Friheten av å ha blogging som «yrke»

Å ha blogging som «yrke» medfører en stor frihet. F.eks. på onsdag tok jeg toget til Bergen. Det var en ganske spontan idé. Tenkte at jeg kunne besøke mamma igjen, og så slo det meg at det er jo bare å slenge seg på toget. Så da gjorde jeg det. :)

Så sitter jeg her da, i Bergen. Skal bli her til over helgen. Dessverre har jeg hatt litt problemer med å koble meg til internett. Jeg har blitt utsatt for tidenes spam-angrep. (Spam-filteret mitt var visst blitt deaktivert). Så jeg hadde en enorm jobb med å slette nærmere 160 kommentarer. Håper ikke jeg klarte å slette noen seriøse, men tror jeg unngikk det.

Og da dette var gjort, og jeg var klar til å komme med en bloggoppdatering, sa internett «takk og farvel». Pga. spontaniteten i avgjørelsen om å dra til Bergen, hadde jeg ikke fått forhåndsskrevet noen innlegg til å postes automatisk denne gangen, som jeg bl.a. gjorde i sommerferien. Nå gjenstår det bare å se når dette innlegget, opprinnelig skrevet 2. oktober, kan bli postet.

Litt mer om den friheten av å være blogger. Hadde jeg hatt min egen bærbare PC, kunne jeg rett og slett tatt den med overalt (inkl. toget, en benk i en park, kafé, etc.) og skrevet innlegg akkurat hvor jeg ville. Etter å ha hatt 4 «vanlige» jobber kan jeg skrive under på at den friheten ikke er noe jeg tar for gitt. Det er forskjell på å måtte møte opp på et fast sted til en fast tid i en årrekke, og å kunne ta med seg en PC og jobbe akkurat hvor jeg vil. Nå er jeg jo tross alt i Bergen og «jobber».

Da jeg som sagt ikke har bærbar PC enda, fant jeg likevel en annen måte å jobbe på på toget. Jeg leste gjennom en bok som jeg har fått tilsendt for å anmelde på Glabladet i løpet av oktober. Dermed gikk de 6,5 tog-timene veldig fort. Flott måte å utnytte tiden på. (Også flott for ørene mine å ikke belastes med 6,5 timer trance på full guffe, til en forandring.) :)

Jeg innser at jeg er godt i gang med å skape akkurat det livet jeg vil ha. Når «jobbing» ikke lenger føles som en jobb, men en fornøyelse, og jeg likevel tjener penger på disse «fornøyelsene», kan jeg ikke akkurat klage.

September ble en bra måned. Jeg snakker ikke bare om inntekt. Absolutt alle tall ble slått denne måneden. Ny besøksrekord (13 114 unike), over 110 000 sidevisninger og ca. 8-9000 kroner tjent. Jeg skulle gjerne gitt et mer nøyaktig tall, men de tallene ligger hjemme på PC’en i Drammen. Og i tillegg slo jeg min tidligere Adsenserekord, på $262, og la til $30, tilsammen $292. Alt i alt, med direkte annonsesalg, affiliateinntekter, Adsense, og ny Tradedoubler-rekord, ble disse «småbekkene» til en ganske stor elv etterhvert.

På Kiwi *grøss*, hvis jeg fortsatt hadde hatt min 40%-stilling, ville jeg fått utbetalt ca. 5000,-. Så selv om 8-9000 ikke er så «mye» for folk flest, betyr det tallet veldig mye for meg. Inntektsmålet har hele tiden vært å tjene like mye eller mer enn jeg gjorde på Kiwi, og det klarte jeg nok en gang i september. Jeg slo riktignok ikke 10000-kroners inntjeningen fra juni, men en del av det jeg tjente i juni var ikke direkte relatert til bloggen, snarere «utenombloggiske» oppdrag jeg fikk etter å ha blitt oppdaget via bloggen.

Å kunne leve av dette her, er én ting. Det er veldig kjekt og alt. Men jeg må si at all feedbacken jeg får betyr mer enn pengene jeg tjener. Den siste tiden har jeg lagt merke til at jeg får positiv feedback fra alt fra tenåringer til folk over 40. (Ja, folk sier ofte hvor gamle de er!) Og begge kjønn er representert. Denne feedbacken hjelper meg å skjønne hva andre syns om det jeg skriver, som gjør at jeg er i stand til å skape mer verdi der det trengs.

Jeg tror at hvis man skal lykkes med blogging, i den forstand at man vil leve av det, så bør man ikke ha inntekt som hovedmål. Skap heller noe som leserne setter pris på, noe unikt, nyttig og annerledes. Ha planene klare om hvordan du vil tjene penger på det, men ikke la pengene være hovedmotivasjonen. Jo mer du er «avhengig» av å tjene penger, jo mer desperat og irriterende vil du fremstå. Jeg har sett et par eksempler på dette av blogger som bruker Twinglyfunksjonen aktivt. Ingen bryr seg om hva noen som blogger om samtlige nyheter mener om nyhetene. Hvis du skal leve av blogging, vær så snill å ha fantasi til noe mer enn å bare omskrive det som står på Dagbladet og VG.

Den slags blogger vil tape i lengden. Skaper man derimot noe spesielt, blir det stående som et prakteksempel på «hvordan ting skal gjøres», og fremstår som en kilde til kvalitet. Disse bloggene trenger ikke engang prøve å tjene penger på bloggingen, men ville begynt å tjene penger umiddelbart dersom de innførte et par av de teknikkene jeg bruker. Jeg ser mange reklamefrie blogger rundt omkring som garantert kunne bragt penger i kassen, hvis de ville. Men valget om å «pengifisere» en blogg er opp til hver enkelt blogger.

Nå sporet jeg litt av her, men det er viktig å understreke et par generelle ting for de som måtte la seg friste av friheten av å blogge som «yrke». Mange benyttet seg av guiden min om hvordan man installerer en WordPress-blogg på 24 timer, så jeg vil sørge for at folk ikke blir skuffet. Vær smart. Se hva jeg gjør. Se hva andre suksessfulle bloggere gjør. Mener ikke dette som noe «ovenfra-og-ned»-snakk, men ganske enkelt at det er mye lærdom å hente hos de med litt erfaring. Jeg begynte ikke «bloggespillet» uten å ha studert en rekke suksessfulle bloggere i flere måneder først. Jeg eksperimenterer stadig med nye, potensielle måter å tjene penger, uten at det går på bekostning av verdien Glabladet tilbyr. Eksempelvis var beslutningen om å kutte prisen på samtlige annonseplasser noe av det smarteste jeg har gjort. På et par dager etter at jeg annonserte mine nye annonsepriser, hadde jeg sendt ut over dobbelt så mange fakturaer som jeg hadde gjort på et halvt år!

Så spørsmålet om hvorvidt det er penger å hente i en norsk blogg er for lengst blitt besvart. Om det er mulig å leve av det? Ja, helt sikkert. Jeg klarer å leve av det med mitt nåværende inntektsnivå, men med tanke på fremtidig kjøp av hus og bil og den slags, så vil jeg være nødt til å øke inntekten min fremover. Jeg tror det skal gå ganske bra, though. Det finnes virkelig ingen øvre grense for hva man kan tjene. Igjen vil jeg understreke at det kreves mer enn å «bare blogge», som du kan lese mer detaljert om i bl.a. dette innlegget. Men at det er mulig? Garantert. For de som vil at det skal være mulig, er det faktisk mulig. Men om det vil være mulig for akkurat deg? Det må du selv finne ut av.

Legg igjen en kommentar