Deg selv som merkenavn

Når folk flest tenker på å «drive business» tenker de på det som noe veldig stort og seriøst. Man må fremstå seriøst, ha en «informativ» nettside med tunge formuleringer på fagspråk, som mannen i gata bare kan glemme å forstå. Man må ha businessplaner for hvordan man skal bygge et selskap, firma, bedrift, kall det hva du vil… Man skal ha business cards og eget kontor, fancy dress og fettsleik. Og man må fremstå… seriøst!

Og aller helst må man i tillegg ha gått på BI… :lol:

Not.

Etter min mening er den tiden i ferd med å være forbi. Det er tamt, kjedelig og standard. Den nye trenden ser ut til å gå mer i retning av å bygge opp seg selv som merkenavn. Du skal rett og slett tørre å være deg selv. Ekte menneskelighet blir ofte satt mer pris på enn stivt, tørt, kjedelig «storkompani»-prat. Stadig flere bestiller sitt eget navn som domenenavn, starter en enkel blogg og markedsfører seg selv, som seg selv. Dette er en helt annen måte å nå ut til massene på enn tradisjonell markedsføring.

Og for noen funker det. Men eksemplene i Norge er ganske få. Mange lever fortsatt med illusjonen om å leve av å blogge. Men da må du være under 20 år, jente og se pen ut. Og selv om du oppfyller disse kravene er det nærmest 99% sannsynlig at du mislykkes. Å «bare blogge» er som regel ikke nok, i et lite land. Sjansen for å bli truffet av en meteor er sannsynligvis større.

Noe av det beste du kan gjøre for å følge med i tiden og nå ut til massene med dine tjenester, produkter og tilbud, er å starte en blogg rundt virksomheten din. Ved å starte en blogg og være deg selv, legge ut bilder, skrive daglige innlegg, skrive en livsbiografi og være åpen om det du driver med, vil leserne etterhvert føle at de «kjenner» deg. Du vil ha anledning til å knytte et slags emosjonelt bånd med leserne, og du vil motta en masse støtte. Folk blir kjent med deg og får en sjans til å like deg som person, og vil være mer villig til å kjøpe fra nettopp deg hvis behovet melder seg.

Hvis du lurer på hva jeg driver med for tiden, så har det med hva jeg nettopp har skrevet å gjøre. Jeg legger grunnlaget for en fornyet business, hvor enten Glabladet vil bli en smule forandret, eller jeg vil flytte virksomheten over til et annet domene.

Det som er sikkert, er at jeg har hatt stor suksess med å tilby Bloggservice, hvor jeg gir folk anledning til å starte sine egne proffe blogger, og hjelper dem med design, plugins og funksjoner. Dette er noe jeg kun har annonsert via Glabladet, og responsen har virkelig vært overveldende. Oppdragene går også i retning av et stadig større omfang, og blir dermed også mer lønnsomme. Selv om det ikke er dette jeg vil drive med for alltid (jeg foretrekker faktisk å skrive og uttrykke meg kreativt på andre måter enn å installere blogger) så er det et klart tegn på at denne typen markedsføring virker.

Men uten bloggen som grunnlag ville dette aldri virket… Jeg ville rett og slett ikke hatt noen kunder. Å starte en statisk nettside for firmaet sitt, som aldri oppdateres og bare ligger der og drar 3 treff fra Google i måneden, vil neppe gjøre at du kan si opp dagjobben din med det første. Men med en skikkelig optimalisert blogg, som du holder i live med innlegg relatert til det du driver med, hvor du er deg selv og skriver på din måte, vil du dra stadig mer trafikk, få større ryktespredning og få stadig flere kunder. Kombinert med et nyhetsbrev, kan det bli meget lønnsomt i det lange løp.

Det er ingen skam eller dårlig idé å være sin egen virksomhet. Tenk på hva Idar Vollvik fikk til for noen år siden. Det er ikke sikkert alle og enhver blir fristet av tanken på å eksponere seg selv via en blogg eller i media, men det fine med det, er at man selv bestemmer hvor langt man vil tøye strikken. Man er virkelig sin egen sjef.

Så jeg sier: Glem business cards, dress og fettsleik. Bygg opp deg selv som merkenavn. Hvis du brenner for det du gjør vil det skinne gjennom uansett, og folk vil faktisk godta deg for den du er, fremfor en påtatt, «proff» forretningsskikkelse, som egentlig bare er falsk. Vær den du er og ha det gøy med det du gjør. Det vil være begynnelsen på en meget god sirkel. ;)

Legg igjen en kommentar