Ditt talent imponerer ikke meg

Vi har alle møtt folk som er meget gode, enten det er idrett, skole, musikk, skriving, kunst eller andre ferdigheter. De har utmerkede ferdigheter, og det som i tillegg er tullete, er at mange av disse ikke gjør en innsats for å være så dyktige. Kanskje faller du også inn i denne kategorien?

Har du et stort talent, så våkn opp i fra den behagelige tilværelsen hvor du tror alt går på skinner. Jeg blir ikke imponert over at din tippoldefar og hans tippoldefar har vært flink til å bruke kroppen sin, slik at du tilfeldigvis har arvet egenskaper som gjør deg til en god friidrettsløper. I denne teksten vil jeg fortelle om mine synspunkter på talent, ikke-talent, og hvorfor det ikke er nødvendig å ha et supertalent for å bli god.

Hva er et talent?

Det finnes mange forskjellige definisjoner på hva et talent er, men slik jeg ser det, er et talent noe som er medfødt. Har du et talent, har du en større forutsetning for å bli skikkelig god i en aktivitet, enn hva andre har hvis de trener like mye og har samme innsats.

Skjulte talenter

For dere som følger med på fotball kan jeg garantere at det finnes mange 5. divisjonspillere som har hatt et like stort potensiale som Rosenborgspillerne Roar Strand og Mikael Dorsin. De hadde bare ikke samme innsatsviljen. Det finnes en gjeng av talentfulle sangere, gitarister og andre musikere som kunne rocket over hele verden. I stedet sitter de i kjelleren sin og spiller. Kanskje vet ikke deres nærmeste venner engang at de har en rå musikervenn. Det er helt rav ruskende galt at Susan Boyle først nå skal slå igjennom som musiker. Hun kunne ha spredt sin vakre stemme på radioen i over 30 år i dag. Dessverre har hun manglet troen på seg selv, og blitt hjernevasket av samfunnet til å tro at man må være vakker og sjarmerende for å bli musikkstjerne.

Jeg synes det er litt trist når guttungen på 7 år annonserer at han skal bli fotballstjerne eller rockeartist. I stedet for å bli oppmuntret ler foreldre og venner, for å etterpå fortelle at gutten ikke må ha så høye tanker om seg selv. Man skal heller ikke vise frem for andre hvor flink man er. Da kan man jo bli sett på som oppmerksomhetssyk og kvalm. Drit i det, spre glede og sjalusi med ditt talent. Kom deg opp av kjelleren! Har du fått en gave, så vis den frem!

«Hide not your talents, they for use were made. What’s a sun-dial in the shade?» (Benjamin Franklin)

Jeg er ingen nerd

Spør du folk som studerer om de har lest mye på prøven får du svar som: ”Jeg har ikke lest noen verdens ting” (Jeg er bare naturlig god, og å ofre noe for å få et godt resultat er for tapere!) For meg virker det som om noen mennesker synes det er mer status å ikke jobbe for sine prestasjoner.

Har en A-student jobbet hver dag for å oppnå den karakteren, unnlater han som regel å si hvor mye han jobbet, i frykt for å være en nerd. Jeg har også møtt idrettsutøvere som var i kjempeform, og jeg vet de har trent mye. Spør jeg om hvordan de har trent denne sesongen, forminsket de sine treningstimer, og fortalte i stedet hvor lite de hadde trent. Kanskje er det en løgn for å få oss til å tro at de kunne vært verdensmestere, og egentlig har et supertalent.

Det er innsatsen som avgjør – ikke talentet

Ser man på idrett, er det veldig mange barnestjerner i ung alder som ikke har viljen til å legge ned arbeidet som trengs for å bli skikkelig god. Ofte er de ikke vant til å gjøre den store innsatsen for å være best. De som er lenger ned på resultatlista lærer seg fra ung alder at de må stå på for å hevde seg. For dem er det den eneste måten de vet om for å oppnå resultater. Når talentene plutselig får juling fra noen de bestandig har slått, blir det ofte et stort nederlag. Det typiske er at talentene da gir opp, i stedet for å ta opp kampen. Er du et talent som har sovnet av? Våkn opp, og vis hva du er god for!

Er du av typen som ikke har et supertalent sier du? Er det alt for mange som er mye bedre enn deg? Ok, da er det vel bare å gi opp. Selvfølgelig skal du ikke gi opp! Du trenger jo heller ikke å bli best i verden på det du driver med. Hvem som helst kan bli ganske god i det meste. Alle kan ikke bli verdensmestere, men utrolig mange kan bli nr. 5000, og er du den femtusende beste fotballspilleren, musikeren, forfatteren i hele verden, kan du lett leve av denne interessen.

Kjemp for dine interesser! Selv om det finnes folk som er flinkere enn deg, er det altfor mange som vil være dette talentet som ikke yter så forferdelig stor innsats. Folk synes det er kult å være en ”natural born player”. Jeg synes det er kult å være en ”trained player”. Innsats er det som imponerer, og det er det som hjelper deg frem i livet. Drit i de som er bedre enn deg, de vet ikke at de er bedre. Se på Vebjørn Rodal som vant 800-meteren i OL. Det finnes sikkert 10000 kenyanere med et mye større talent enn det Vebjørn Rodal hadde. Dessverre for dem hadde de ikke den samme treningsinnsatsen som vår norske 800-meter-løper. De var heller ikke klar over at med en kjempeinnsats, er det meste mulig.

Så mener jeg at et talent ikke imponerer meg? Jo, det er svært imponerende, og et talent med stor innsats er herlig. Jeg har sett nok av Youtube-videoer av Lionel Messi og Christiano Ronaldo spille fotball. Talenter med innsats er de som klarer å gjøre det umulige mulig. Et talent er viktig, men innsats er det som er avgjørende!

Oppsummering

  • Folk vil gjerne være talenter, uten å gjøre så stor innsats.
  • Det er mulig å ”knocke” ut talentene med stor innsatsvilje.
  • Er du et talent så våkn opp, og lær deg at hard jobbing er den sikreste måten til gode resultater.
  • Blir du tatt igjen av noen som har vært dårligere enn deg, så tren hardere og bedre.
  • Oppsøk alltid de som er bedre enn deg, og sett deg et mål om å mestre deres nivå.
  • Skaff deg holdningen at jeg skal jobbe hardere og bedre enn de andre.

Legg igjen en kommentar