Butterfly Effect – ny låt etter inspirasjon fra Glabladet

Dette innlegget er skrevet av tidligere Glabladet-skribent Ole Landfald. Etter inspirasjon av et innlegg han leste på Glabladet gikk han i gang med en låt som har tatt ham to år å fullføre, og som nå ligger klar på iTunes, Wimp og Spotify. Hvis du planlegger å se filmen The Butterfly Effect (anbefales) bør du være oppmerksom på at dette innlegget inneholder massive spoilere. Spoiler-delen av teksten vil være i grå skrift, så du vet hva du ikke bør lese, om du ikke har sett filmen.

Ole Landfald – Butterfly Effect

Last ned: >> Spotify >> iTunes

Etter å ha vært lang leser på Glabladet har jeg fått med meg mange gode tekster, som igjen har inspirert meg til å gjøre noe av det som er budskapet i en del av tekstene. Den teksten som har betydd aller mest for meg er teksten Sindre’s innlegg Sommerfugleffekt og kaosteori. Etter denne teksten ble det mange tanker på hvor stor påvirkning valgene vi tar i livet har å si på vår fremtid. Det fikk satt i sving så mange tanker at jeg faktisk lagde en egen låt som nå er lagt ut på spotify, wimp, itunes o.s.v. Uten å ha fulgt Sindre’s blogg hadde jeg ikke havnet der. Det var likevell filmen The Butterfly Effect som fikk meg til å skrive denne låta. MINISPOILER: Grunnen var at jeg syntes det var en forferdelig slutt med et skikkelig dårlig budskap, som egentlig kunne vært bra.

Kort om filmen

Fra Sindres tekst«Hovedpersonen (Evan) får evnen til å reise tilbake i tid gjennom å lese sine gamle dagboknotater. Etter å ha opplevd en del traumer i barndommen prøver han å endre tingene som skjedde i fortiden. Men for hver endring han gjør, endres også fremtiden. Og ikke nødvendigvis til det bedre. “Change one thing, change everything”, står det på coveret, noe filmen viser på en bra måte.»

Filmen var bra helt til slutten, og som igjen var grunnen til at jeg giddet å lage en sang om dette. Sommerfugleeffekt igjen! Hadde ikke filmen provosert meg, og jeg hadde sett den slutten jeg ønsket meg ville jeg ikke ha laget denne låta. SPOILER: Jeg likte ikke slutten på grunn av at hovedpersonen gikk tilbake til fortiden og tok selvmord etter mange misslykkede forsøk på å endre fremtida. Altruisme er en ideologi jeg missliker og som har ført til mye ondskap i verden. Altruisme betyr i hovedsak at et menneske ikke har noen rett til å leve for sin egen skyld. Å tjene andre, og å offre seg selv er moralsk riktig.

At flertallet er mer verdt enn en enkelt person er ikke noe jeg støtter. Det er slike ideer som er en av grunnene til at folk som Anders Behring Breivik dreper 70 uskyldige folk. I altruismens navn gjør han det. Med idiotiske utsagn som «Folket kommer til å takke meg om 60 år». «Det er det beste for folket.» En individualist ville ikke gjort dette, fordi han gjør ting for sin egen gevinst, ikke for folkets beste. Hvis man er den som konstant offrer seg for andre vil man bli utnyttet og brukt til ting man ikke har lyst til å gjøre. Å offre seg betyr å gjøre noe man ikke har lyst til. Jeg skal ikke holde foredrag om mine filosofiske tanker, men jeg mener det sier seg selv at å offre seg ikke er veien til et lykkelig liv.

Tilbake til låta

Etter denne filmen satt jeg tilfeldigvis ved pianoet mitt og tok opp liveopptak i hjemmestudioet mitt hvor jeg improviserte et refreng med utgangspunkt i temaet til filmen «The Butterfly Effect.» Etterhvert hadde jeg en slags tekst, som jeg skrev videre på. MER SPOILING: Slik jeg tolket budskapet i filmen ble det at samme hvilke valg du tar så er livet ditt bestemt på forhånd. Det er bare å gi opp, Evan var ikke ment til å være på denne jorda, så det er like greitt å offre seg for de andre. Alt går til helvete likevell, så i altruismens moral og for folkets beste offrer jeg meg for menneskeheten.

