Bestem deg for å være rik

Jeg har alltid tenkt, og alltid vært omringet av mennesker som har sett på rike folk som en adskilt, uoppnåelig gruppe i samfunnet. Jeg tenkte at noen er vel bare så heldig at de er rik. «Men det skjer ikke meg», tenkte jeg. Noen er bare heldige. Vi, vanlige dødelige, er ikke det. Vår beste sjanse er sannsynligvis å vinne i Lotto, tenkte jeg.

Men så begynte det å slå meg at alle disse menneskene ikke kunne være rike uten grunn. Klart, noen er så heldig å bli født inn i en familie med masse rikdom og god økonomi. Men selv om et fåtall tilsynelatende har flaks og er heldige, er det for flesteparten et bevisst valg om å bli rik som skaper den enorme suksessen de har. De har hatt et målrettet ønske om å lykkes økonomisk. Ikke for å være grådig. Ikke for å være egoistisk. Men for å sikre seg selv og kunne yte stadig bedre tjenester for å hjelpe andre, og tilby bedre verdi.

Ja, det er sant at de rike ofte blir rikere, spesielt hvis vi kjøper deres produkter. Men hva er egentlig galt med det? Det er ikke annet enn en helt rettferdig utveksling av verdier mellom to parter. Hvis noen er rik betyr det som regel at de har tilbudt noe av en såpass stor verdi til et stort nok antall mennesker at deres rikdom kommer som en naturlig konsekvens av dette.

Faktisk støtter de fleste av oss opp under rike mennesker hver dag. Hver gang vi handler noe på butikken kan du være sikker på at det sitter en mann som driver et firma et eller annet sted som du akkurat hjalp å bli enda litt rikere. Selvsagt går mye rett ut i den videre driften av firmaet, men de som sitter på topp vil alltid håve inn litt. Selv om dette ikke nødvendigvis skjer direkte, er du likevel med på å sikre den videre driften av forretningen de driver.

Ta fullstendig ansvar

Høres det ut som en forlokkende tanke å kunne sitte på toppen av sitt eget imperium og håve inn månedslønner på en dag? Eller hva med årslønner? Eller simpelthen ukeslønner? Det meste høres bedre ut enn der du er nå, ikke sant? Vel, den gode nyheten er at du faktisk kan gjøre noe med det. Du må bare ikke la pessimismen (eller den såkalte «realismen») komme i veien for din suksess.

Veldig mange sliter med å få endene til å møtes. Det går bare såvidt rundt. Man lever fra lønning til lønning. Så ser man eller hører om rike mennesker og tenker: «Jaja… Det er noen som har det. Sukk. Om jeg bare kunne vunnet i Lotto. Jeg skulle ha kjøpt X og jeg kunne ha gjort Y. Jeg hadde aldri trengt å bekymre meg for penger igjen.»

Og deretter går de tilbake til sin vanlige jobb…

Din vanlige jobb?! Den vil i hvert fall ikke gjøre deg til millionær. Vel, med mindre du er så heldig å ha en godt betalt jobb. Noe de færreste av «drømmerne» har.

Det virker for meg som at folk gir opp altfor lett. De innbiller seg at oppnåelse av økonomisk frihet er så vanskelig og nærmest umulig, at de finner på unnskyldninger for hvorfor de fortsetter å leve fra lønning til lønning. Vær så snill og ikke «rettferdiggjør» at du tjener mindre enn du er verdt. Ta ansvar for ditt eget liv, finn ut hva du virkelig vil, og gjør det!

Du har sikkert mange ganger blitt motivert, for deretter å falle tilbake til ditt vanlige mønster. Dette er helt normalt. Folk har en tendens til å ta raske beslutninger, for deretter å ombestemme seg nesten like raskt. En dag har du kanskje vært fullstendig gira og engasjert over noe som kunne gjort deg til millionær den ene dagen, for så å ha mistet gløden og entusiasmen den andre dagen. Så da er spørsmålet: «Hvordan kan man holde entusiasmen oppe?»

Tanker som hindrer deg

For å opprettholde en sunn og god entusiasme og motivasjon for å lykkes, kan det lønne seg å se på noen typiske norske begrensningstanker, som ikke gjør annet enn å sikre at de aller fleste av oss fortsetter å slave rundt i våre 9-16-jobber. Tanker som hindrer deg kan være:

  • Rike mennesker er onde
  • Jeg er ikke smart nok
  • Du trenger penger for å tjene penger
  • Penger er skittent
  • Det er egoistisk å være rik
  • Å ha penger skaper bare problemer
  • Å tjene penger krever hardt arbeid
  • Jeg stoler ikke på folk med penger
  • Rike mennesker er bortskjemte
  • Rike mennesker har problemer

Jeg vil tro at dersom noen av disse tankene kan ha hindret meg i å oppnå økonomisk suksess tidligere, så kan det hende at de har gjort det samme for deg. Var det noen av disse tankene som resonerte med deg? I så fall er det på tide å ta et bevisst blikk på dem og forandre dem. Hvis du vil tjene 1 million kroner, spør deg selv hva du tenker og føler rundt denne summen. Blir du skremt? Blir du opphisset?

Se på setningene på listen en gang til. Hvilke følelser gir de deg? Det er ikke akkurat oppløftende påstander, eller hva? Hvis du f.eks. holder tanken om at «rike mennesker er onde» vil du ha store vanskeligheter med å oppnå rikdom. Hvordan kan du selv bli en type person du ikke kan fordra? Innse at disse tankene er falske. De har ikke rot i virkeligheten. Igjen, det kan gjelde for noen, men ikke alle. Når du lærer deg å ikke bli rikdomsrasist vil du etterhvert være i posisjon til å begynne å tjene penger selv.

Bestem deg for å være rik

Hvis du virkelig er seriøs med ønsket om å tilføye noen ekstra nuller bak summen på kontoutskriften din, så tar du et bevisst valg om å bli rik. Dump de negative tankene, enten de går på deg selv eller andre. Behold alle de oppløftende tankene om rikdom, sånn at du kan holde deg så fokusert og målbevisst som mulig. Om du ikke vet hvordan du skal oppnå rikdom, vil det hjelpe å holde seg fokusert, ergo må du kvitte deg med tankene som gir rom for tvil.

Hold krystallklare intensjoner, sett deg tydelige mål og tenk positivt. Etterhvert vil du begynne å se nye muligheter overalt. Tvil vil bare forsinke prosessen av å oppnå det du vil ha. For all del, hvis du føler du har god tid er det bare å tvile i vei, men jeg ser dessverre stadig eksempler på at livet kan være kort. Så jo fortere du foretar handling, jo bedre. Ikke bare vil du tjene deg selv, men verden rundt deg.

Har du bestemt deg for å være rik?

Legg igjen en kommentar