Film: Cloverfield

Jeg har nettopp kommet hjem fra kino etter å ha sett Cloverfield med min kjære Renate og mamma. Sistnevnte hadde spandert kino på oss, siden jeg hadde bursdag i går. Og det ble jo en riktig hyggelig opplevelse. Først klarte ikke kinofolkene å kjøre filmen riktig. Dermed var alt vi i salen så en stor, feit, svart firkant midt på lerretet. Var nesten som jeg begynte å lure på om de hadde klart å stille den inn til å vise TV1000 by night, for å si det sånn. Men dessverre var klokken bare 19.

Etter en stund klarte de å rette litt på det. Etter mye piping og roping fra salens uvisst antall høylytte. Men fortsatt var det en svart stripe på toppen av bildet, som førte til at den nederste tekst-linjen forsvant. Og med nesten hvilken som helst vanlig film kunne man likevel fått med seg handlingen på en “grei” måte om dette hadde skjedd.

Men dette var Cloverfield. Filmen som antakeligvis er satt sammen av kameramennene fra henholdsvis The Blair Witch Project og NYPD Blue. Håndholdt og vinglete kamerabevegelse all the way. Etter at 3 store, sterke karer som forvekslingsvis kunne minne om skumle torpedoer fra den bakerste raden hvor vi satt, tok seg en tur ut av salen, hadde de antakeligvis truet med å drepe kjæledyrene til kinofolkene hvis ikke de rettet opp filmen øyeblikkelig, og dermed, etter et kvarter, gikk resten av filmen som normalt.

Og Renate forsto ikke handlingen i det hele tatt. Det første kvarteret ble en surrete opplevelse, men det var altså ikke bare filmen sin feil. Så begynte ting å skje. Vi følger altså noen ungdommer i Manhattan, New York. De er på en fest. Plutselig høres det et brak, og noen voldsomme eksplosjoner finner sted. Denne filmen hadde forresten aldri fungert like bra hvis det ikke var for lydeffektene. Så kappes huet til Frihetsgudinnen av, og lander i gaten utenfor ungdommenes party, elegant midt i veien, så den blokkerer all trafikk. Hva faen liksom? Men hva er det egentlig som foregår? Earthquake? World war 3? Another terrorist-attack? Oh my God, OH MY GOOOD!

Neida, denne gangen er det Godzilla som har paret seg med Alien, hvis avkom finner ut at han har lyst til å ødelegge Manhattan. Vi følger ungdommenes desperate flykt gjennom gatene, og det hele minner umiddelbart om Independence Day og War Of The Worlds på en og samme gang. Krydret med en god dose 9/11-reality. Spesielt en scene hvor de gjemmer seg i en butikk, for å slippe unna røykskyen fra en nykollapset bygning, er jo egentlig stjålet fra et ekte opptak av 9/11. Kanskje filmskaperne bak Cloverfield har et lite søksmål i vente her? Mannen med orginal-opptaket fra 9/11 tok jo helt sikkert copyright på opptaket, ettersom han tross alt er amerikaner.

Jeg hadde lest at kinogjengere i USA hadde spydd og besvimt i kinosalene da de så denne filmen. Da jeg fortalte det til mamma, fikk hun veldig dårlig samvittighet ovenfor Renate, som ikke akkurat elsker å se skrekkfilmer på kino. Men så sa Renate at hun hadde lest det samme, men med den begrunnelse at det var så vinglete filming. Ikke vet jeg hva som trykket amerikanerne på de ømfintelige knappene. Kanskje det samme som meg? Ja.. meg, ja. Jeg ble nemlig dårlig et godt stykke ut i filmen. Jeg tror faktisk jeg ikke er så glad i å se blod. Jeg besvimte jo en gang i klasserommet mens læreren snakket om røde og hvite blodlegemer. Ikke det at jeg så sammenhengen den gang; jeg trodde nemlig det var colaen jeg drakk, kombinert med dårlig luft i klasserommet.

Anyway, bare fordi jeg hadde lest dette på forhånd, holdt det selvsagt på å skje med meg også. Jeg tåler å se skrekkfilmer og skrekk-blod til vanlig. Jeg vet jo tross alt hvordan de lager sånne scener, etter utallige behind the scenes-dokumentarer på special features-delen på en haug med DVD’er. Men i en scene der de brått måtte ta livet av hun ene damen, fordi hun hadde blitt bitt av en forvokst edderkopp-alien som hadde falt av Godzilla’s romance with Alien-avkommet, klarte jeg ikke å slutte å tenke på da blodet sprutet bak et forheng kombinert med noen surklelyder, at jeg rett og slett tiltrakk meg en nær besvimelse pga. tvangstanker!! “Du skal ikke tenke på den scenen, du skal ikke tenke på den scenen”, og dermed klarte jeg ikke å tenke på annet enn den scenen.

Dermed gikk jeg glipp av 7-8 film-minutter som jeg tilbragte med hodet i fanget til Renate for å få blodet opp igjen der det skulle være. Jeg ble varm og måtte foreta et lokalt strippeshow for den bakerste raden only, og jeg ble ekstremt tørst. Og jeg som var dum nok til å ikke kjøpe Pepsi før kinoen! Så alle dere som er litt overfølsom for blod, kombinert med å lide av tvangstanker: Ikke se denne filmen (på kino). Det er ikke like flaut å spy og besvime hjemme.

Oppsummert: En hard dag første dag på jobb som filmanmelder! But I’ll do it again. Filmen var spennende, den. Vi vedtok enstemmig et terningkast 4. :)

Legg igjen en kommentar