Slik er det heldigvis ikke i virkeligheten. Vi er så heldige som kan påvirke livet vårt til det bedre med hvilke valg vi tar. Her er et sammendrag av hva budskapet i låta mi er:

  • Ta dine egne valg, og tenk over konsekvensene av valgene.
  • Du bestemmer selv over ditt eget liv, ingen kan kreve noe annet.
  • Alt for mange gjør det andre vil at de skal gjøre, og ikke hva de selv har lyst til. Den viktigste personen i livet ditt er deg selv!
  • Skaff deg en plan. Vi kan ønske å gjøre det vi elsker, men har vi ingen plan vil aldri drømmen vår gå i oppfyllelse. (I’m a happy man, and I do have a gameplan, not like a caveman»)
  • Drit i at folk prøver å dra deg ned og ikke ønsker deg fremgang. La negativitet prelle av (Yes, call me prins uncharming, but soon you say mr Prins Leonardi)
  • Når en liten sommerfugl kan påvirke verden kan du også gjøre det (To have a dream is not a crime)
  • Du må være villig til å utvikle deg selv og lære (I shall read som books and get some smarter outlooks)
  • Ikke bare gjør som andre og følg strømmen. Tenk selv (I’m not mr. Copy)
  • Når du tenker selv og gjør det du har lyst til vil du føle deg fri (Take the red pill and be a free bird)

Jeg har delt opp de to første versene i mr positiv og negativ hvor teksten  (låtskriver) er i konflikt med seg selv, mens refreng og siste versene er positive og teksten er løsningen for hvordan han skal leve og tenke fremover. Ellers har både Morten Hake, Glabladet-Sindre og andre selvutviklingsbøker vært til inspirasjon til teksten, men også det å få gjort ferdig sangen. Å ta det valget og bruke penger i studio, få hjelp med instrument og ta i bruk hjelp fra andre for å få det ferdig. Jeg vet at de fleste folk gir seg når de nesten er fremme ved målet. Nå har jeg endelig gjort ferdig målet og om du vil støtte en fattig student så gjerne kjøp låta på itunes for 9 kr.

Last ned: >> Spotify >> iTunes

Ellers stor takk til Steinar Lundemo (piano) Mathias Fornes (el-gitar) og Erik Buås (produsent).

Fred

***

Kommentar fra Sindre: Wow. Det er virkelig hyggelig å indirekte kunne ha bidratt med litt inspirasjon til dette her. En glad sang med et godt budskap og refreng som setter seg på hjernen.

Når det gjelder filmen mener jeg at slutten Ole ikke liker er den beste slutten på filmen, nettopp fordi den til en viss grad provoserer, men ikke minst overrasker. Det blir en god løsning på en historie med mye «frem og tilbake», og filmopplevelsen føles komplett. Merk at jeg spoiler ikke slutten her nå, jeg bare omtaler den på generell basis. Jeg snakker da om Director’s Cut-slutten, for de som er interessert. Det var denne slutten filmen alltid var ment å ha, men den skal visstnok ha gjort det dårlig på prøveforestillingene (takk skal dere ha, teite amerikanske happy ending-slaver!)

Jeg mener altså at det blir drøyt å tolke filmskaperne dithen at de går god for altruisme. Det er en gjennomtenkt og original slutt på en tvers gjennom underholdende, tankevekkende og gjennomtenkt film. Det finnes dessverre en kinoversjon med en mye dårligere slutt, samt noen alternative slutter med happy endings for sarte sjeler. Men de er det bare å styre unna, altså. :twisted:

Jeg skrev også om mitt syn på slutten av filmen i det opprinnelige innlegget:)

Legg igjen en kommentar