Et innblikk i en ung, gal gründers ustabile sinn

For noen dager siden ble jeg intervjuet av en elev ved Norges Kreative Fagskole som ville skrive en sak med blogging som tema, for å finne ut om det rent økonomisk var mulig å leve av bloggen sin. Hun så at jeg hadde skrevet mye om dette og lurte derfor på om jeg ville ta meg tid til å svare på noen spørsmål. Etter å ha gjort det, fant jeg ut at dette kunne passe seg som et innlegg også. Så takk igjen til Susanne for disse spørsmålene.

Her får du rett og slett vite litt om hvordan jeg tenker for å kunne fortsette med blogging, selv gjennom trange tider hvor inntektene har vært «på linje med hva en student får i studielån». PS. Jeg tror uansett du må ha et snev av galskap for å gjøre som meg, og jeg anbefaler det ikke for alle og enhver. Dette er kun ment som inspirasjon, nothing else:

1. Hva legger du i begrepet «sponsing»? (Hvor mye evt. hva er sponsing?)

Sponsing er når noen støtter deg økonomisk eller i form av gaver, mot at du som regel må gjøre noe for dem, som f.eks. reklamering. I bloggsammenheng kan dette innebære å sette opp bannere eller tekstlinker for sponsoren, eller å skrive et innlegg i form av en omtale for dem. Som oftest er dette uproblematisk og fullt lovlig (så lenge det opplyses om det tydelig i innlegget), men problemet oppstår når bloggeren føler at han/hun må skrive en positiv omtale. Det kan være vanskelig for noen å holde seg nøytral og objektiv når man skriver en omtale for noen som har gitt deg penger for det. Bloggeren ønsker ofte å opprettholde et godt forhold til annonsøren, og vil derfor ikke risikere å ødelegge forholdet i form av en middelmådig omtale.

Det kan også bli problematisk for leserne å bedømme hvorvidt en omtale er «ekte» eller om bloggeren har latt seg rive litt med. Derfor er det viktig å være så ærlig som mulig og opprette et godt forhold til leserne, så de fleste slipper å ha noen tvil om dette.

2. Er det mulig å leve av bloggen sin? Hvorfor/hvorfor ikke?

Ja, det er mulig. Men vil de fleste klare det? Nei.

Selv startet jeg min blogg tidlig i 2008, med et mål om å leve av den. Det var et veldig optimistisk mål jeg hadde satt meg, etter å ha lest på utenlandske blogger hvor innehaveren ofte tjente en god norsk årslønn i måneden! Jeg visste med meg selv at jeg likte å skrive og mente at jeg hadde noe å bidra med, så jeg ville se om det var mulig å oppnå noe lignende i Norge. Dessuten var jeg kommet til et punkt i livet hvor jeg innså at jeg aldri mer ville ha en «vanlig» jobb. Men hvis jeg skulle gjøre noe annet enn å følge saueflokken måtte det nærmest være noe så tilsynelatende crazy som dette. Kanskje nettopp derfor har det gått så bra. Før noen andre enn meg selv trodde det var mulig, «visste» jeg at jeg kunne klare det. Jeg så det for meg, og gjorde det mulig innvendig, og da jeg endelig kom i gang var det bare å følge den «veien» jeg allerede hadde satt opp.

Det er dessverre mange andre bloggere som gjør feil i denne fasen. Kanskje blir de inspirert i øyeblikket når de hører om andres fantastiske resultater, og bestemmer seg for å prøve noe lignende nærmest spontant. Men da innser de at det faktisk tar tid. I mellomtiden finner de kanskje ut at de ikke hadde så mye å bidra med likevel. Dette kombinert med lave besøkstall og lite eller ingen inntekter, får de fleste bloggere til å gi opp nesten like fort som de startet. Det er viktig å være forberedt på at ting tar tid i begynnelsen – det er helt normalt.

