Du kan tjene penger på internett

Jeg leste forleden en artikkel på DinSide, hvor de hadde intervjuet førsteamanuensis i strategi ved Handelshøyskolen BI, Espen Andersen. Denne mannen ble omtalt som ekspert på internettøkonomi og kunne fortelle deg hva som kan lønne seg på nettet, og hva som er «ren svindel».

Kort fortalt blir man etterlatt med et inntrykk av at pengetjening på internett ikke er noe mer enn en fantasi, og at man helst bør ta seg en vanlig jobb, og følge flokken. Altså nok en artikkel som vitner om samfunnets hjernevask:

Samfunnet: – Jasså? Du hadde selvstendige tanker og drømmer om å tjene penger på internett, hadde du? Og dette hadde du samvittighet til å tenke, til tross for at alle andre må slite i en kjedelig jobb de ikke trives i?

Du: – Neinei.. øh.. Jeg tenkte bare at..

Samfunnet: – Nettopp! Du tenkte! Hvordan våger du? Nå kommer resten av oss til å se stygt på deg og baksnakke deg fordi vi følger faktisk Janteloven her i landet, og tåler ikke at folk skiller seg ut fra oss.

Du: – Jammen, vær så snill da.. Jeg gjør hva som helst..

Samfunnet: – Hva som helst, eh? Så se å skaff deg en kjedelig, miserabel jobb du også. Du fortjener ikke bedre!

Du: – Nei.. Dere har vel rett. Farvel, det gode liv.

Samfunnet: – Det finnes ikke noe «gode liv».

Er det rart Norge henger etter?

I et land hvor skepsisen regjerer, sier det seg selv at ting som internett ikke akkurat vil bli tatt imot med åpne armer. Folk er redd for det mystiske, ukjente og nye. Folk må vite nøyaktig hvordan ting kommer til å fungere, og ofte vente på at 99% av alle de kjenner faktisk har tatt det i bruk. Jeg kjenner folk som ikke begynte å bruke nettbank før noen måneder siden!

Men som med mail, chatting og nettbank, vil også det å tjene penger på internett enda høres rart og fjernt ut for den gjennomsnittlige nordmann et godt stykke frem i tid. Og hvorfor? Nettopp på grunn av slike uttalelser vår ekspert kommer med i DinSides artikkel. Dette bidrar til å opprettholde frykten og skepsisen for det ukjente. Se bare på dette utdraget:

«Tjen penger mens du sover, spiser, ser på TV, trener eller er på ferie! Slik reklameres det om fenomenet automatiserte nettsider.

For godt til å være sant? Ja, mener ekspert på internettøkonomi, Espen Andersen.

– Såkalte automatiserte nettsider er ren svindel. Man skal holde seg langt unna alle slike ting. Det som skjer, er at man etter hvert må betale mer og mer for artikler og annet, som man like gjerne kunnet funnet selv, gratis på internett.

– Er det mange som lar seg lure av de falske løftene om inntekt uten arbeid?

– Noen vil alltid la seg lure, og det er grunnen til at slike sider eksisterer. De som driver dem vil muligens tjene litt penger på det, men de som melder seg på, vil ikke tjene noe i det hele tatt, mener Andersen, og legger til:

– Om det virkelig var mulig å tjene så mye penger på automatiserte nettsider – hvorfor fortelle hele verden om det? Hvorfor ikke sikre seg inntektene selv?»

Hvorfor ikke fortelle verden om det? Hvorfor gå ut fra at alle som prøver å hjelpe deg bare kan være svindlere? Hvorfor ikke åpne øynene til andre folk, og få de til å innse at de ikke trenger å gjøre som alle andre? Sikre seg inntektene selv?! Hva slags moral er det? Dette sier vel sitt om hvorvidt man trenger å ta disse uttalelsene seriøst eller ei.

Tjen penger mens du tørker deg i r…! Ja. *Kremt*

Med internett kan du tjene penger når du snorker foran skjermen med Simpsons i bakgrunnen, du kan tjene penger mens du sitter og filosoferer over hva vi mennesker egentlig gjør her på Jorden, og du kan faktisk tjene penger mens du tørker deg i ..øh, eh..! Ingenting er for godt til å være sant. Du kan bli rik på internett!

Men det gjelder å ta sine forhåndsregler, og ikke tro på alt du hører. Her er det bare å bruke sunn fornuft. Det er mulig at det var dette vår ekspert ville si også, men at han har blitt gjengitt litt klønete. Ikke vet jeg. Men med en så begrensende tankegang som han så ut til å ha, kommer han garantert aldri selv til å bli rik. Nøkkelen er å ha et åpent sinn. Da er det ingen grenser for hva du kan tjene. De fleste rikfolk har skjønt dette. Det var det som gjorde dem rik in the first place.

