. Dette er hovedgrunnen til at så mange would be-pengebloggere gir opp like kjapt som de startet (en blogg er så enkelt og billig å starte at det blir like enkelt å gi opp).

Jeg vil definitivt holde Glabladets lesere oppdatert på hva pengene til slutt ender opp med å gå til. Jeg kommer også til å blogge om «hvordan det gikk» etter en stund. Jeg både håper og tror at å satse pengene på noe eget kan gi bedre avkastning på sikt enn å fortsette å tape dem i et aksjefond.

Så da gjenstår det bare å takke Aksjebloggeren nok en gang for et fenomenalt tips. Hvis du er av typen som liker å satse på aksjer, eller vil lese om økonomi generelt, er Aksjebloggen så absolutt å anbefale!

Legg igjen en kommentar