Blogg deg til nye muligheter

Når verden går oss imot og vi havner på sidelinjen av samfunnet er veien til alkoholisme, narkotika og et liv som uteligger kort for de fleste. Men i det siste har jeg oppdaget en ny og langt mer positiv trend. Takket være internett finnes det nye muligheter som aldri før har vært tilgjengelig…

I dag kan nemlig hvem som helst begynne å blogge, og man skal ikke fnyse av mulighetene det kan medføre. Jeg snakker av erfaring, da jeg driver en av landets mest leste blogger, www.Glabladet.no. Jeg startet bloggen i håp om å kunne leve av den, og siden 1. februar 2008 har jeg gjort nettopp det.

Nå som jeg har litt fartstid innen blogging kan jeg se tilbake på utrolig mange nye muligheter som har åpnet seg for min del. Muligheter jeg garantert ville vært foruten hvis det ikke var for bloggingen.

Men la oss skru tiden litt tilbake her. Etter ungdomsskolen visste jeg ikke hva jeg ville gjøre med livet. Jeg endte opp med å gå 3 år på en linje som var uinteressant for meg, fordi jeg ikke kom meg inn på mitt eneste ønske: Media og kommunikasjon. Etter 3 «bortkastede» år var heller ikke tanken på mer skole noe som fristet meg. Jeg begynte å tenke dystre tanker om at livet mitt var kaputt og jeg kom til å ende opp på en fabrikk eller bak en kasse. Eller på sosialkontoret. Det eneste jeg ville var å drive med media, men jeg manglet utdanningen.

Skru tiden frem igjen og pipen har en annen lyd: I dag er folk villig til å betale meg for å skrive for dem, og jeg tilbyr en rekke tjenester gjennom bloggen min som gjør det relativt enkelt å tjene en stabil inntekt hver måned. Jeg får regelmessige henvendelser fra annonsører som vil betale meg enda mer, og jeg har blitt omtalt og intervjuet i aviser, fått skrive for magasiner og skriver i dette øyeblikk mitt første innlegg for Avis2*. Poenget er: Ingenting av dette hadde skjedd hvis det ikke var for valget jeg tok om å begynne å blogge.

[*=Ja, det stemmer, dette innlegget ble opprinnelig skrevet i mai 2009 og publisert i juni samme år, i en nettavis ved navn Avis2.no, som nå er lagt ned. Derfor poster jeg dette innlegget på nytt, med noen få modifikasjoner, til glede for både nye og gamle lesere. Jeg vet, jeg er altfor snill. ;) ]

Blogging som springbrett

Blogging kan rett og slett fungere som springbrett for nye muligheter og i beste fall en ny karriere. Og jeg er langt ifra alene om å oppleve denne effekten.

Den kjente amerikanske bloggeren Steve Pavlina skrev så mange innsiktsfulle selvhjelpsartikler at han til slutt fikk tilbud fra 3 forskjellige bokforlag om å skrive en bok – alt takket være bloggen. Konkurransen om å få en slik kontrakt er enormt stor, spesielt når ingen har hørt om deg før. Steve tok en snarvei som førte til at forlagene henvendte seg til ham. Han «jukset» kanskje litt – eller forandret i det minste reglene.

Et norsk eksempel på dette er bloggeren Heidi Nordby Lunde, bedre kjent som Vampus. Hun driver en blogg som kombinerer politiske høyrevidde synspunkter med personlige historier, og hun tror selv at denne kombinasjonen, samt evnen til å skape debatt, er grunnen til at bloggen har fått oppmerksomhet.

– Bloggen har hjulpet meg å få en stemme i samfunnsdebatten, i forhold til å både bli invitert til å holde foredrag og delta i debatter, i tillegg til jobb som programleder i Studio 5 og i ABC Nyheter, forteller Heidi.

Hun understreker at for å lykkes med blogging må man like å skrive og advarer mot altfor høye forhåpninger:

– Det er fullt mulig å bruke bloggen som et sted å vise frem hva man er god for, men å tro at mulige arbeidsgivere saumfarer norske blogger for å finne talenter er vel i overkant naivt. Men klarer man å markere seg såpass at man blir omtalt i tradisjonelle medier eller fagmiljøer, så øker man jo mulighetene, mener hun.

Heidi har troen på at gode nisjebloggere kan bli plukket opp og nevner at det er flere som aspirerer til å bli kjent for å bli kjent, som svenske Blondinbella.

– Kvalitet og innhold henger som kjent sammen med antall lesere en avis eller blogg har.

Kom i gang med blogging

Når alt kommer til alt så viser blogging seg å være en svært god vei å gå når man ønsker å lykkes innen et felt hvor man i utgangspunktet ikke har noen kontakter. Men blogging i seg selv er ikke nok for å bli «oppdaget» i de fleste tilfeller.

Noe av det viktigste med å bygge opp en populær blogg er i hovedsak å få nye kontakter – ikke nødvendigvis å vise seg selv frem. Alle kan poste videoer av talentet sitt og legge det ut på YouTube eller i et blogginnlegg. Det skal godt gjøres å lykkes på den måten. Men hvis du deler dine synspunkter og meninger om ting innen ditt felt på bloggen, vil du etterhvert få nye kontakter, som til syvende og sist kan føre til nettopp de mulighetene du ikke hadde drømt om tidligere.

Hold fokuset på å bygge en høykvalitetsblogg med langsiktig perspektiv. Lær så mye du kan om feltet ditt og publiser ditt aller beste innhold på bloggen. Hvis skriving ikke alltid føles like motiverende, lei inn andre skribenter. Ha et heftig fokus på å trekke trafikk til siden din og etterhvert som bloggen blir større, intervjuer du andre i ditt felt. Når bloggen vokser seg virkelig stor kan du intervjue «kjendiser», noe som virkelig kan føre til at din eksistens blir gjort kjent og din blogg satt på kartet.

Hvis du leser dette og tenker at «dette høres vel og bra ut, men jeg vet ikke hvordan jeg skal begynne å blogge engang», har du flaks! Jeg har nemlig satt sammen et gratis 7 dagers bloggekurs som lærer deg alt det grunnleggende du trenger å vite for å starte en blogg og tjene penger på den. Kurset vil bli sendt i 7 deler på mail, og du kan melde deg på her:

 

 

Glabladets bloggekurs:

 

Navn:
Epost:

 

En enda enklere løsning er å benytte Glabladets «gjort-for-deg»-tilbud. Dette innebærer at jeg installerer bloggen for deg, sammen med alle nødvendige innstikk og innstillinger du trenger for å få din egen «problogg». En perfekt løsning for deg som ikke har tid eller ork til å sette seg inn i de tekniske detaljene og utfordringene det medfører å opprette en blogg.

 

Les mer her!
 

Jeg vet selv at det er mulig å komme langt med blogging, og i dag får jeg så mange tilbud at jeg må takke nei til mye av det! Kan du se for deg dette for din egen del? Det er en flott realitet å være i, og alt som trengtes var et valg…

[Da denne artikkelen ble publisert første gang, skrev jeg en «forløper» til den på Glabladet. Du kan lese den her: Blogging som springbrett til nye muligheter]

Legg igjen en kommentar