Så lenge arbeiderklassen fortsetter å la seg hypnotisere av samfunnets hjernevask, vil de heller aldri bli rik. Ting som høres for godt til å være sant ut, forblir som regel for godt til å være sant i deres verden. Deres egen tvil vil sørge for det.

Hvordan tjene penger på internett?

Google Adsense er og blir et av de beste alternativene for deg som vil tjene penger på internett. Her er det snakk om pay-per-click-annonser som leveres av Google. Det funker veldig enkelt: Man får penger hver gang noen klikker på dem. Det nøyaktige beløpet kan variere fra noen få cents til flere dollar pr. klikk. Men det sier seg selv at med en godt besøkt nettside, er disse annonsene gull verdt. Og har man flere godt besøkte nettsider, vil det i hvert fall gi uttelling.

I forgårs tjente jeg for eksempel penger mens jeg var på butikken, ved at folk klikket på annonsene på siden. Jeg var ute og gjorde alt annet enn å jobbe, og da jeg kom hjem igjen, kunne jeg logge inn på Google Adsense-kontoen min og se et meget hyggelig resultat. Og hva var det jeg fikk betalt for? Å ha skrevet artikler. Rett og slett. Artikler som ligger ute på Glabladet. Når folk leser disse, serveres de relevante annonser fra Google, og noen av folkene klikker. Penger tjent. Og alt skjer 100% automatisk.

Det finnes dessuten plenty med andre muligheter til å tjene penger online. Man kan selge annonser på sin egen side. Man kan vise annonser fra kjente leverandører, ved å bruke Tradedoubler eller andre aktører. Man kan ta i bruk affiliateprogrammer. Et affiliateprogram er et partnerprogram mellom deg og annonsør. Du får en spesiell kode, som du bruker når du omtaler annonsørens produkt. For hvert salg som genereres vil du få provisjon. Dette registreres automatisk, ettersom du bruker den koden du har fått tildelt. Her er det også store inntjeningsmuligheter.

Og hvorfor skulle man ikke kunne tjene penger på internett? Det er ikke noe mindre jobb å drive en suksessfull nettside enn det er å gjøre hva som helst annet. Alt krever tid og planlegging. En ting vår ekspert Espen har delvis rett i, er at man bør ha et interessant innhold dersom man skal tjene penger på for eksempel blogging. Men jeg har sett eksempler hvor folk sier de tjener bra på internett, og så ser jeg sidene deres, og det består kjappe, meningsløse artikler uten noen særlig verdi for de fleste. Med mange sånne sider, har man faktisk også en god sjanse til å tjene gode penger på internett. Dette fordi sånne sider kan havne høyt i søkemotorene. Når folk går inn, klikker de seg gjerne kjapt videre, hvis de ser en interessant annonse.

Et helt rått eksempel på dette, er denne karen.

Mens den såkalte eksperten på internettøkonomi mener omtrent alle tilbud om å tjene penger på internett er et forsøk på svindel.

Hvordan bli ekspert på internettøkonomi

I Norge er man stort sett «eksperter» bare fordi man har gått på en eller annen handelshøyskole med en eller annen fancy, forkortet tittel på to bokstaver. Selv mener jeg denne gjengen, som faktisk vet hva de snakker om, er en mye mer troverdig kilde når det gjelder spørsmål om hvorvidt det er mulig å gjøre suksess på internett. Jeg ville heller rådført meg med disse, som faktisk har reell erfaring i markedet, fremfor en bedrevitende (uvitende) agent for samfunnet, som kun er ute etter å dressere oss til å følge strømmen i størst mulig grad.

Det er forøvrig BI som har en av de mest idiotiske reklamene jeg noensinne har sett. Moralen i reklamen er at man må gå på BI hvis man skal ha noe «tyngde». Da spør jeg hva som skjedde med god, gammeldags erfaring, jeg?

Denne reklamen er nærmest diskriminerende. De fleste har vel opplevd å begynne en setning med «Eeeh…» noen ganger, uten at man kan bli beskyldt for å være evneveik av den grunn.

Min konklusjon

Fuck BI. Bli din egen internettekspert, basert på din egen erfaring. Ikke la deg stoppe eller frustrere av at noen slenger ut alle slags påstander om at ting ikke går an og at ting er umulig. Det betyr bare at det er umulig for dem. Og glem statistikk. Den sier ingenting om hva du er i stand til. Med tro på deg selv kommer du langt, og du kan definitivt tjene penger på internett. Bare fantasien setter grenser her. Det viktigste er at du begynner. Jo fortere du begynner, jo fortere vil du se resultatene du vil ha.

Annonse: Cresco Car gir rabatt på drivstoff.

Legg igjen en kommentar