Feir dine feil

Når vi gjør feil, føler vi oss som regel ikke bra. Vi kan bli sint eller skuffet over oss selv, føle oss som fiaskoer, eller bare føle at «Gud» ikke fulgte spesielt nøye med da han skapte oss.

Og det er ikke rart. Vi har blitt opplært fra vi var liten til at feil bør unngås, fordi feil ikke er bra. Vi har fått kjeft når vi har gjort noe «feil», enten det var hjemme, på skolen eller jobben. Kanskje ikke alltid, men sannsynligvis nok til at vi forbinder feil med følelsen av å ikke føle seg bra (som en underbevisst reaksjon).

Men så har det seg sånn at uten feil, kan vi ikke lære eller vokse.

Hvis du tenker på det på den måten, burde feil bli verdsatt og feiret som en av de mest fantastiske ting i verden. De gjør det mulig å lære, og baner vei for vekst og forbedring.

Ved å prøve ting, gjøre feil og lære av disse feilene, har vi klart å lage elektrisk lys, nedspylingsdass, fjernkontroll, glidelås, minibank, insektsspray, gitar, aircondition, heis og fly.

Ved å prøve og feile lærer selv den minste pjokk å gå, snakke, skrive, tegne og regne. Uten feil kunne ingen laget geniale verk.

Tenk på hvordan vi lærer… Vi konsumerer ikke bare informasjon for så å øyeblikkelig vite hvordan vi skal gjøre noe. Du leser ikke bare om maling, skriving, dataprogrammering, baking, aksjehandling, å spille piano, starte ditt eget firma, rakettforskning eller hjernekirurgi, for så å vite nøyaktig hvordan du gjør disse tingene umiddelbart.

Du får istedet informasjon ved å lese, studere og observere, få trening, opplæring og coaching, for så å visualisere og konstruere en modell i tankene dine, som du tester ut ved å prøve det i den virkelige verden, for så å gjøre feil, for deretter å revidere modellen basert på resultatene du fikk ved å eksperimentere i real-life… For så å gjenta, gjøre feil og lære av disse feilene inntil du har en ganske god snøring på hvordan du skal gjøre det.

Det er slik vi lærer som babyer og småbarn, og det er slik vi lærer som voksne. Prøving, feiling og å lære noe nytt fra hver blunder.

Så hvis du gjør feil, er det et godt tegn fordi du må bruke de små grå, og aktivere læringsprosessen. Istedenfor å drifte meningsløst gjennom livet som en ubrukelig slask, vokser og utvikler du deg selv, lærer stadig nye skills og lever et meningsfylt, verdig liv.

Når du lykkes med noe, var det sannsynligvis noe du allerede visste hvordan du skulle gjøre. Du har ikke nødvendigvis vokst så mye fra den suksessen – i beste fall var det siste trinnet på reisen din, ikke hele reisen. Mesteparten av reisen besto av feil, hvis det var en god reise.

Så hvis du verdsetter å lære, hvis du verdsetter å vokse og forbedre deg selv, så bør du verdsette dine feil. De er fantastiske ting som kan gjøre en formidabel verden mulig.

Feir dine feil. Verdsett dem. Smil. :)

Legg igjen en kommentar