3. Hvordan mener du man gjør seg fortjent til å bli sponset?

Hvordan man gjør seg fortjent til å bli sponset er litt vrient å svare på. Man kommer langt med å tro på seg selv. Dette er en gammel klisjé, men det er sant. Jeg har trodd på meg selv hele veien, og da skinner det gjennom i innleggene jeg skriver. Når jeg tror på meg selv, blir andre fenget også. Dette bidrar til å skape en positiv spiral hvor både lesere og annonsører kommer i stadig større antall. Det er viktig å bare være den man er, fordi det er personen bak bloggen folk vil bli kjent med. Som i det virkelige liv; ikke prøv å være noe du ikke er. Jeg har funnet at de gangene jeg skriver de mest personlige og ærlige innleggene, får jeg alltid best respons. Så, for å svare på spørsmålet, så gjelder det å bare tørre å være seg selv og å skrive innhold regelmessig, så vil som regel både lesere og annonsører komme (og da har du jammen meg fortjent det også).

4. Hvilket forhold har du til det å bli sponset? Enten det gjelder deg selv eller andre.

Jeg har mange annonsører på bloggen min. De fleste av dem har kjøpt bannerplasser eller tekstlinker. Jeg er ikke en av disse rosabloggerne som mottar gaver osv. Jeg anser bloggingen min som en «business» og har registrert enkeltpersonforetak, samt står oppført i momsregisteret. Jeg fører regnskap over alle inntekter gjennom bloggen og betaler skatt og moms av alt jeg tjener.

Sponsing i form av omtaler har forekommet ved noen få anledninger, og da er det alltid opplyst om dette i begynnelsen av innlegget. Ellers driver jeg en god del med noe som heter affiliatemarkedsføring. Det innebærer å skrive innlegg hvor man omtaler noe, mot at man får provisjon dersom noen skulle ende opp med å kjøpe noe som følge av min omtale. Dette spores ved hjelp av spesielle linker man får tildelt når man har registret seg i et partnerprogram. Man kan også sette opp bannere med slike linker. Dermed kan jeg reklamere for noe uten å få betalt på forhånd, men til gjengjeld få utbetaling dersom noen skulle kjøpe produktet eller tjenesten gjennom min link.

5. Har du merket noe endring når det gjelder personlig økonomi etter at du begynte å blogge? Kan du evt. gi noen tall som underbygger dette.

I mitt tilfelle burde jeg lagt opp for lenge siden hvis jeg ikke merket noen endring i min personlige økonomi som følge av blogging. Siden februar 2008 har jeg hatt selve bloggen som mitt levebrød. Det har vært tøft til tider, men jeg har levd lenge på lyspunktene, som til stadighet har kommet oftere fordi jeg har nektet å gi opp. Jeg har blitt inspirert av å se at det er mulig og tenkt positivt hele veien. Jeg hadde lært meg kunsten å være tålmodig før jeg startet å blogge, noe som nok var en fordel som ikke alle andre har.

I 2008 tjente jeg ca. 30,000 kr. på bloggingen, og i 2009 tjente jeg ganske nøyaktig det dobbelte. Det er meg en stor glede å kunne meddele at jeg hittil i 2010 har mer enn doblet inntekten fra 2009, og det med hele to måneder igjen av året. Jeg har for første gang tjent et 6-sifret beløp på et år. Det er faktisk ikke bare første gang i bloggekarrieren, men inkludert alle jobber jeg har hatt. Dette fordi jeg aldri har jobbet et fullt år i en vanlig jobb. Bare husk at for nysgjerrige skattelistesnokere, så er utgiftene trukket fra inntektene, sånn at tallene fremstår som litt mindre enn jeg oppgir her. Blogging medfører ikke mange utgifter, men man kan trekke fra alt som har med «firmaet» å gjøre, og jeg har personlig investert i en del produkter for å lære å drive min egen virksomhet enda bedre.

Alt i alt er jeg fornøyd med utviklingen, og ser definitivt potensialet for at dette kan vokse seg større så lenge jeg fortsetter som nå.

Legg igjen en kommentar