Den lille, blå prikken vi kaller vårt hjem

I 1990 ble det sendt en rekke kommandoer 6 milliarder kilometer gjennom rommet. Disse kommandoene beordret kameraet i romsonden Voyager 1 til å ta ett siste bilde av Jorden. Kanskje et av de ved første øyekast minst spektakulære bildene tatt i rommet, men kanskje også det viktigste bildet noensinne når man innser hva bildet er av: Vår planet, alt vi bryr oss om, et lite fnugg av en prikk som svever i et uendelig tomrom.

Denne lille prikken på dette bildet… Det er her. Det er hjemmet vårt. Det er oss. På den lille prikken er alle du elsker, alle du kjenner, alle du noen gang har hørt om, hvert eneste menneske som har eksistert. De har alle levd sine liv på denne lille prikken. Summen av alle våre gleder, alle våre lidelser, tusener av selvsikre religioner, ideologier og økonomiske doktriner, hver eneste jeger og sanker, hver helt og feiging, hver skaper og hver ødelegger, hver konge og hver undersått, hvert ungt forelsket par, hver mor og hver far, hvert håpefult barn, oppfinner og utforsker, hver moralske læremester, hver eneste korrupte politiker, hver en kjendis, hver helgen og hver synder i vår arts historie, har alle levd her, på et lite støvkorn svevende i en solstråle.

Jorden er en svært liten scene i en endeløs kosmisk arena. Tenk på elvene av blod som alle generalene og keiserne har sølt bort, så de i ære og triumf kan være midlertidige herskere av en brøkdel av en prikk. Tenk på de forferdelige grusomhetene beboerne av ett hjørne av denne pikselen har begått mot de knapt forskjellige beboerne av et annet hjørne, hvor ofte de har misforstått hverandre, hvor ivrige de er etter å drepe hverandre, hvor intenst deres hat er.

Våre skuespill, vår egen innbilte viktighet, vrangforestillingen om at vi har en eller annen priviligert plass i universet, blir alle utfordret av dette lille blå punktet av lys. Vår planet er et ensomt fnugg i et endeløst mørkt tomrom. I all vår ensomhet, i all denne tomheten, har vi ikke fått noe tegn på at noen vil komme for å redde oss fra oss selv.

Jorden er foreløpig det eneste stedet hvor vi vet at liv finnes. Det er ikke noe annet sted, i hvert fall ikke i vår levetid, som vi kan flykte til. Besøke? Ja. Bo? Ikke enda. Uansett hvordan vi ser på det, så er Jorden stedet hvor vårt ståsted må være.

Det har blitt sagt at astronomi er en ærefryktgivende og personlig oppbyggende opplevelse. Det er kanskje ikke noe bedre eksempel på menneskenes dårskap, enn dette fjerne bildet av vår lille klode. For meg, så understreker det vårt ansvar for å behandle hverandre godt, samt bevare og sette pris på denne lille lyseblå prikken, den er det eneste hjemmet vi noensinne har hatt.

– Carl Sagan (1934 – 1996)

Legg igjen en kommentar