Bygg din egen referanse (via blogging)

Hvis du gjør det riktig, kan blogging være det perfekte verktøyet for alle som er for lat til å gjenta seg selv. Jeg liker ikke å gjenta meg selv, så hvis jeg får et spørsmål i kommentarfeltet eller utenom bloggen, som jeg allerede har blogget om, kan jeg enkelt henvise til det gjeldende innlegget, sånn at jeg slipper å gjenta meg selv nok en gang. Det har spart meg for mye bry ved flere anledninger.

Dette kan også være morsomt. Når Glabladet-hatere kommer inn og tror de stiller et utfordrende/kritisk spørsmål, finnes det ingen herligere følelse enn å dytte en fet link til et tidligere innlegg in their face, hvor jeg tar for meg akkurat det de spør om i mer detalj. Legg merke til reaksjonene deres når jeg gjør dette. Noen tenner på alle plugger fordi de innså at spørsmålet var forgjeves og at de ikke kan si meg imot uten å forvente nøye gjennomtenkt og intelligent argumentasjon tilbake. Noe de selv som regel ikke klarer å følge opp med. :twisted:

Hvordan kan blogging være din egen referanse?

It’s easy. Mange ganger i livet er vi i en situasjon hvor vi basically har rollen som den «ukjente», mens vi henvender oss til noen som er mer kjent/veletablert, eller noen som kan gi oss noe vi vil ha. Noen ganger kan det være nyttig å ha litt creds på sin side, noe å vise til, som gir deg litt umiddelbar sosial anerkjennelse. Ja, noe som fungerer som en slags referanse. En «noen-andre-går-god-for-meg-og-du-kan-stole-på-meg»-greie.

Jeg har eksempelvis sett på mange leiligheter i det siste. Men utleiere vil som oftest ha en referanse fra tidligere leieforhold før de gir fra seg leiligheten til ukjente hender. Inntil for noen måneder siden hadde jeg ikke referanse fra de jeg leide hos i Drammen, og kunne ikke kontakte dem for å få det, fordi jeg ikke husket navnene deres. Så hva ble løsningen? Jeg lånte rett og slett noen av de mange referansene jeg allerede har fått inn via tjenester jeg tilbyr, som Hurtigstartsbloggingbloggekurset eller annonsering på Glabladet.

Dette har funket som en drøm, og i et tilfelle endte jeg opp med å få leiligheten (men jeg måtte dessverre gi avslag etter å ha tenkt nøye på det og konkludert med at den ikke var optimal for mine internettgründer-som-jobber-hjemmefra-behov).

Hva hvis jeg ikke har fått noen referanser til bloggen enda?

Vel, du burde begynne å samle inn referanser med det samme. Hvis du driver en blogg som skaper verdi for andre, skulle ikke dette være noe stort problem. Men jeg har hele tiden i dette innlegget understreket at du må gjøre det riktig. Du må blogge riktig.

Hvis du henviser til din personlige blogg, hvor du skriver om hvor søt katt naboen har, etc, hva vil en potensiell utleier få inntrykk av? At du er en helt vanlig person som alle andre, og «so what?» Du må ha noe mer unikt å tilby. Noe hvor du kan vise til at du har en betydning for andre. Noe som gir deg kredibilitet. Har du en nisjeblogg har du allerede et bedre utgangspunkt. Og inntil du får referanser kan du kanskje henvise til bloggen i seg selv.

Gjør dette på en «smooth» måte. Ikke ta en slik «vet du ikke hvem jeg er eller?!»-tilnærming. Gå inn for å gjøre det på en casual måte, som om du snakket med en kompis du ikke har sett på en stund. Dette vil falle seg naturlig hvis samtalen utvikler seg i riktig retning (hvis den ikke er anspent og nervøs). Men igjen: Et bloggarkiv med gode innlegg og en del kommentarer kan kanskje snakke til din fordel, men det aller beste er om du har fått inn noen referanser i forbindelse med noe du tilbyr.

Blogging som CV

Hvis du har en nisjeblogg som har oppnådd suksess, men du har kanskje lyst til å ta en *grøss* vanlig jobb igjen, vel, så kan blogging også være noe å vise til i dette tilfellet. Hvis du ikke har hatt jobb, men tjent penger på blogging og «jobbet» som selvstendig, så har du verdens gyldigste grunn dersom arbeidsgiveren prøver å utfordre deg med: «Jasså, hva skal dette 2 år lange hullet i CV’en bety?!» (eller lignende).

Nå som du har lest dette kan du jo vri deg unna dette problemet på forhånd ved å ikke ha et hull der i utgangspunktet. Men dette tipset er uansett bare for deg som faktisk har tjent gode penger på en nisjeblogg og som til tross for det har lyst til å ta en vanlig jobb igjen. Altså: Dette tipset er egentlig for ingen… vil jeg tro?! Så jeg gidder ikke utdype mer ang. dette nå, men jeg hadde i hvert fall gjort det selv, HVIS dette marerittscenarioet skulle oppstått. (And it won’t.)

At bloggen kan fungere som en egen referanse er bare én av de utrolig mange fordelene blogging kan ha, og som jeg oppdaget lenge etter jeg selv begynte å blogge. Dette er det klokeste karrieremessige valget jeg har tatt i mitt liv. Alt bygger seg opp for hvert nye ord jeg publiserer, og blir bare bedre og bedre. Oppdragene renner inn og fordelene blir stadig flere… Og dette er fortsatt bare begynnelsen! :)

Artikkelbilde fra den artige filmen Liar Liar, med Jim Carrey!

Legg igjen en kommentar