Erstatt «bør» med «kan»

Nå har jeg sittet her i 6 timer og prøvd å komme opp med et underholdende blogginnlegg, uten hell. Og som vanlig plages jeg av den snikende stemmen i hodet mitt som forteller meg at «jeg burde». Og guess what? Det er akkurat like energitappende og kreativitetsblokkerende som sist gang. Og gangen før. Og gangen før der igjen.

Jeg vet jeg ikke er alene om å «burde». Jeg vedder på du føler at du «burde» og «bør» gjøre det ene og det andre, du og. Men hva vil det egentlig si å «burde» noe?

«Burding» er praksisen av å fortelle deg selv hva du BURDE gjøre. Det er den lille, gnålende stemmen i hodet som sier:

 • «Jeg burde gå på trening.»
 • «Jeg burde være snill mot den teite sjefen.»
 • «Jeg burde være mindre dømmende.»
 • «Jeg burde skrive 1000 ord daglig.»
 • «Jeg burde være mer som person X.»
 • «Jeg burde ha kommet lenger i karrieren.»
 • «Jeg burde feste mindre.»
 • «Jeg burde spise sunnere mat.»
 • «Jeg burde skrevet et blogginnlegg i dag.»
 • «Jeg burde ha utrettet mer i dag…»

Høres det kjent ut?! Vi har alle denne lille «burderen» på skulderen. Og som ordet indikerer (hvis du f.eks. prater litt utydelig), er det faktisk en byrde;)

*Badam-bisj.*

Anyway…

Problemet med ordet «burde» er at det indikerer at du tar feil. Positive resultater blir umulig å oppnå, og du er doomed fra starten av. Hvordan kan du forvente å skape noe awesomt hvis du tror det feiler deg noe?!

Når du forteller deg selv at du «bør», er det også sannsynlig at du prøver å passe inn i noen andres standarder. Og vi vet alle at når du ikke holder deg tro mot deg selv, er middelmådighet det beste du kan håpe på.

Løsningen er å erstatte «burde» med «kan». «Kan» gir deg et valg. «Kan» frigjør deg fra å ta feil.

Legg merke til forskjellen:

 • «Jeg kan gå på trening.»
 • «Jeg kan være snill mot den teite sjefen.»
 • «Jeg kan være mindre dømmende.»
 • «Jeg kan skrive 1000 ord daglig.»
 • «Jeg kan være mer som person X.»
 • «Jeg kan komme lenger i karrieren.»
 • «Jeg kan feste mindre.»
 • «Jeg kan spise sunnere mat.»
 • «Jeg kan skrive et blogginnlegg i dag.»
 • «Jeg kan utrette mer i dag…»

Værsågod! Komplett frihet!

Hva står på DIN «kan»-liste? :)

Legg igjen en kommentar