Banning

Er du en av de som syns banning er forferdelig å høre på? Du er neppe alene. Men jeg har lenge undret meg over hva som egentlig er så galt med det. Det er bare ord.

Da jeg var liten skolegutt, lærte jeg for alvor å banne. Riktignok hadde jeg en far som ikke visste å sensurere seg heller, så jeg var ikke helt ukjent med fenomenet. Men jeg bannet aldri hjemme. En gang kom jeg til skade for å si «jævel», bare for å si det. Mens mamma stod rett foran meg. Det var ikke så lurt.

Jeg husker også en gang jeg presterte å si «pikk» når jeg egentlig mente å si «tiss», samt «knulle» (som jeg enda ikke visste betydningen av, jeg trodde det var det samme som å kysse eller kose). Ingen av disse ordene var så lurt heller.

Ut fra det jeg husker, ble det tydeligvis ført en ganske streng banne-politikk hjemme hos meg. Men en ganske så dobbeltmoralsk en, når jeg hadde en trofast bannekilde av en far å se opp til. Men, etter disse små uheldige formuleringene, lærte jeg å bli lur.

Jeg bannet kun på skolen. Og jeg var ikke den eneste. Bortimot alle de andre i klassen bannet også. Vi sa ting som «faen», «jævlig» og «helvete». En gang måtte vi synge en salme i kristendomstimen, som inneholdt ordet «helvete». Flere av oss begynte å småflire litt. Vår superkristne lærer ble litt stille og så på oss. – Hva er det, tror dere «helvete» er et banneord?, spurte han. Så her lærte vi altså (i kristendomstimen) at det ikke var det. :)

Jeg tok fortsatt ikke sjansen på å si det hjemme… Da hadde det blitt et helvete.

Nei, vet dere hva. Jeg sier det rett ut, jeg driter loddrett i om jeg banner så helvetes faens mye som jeg bare vil. Vet dere hvorfor? Fordi det er bare ord. Ord er sammensatt av bokstaver. Er F en stygg bokstav? Er A? Er E? Er N? Jeg bare spør.

Banning er ikke annet enn en måte å uttrykke seg på. I stedet for å si «veldig», så kan man f.eks. bruke det noe mer understrekende «jævlig». «Veldig» kan rett og slett ikke holde mål i enhver anledning. I stedet for å si «filler’n» når hammeren glipper spikeren og treffer tommelen, velger de fleste av oss å si «faen» i stedet. Ofte etterfulgt av en lang regle: «FAEN, helvete satans dritt…hammer». Det er ikke uvanlig. Det er et eksempel på menneskets sanne instinkt som man vanligvis velger å skjule. Hvorfor skjule noe som er naturlig? Hvorfor være «fin»? Skal vi leve i en falsk verden, eller en ekte?

Jeg kommer riktignok ikke til å bruke kukfittesugende banneord uten fuckings mål og mening hele jævla forpulte tiden sånn som nå, men nå bare prøver jeg å få frem et poeng.

Det er morsomt hvordan noen umiddelbart tolker den slags ordbruk til at jeg må være sur eller hissig, som benytter meg av slike ord. Overhodet ikke. Jeg er blid og glad akkurat nå. Fy faen, det hadde du ikke trodd, for svarte helvete? 😉

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ

Det norske alfabet. Utgangspunktet til alle våre norske ord. At noen av disse ordene, laget av bokstaver fra det samme alfabetet som alle andre ord, skulle være «forbudt» å si, eller «styggere» enn andre ord, syns jeg blir utrolig gammeldags. Er vi i det 21. århundret eller det 19.?

Er det virkelig så mye verre å si «DIN FORBANNA HESTKUK» (hissig nordlending) enn «din slemme sauelort»? (Fin, lettere frustrert Bærumssoss).

Det minnet meg på noe. Jeg husker en gang jeg som liten gutt var på besøk hos min mormor og morfar, sammen med mine foreldre, søskenbarn og sønnen til mormor og morfar (onkelen min). Han og min far sparket fotball. Vi andre ungene lekte et stykke bortenfor. Brått hørte vi noe hyling og klaging fra den ene av de to fotballspillerne. Det var min onkel.

– AAAAAAOOOOO!!! Eg fikk ballen midt i kuuuken!!!!, utbrøt han i pur, bergensk raseri.

– Hysj da, sa mormor, det er unger her!!

– Å, unnskyld, midt i tissefanten da, svarte min onkel.

Vi lo i en halvtime.

Moral: Unger skjønner mer enn voksne tror. Ikke undervurder dem. Lærer de det ikke hjemme, lærer de det på skolen. Det er bare ord. For faen.

Legg igjen en kommentar