Du vil alltid kunne gjøre bedre

Erik Bjartnes har nok en gang tatt tastene fatt og bidratt med et gjesteinnlegg på Glabladet, med et godt og viktig poeng. Vil du bidra? Send inn ditt bidrag via kontaktsidene.

Denne erfaringen er noe jeg har oppdaget mens jeg har tegnet på fritiden. Noen ganger har jeg tegnet en så bra tegning, at jeg har lurt på om jeg noensinne vil klare å tegne en like bra tegning igjen. Men fascinerende nok, jeg klarer alltid å gjøre en bedre jobb hvis jeg konsentrerer meg.

Dette er noe av det som er, som sagt, fascinerende med tegning. Du oppnår bedre og bedre resultater hele tiden. Selv om det bare er en fritidsaktivitet, gjerne i kjedelige forelesninger for ikke å sovne, så er det lite som er så herlig som å sitte med et godt stykke arbeid man er fornøyd og tilfreds med. Jeg har til og med sett andre tegne fryktelige tegninger (relativt sett), som de selv er fornøyd med. Da sier jeg gjerne: ”Hvis du tegner tegningen en gang til, kommer du til å tegne bedre.” Men til liten tiltro. ”Dette var bare et slumptreff,” ifølge vedkommende. ”Å få til dette igjen med en gang, kommer jeg ikke til å klare.”

Dette er selvfølgelig bare tøv og tøys. Har man først fått til et resultat, vil man alltid få til et bedre resultat neste gang. Og der, akkurat der, kunne jeg egentlig avsluttet hele innlegget mitt. Men akk, jeg vil skrive mer. Dette handler ikke bare om tegning, det handler om alt man gjør her i livet. Sport, matlaging, arbeid, blogging, sjekking, osv. Trening gjør mester. Og det er sjelden noen grenser for hvor god man kan bli. Har du lyst til å lære noe, så må man kaste seg uti det, og gjøre det om og om igjen og samtidig se forbedringer i resultatene sine.

Hvis du for eksempel finner ut at du er umotivert til å dra på jobb, fordi du vet at det er samme gamle regla om igjen, dag ut dag inn. Så sett deg for mål den dagen at du skal oppnå bedre resultater i dag enn dagen før, gjerne dagene før, ukene eller årene. Om du så jobber på McDonald’s, finn ut hvordan du kan gjøre maten eller servicen bedre. Klager du over at kundene er sure og misfornøyde uansett? Vel…

”Sounds like Law of Attraction to me.”
– Sindre Låstad

Skal du ha sex med dama/typen, ikke gå i rutinefella. Alt ligger til rette for at du skal kunne gjøre denne gangen bedre enn noen gang før, noensinne. Bare for å punktere det jeg sa: er faren størst for å bli dumpet når sexen blir rutine, eller når den blir bedre og bedre? Sannsynligvis vil du nok få mer tilbake for det også.

Jeg vet at Sindre har skrevet om Kaizen tankegangen tidligere. Dette er noe av det samme, men det han skriver der er at målet skal være å bli bedre og bedre. Det jeg skriver er at det er ingenting som hindrer deg i å bli bedre og bedre.

Det er ingenting som begrenser deg. Det er ingen faktorer som sier at det ikke går an å oppnå bedre resultater enn det du allerede gjør. Tvert imot. Forskjellen nå, ifra forrige gang, er at du har fått mer erfaring. Revurder ditt forrige arbeid, og prester bedre neste gang. Bare se på noe du er kjempefornøyd med. Det du har gjort her i livet som du er mest fornøyd med. Er det perfekt, eller kan små justeringer gjøres for forbedring? Du kan selvfølgelig gjøre bedre, og det, neste gang du prøver.

Ta en titt på musikkbransjen. Mange band og artister vi aldri hører noe fra igjen. Hva kommer dette av? At en musiker ikke skal være i stand til å lage bedre og bedre musikk er så klart langt ifra sannhet. Hvordan kan en musiker miste sitt potensial? Det forsvinner jo ikke. Det neste albumet burde bli bedre enn det forrige, og det er ingenting som vil tilsi noe annet. Alle ordentlige band, bestående av ekte, skikkelige musikere, produserer bedre og bedre musikk med tiden. Alle andre skulle ikke fått lov til å kalle seg musikere. Det er i alle fall min mening. Filmbransjen. Hvorfor blir ikke alltid oppfølgere bedre enn sine forgjengere? Fordi noen tror at man ikke trenger å gjøre en bedre jobb for å lykkes.

Skal vi snakke relativitet, så er dette et rent faktum. Relativt sett er du nødt til å prestere bedre og bedre. Den prestasjonen du gjorde i går, er ikke god nok i dag. Kriteriene for en god jobb stiger etter hvert som du gjør en bedre jobb. Men hvorfor gjøre det vanskeligere for seg selv? Fordi sjansen for å mislykkes i å gjøre en bedre jobb blir mindre og mindre etter hvert som man utvikler seg. Og hvis man ikke utvikler seg, kommer man seg heller aldri noe sted.

Så, kjære leser, hva vil du gjøre bedre neste gang? You can do it!

Legg igjen en kommentar