Dårlige unnskyldninger

Unnskyldninger er løgner vi forteller oss selv for å unngå ubehagelige sannheter. Men så lenge vi kjøper disse unnskyldningene, vil vi aldri bevege oss forbi dem. Istedet for å adressere det underliggende problemet, skjuler vi bare symptomene. Et av de viktigste stegene innen personlig vekst og utvikling er å rive unnskyldningene i fillebiter og konfrontere problemene bak unnskyldningene med bevissthet og mot.

Her er noen av de vanligste unnskyldningene og deres underliggende sannheter:

Jeg har ikke tid

Når du hører deg selv komme med denne uttalelsen vet du innerst inne det ikke er sant. Den virkelige sannheten er at du ikke har gjort det du angivelig mangler tid for viktig nok. Det du egentlig sier er: «Det er bare ikke viktig nok for meg.» F.eks: «Jeg har ikke tid til trening.» «Jeg har ikke tid til et forhold.» «Jeg har ikke tid til å starte min egen bedrift.» Selvfølgelig har du tid. Du har like mye tid som alle andre, og andre folk gjør allerede de samme tingene. Forskjellen er at de gjør det til en større prioritet i livet sitt enn du gjør. Du er ikke et offer for omstendighetene. Hvis du ikke liker dine omstendigheter, bytt dem.

Det er utrolig at mennesker som sier de «ikke har tid», på en eller annen måte finner tid til marginale aktiviteter som å se på TV. Hvis du ikke har tid til å trene, kan du vel umulig ha tid til å se på noe TV i det hele tatt? Sånne mennesker sier egentlig at trening ganske enkelt ikke er viktig nok for dem. Det er enklere å si at problemet skyldes mangel på tid, men det virkelige problemet er en mangel på vilje.

Jeg vet ikke hvordan

Dette er en av de aller dårligste unnskyldningene. «Jeg vet ikke hvordan man lager en nettside.» «Jeg vet ikke hvordan man skriver bra.» «Jeg vet ikke hvordan jeg skal få meg en bedre jobb.» Er du i stand til å lære? Stoppet du etter du hadde lært å krype, og klagde over at du ikke visste hvordan du skulle gå? Sannheten bak «Jeg vet ikke hvordan» er «Jeg er ikke villig til å lære.» Med andre ord; innrøm at du er lat.

Jeg har ikke penger

Hvis du vil ha noe, er ikke «Jeg har ikke penger» en unnskyldning for å ikke skaffe det. Du kan alltid tjene penger eller finne en måte å få varen til redusert pris. Sannheten bak «Jeg har ikke penger» er «Jeg vil ikke ha det sterkt nok.» Å tjene pengene du trenger er bare et tidsspørsmål, og vi vet allerede at å «ikke ha nok tid» ikke er en gyldig grunn for å gi opp, ei heller «å ikke vite hvordan» du skal skaffe pengene. Dersom du ønsker å kjøpe noe utenfor din prisklasse, er du fullstendig i stand til å sette det som en topp prioritet og deretter sette i gang å lære å tjene nok penger til å kjøpe varen.

***

Ikke la unnskyldninger styre livet ditt. Hvis du tar deg selv i å bruke en av disse unnskyldningene, erstatt dem øyeblikkelig med et uttrykk for den virkelige sannheten. Til å begynne med føler du deg kanskje litt utilpass med sannheten. Det er lettere å påstå at du ikke vet hvordan, enn å vedgå at du ikke er villig til å lære. Men når du innrømmer din uvillighet, latskap eller mangel på motivasjon, står du ansikt til ansikt med sannheten, og fra det punktet har du mulighet til å vokse. F.eks. hvis du vil hanskes med din uvillighet til å lære, innse at til tross for at det vil kreve hardt arbeid å lære en ny ferdighet, kan du klare det hvis du vil det sterkt nok og virkelig bruker ditt fulle potensiale.

Det er lettere for våre egoer å skylde på eksterne, ukontrollerbare faktorer som mangel på tid, informasjon eller ressurser. Men så lenge vi bruker slike unnskyldninger, kan vi aldri løse de underliggende problemene fordi disse faktorene ikke er under vår direkte kontroll. Vi trenger å snu unnskyldningene sånn at vi kan se hvilke indre faktorer som ligger bak dem, som vi faktisk kan kontrollere. Det vi kan kontrollere, kan vi forbedre.

Vi kan ikke kontrollere tiden, men vi kan kontrollere hvordan vi prioriterer handlingene som fyller den tiden. Vi kan ikke kontrollere informasjon, men vi kan kontrollere hva vi velger å lære, så vel som hvor mye innsats vi legger i læringen. Vi kan ikke kontrollere penger, men vi kan velge å påta oss mer effektive, inntektsgivende aktiviteter. Så ved å kontrollere de faktorene som er innenfor vår kontroll kan vi skape så mye tid, informasjon og ressurser som vi ønsker.

Ikke la egoet komme i veien for din vekst. Samle mot til å møte sannheten i stedet for å lage unnskyldninger. Bare når du innrømmer sannheten får du muligheten til å gjøre noe med det. Hvis du innrømmer din latskap, kan du jobbe med det. Hvis du innrømmer din mangel på motivasjon eller ferdigheter, kan du jobbe med disse også. Men du er maktesløs til å jobbe med tid, informasjon eller penger direkte. Ikke gi bort denne makten og døm deg selv til evig middelmådighet. Skyt ned dine unnskyldninger, innse den bitre sannheten og begynn å ta de nødvendige steg for å forandre deg i den retningen du vil gå.

Legg igjen en kommentar