Frykt – hva det er og hva du kan lære av det

Frykt, skrekk, redsel, grøss og gru. Hjelp! Det finnes mange ord for å beskrive denne følelsen. Vi har alle kjent den og mange av oss kjenner den flere ganger daglig, i helt vanlige situasjoner. Jeg vet dette fordi det fortsatt hender at jeg gjør det selv. På visse områder av livet har jeg fortsatt veldig langt å gå.

Men hva er egentlig frykt? Jeg leste akkurat et nyhetsbrev av David DeAngelo, som gjorde meg inspirert til å videreformidle en definisjon av frykt han selv hadde hørt:

FEAR: False Evidence Appearing Real.

Altså «falske bevis som virker ekte».

Med andre ord: De tingene du føler frykt for er som regel ikke ekte. Det er bare «falske bevis». Prøv å tenk på de 10 siste situasjonene hvor du følte frykt. Hvor mange av disse ble en realitet? I de fleste tilfeller vil du oppleve at frykten ikke gikk i oppfyllelse.

I følge David D. går 98% av det vi frykter og bekymrer oss for, ikke i oppfyllelse. Dette stemmer faktisk bra overens med hvordan jeg opplever det i mitt liv også.

For hundretusen år siden, mens vi enda løp rundt i skogen og kjempet for tilværelsen, var frykt en nødvendig følelse å ha for å være i stand til å overleve. Når du føler frykt basert på en ekte fysisk trussel, vil det begynne å skje ting med kroppen. Øynene dine åpner seg så du kan se bedre, adrenalinet pumpes i kroppen din og hjertet banker i takt med den villeste rave-metal-låten* du kan tenke deg, for å pumpe ut blod til musklene dine.

*Det stemmer, jeg fant akkurat opp en ny stil.

Problemet oppstår når vi begynner å føle frykt uten at det virkelig er noen fysisk trussel tilstede.

Vi mennesker er utrolige skapninger. Vi kan bare se for oss ting og føle frykt i respons til de mentale bildene. Men er dette bare negativt? I tilfellet med frykt – ja. Men det sier samtidig noe om vår utrolige evne til å fantasere og sette seg inn i situasjoner som ikke engang eksisterer i øyeblikket, og få en kraftig, psykisk respons til det.

Hva du kan lære av frykt

Dette sier noe om at visualisering virker. Å «visualisere» er ikke oppfunnet av folkene bak The Secret. I den filmen blir vi rådet til å se for oss vår drømmesituasjon. Vi blir oppfordret til å visualisere og å henge opp bilder og små affirmasjoner på et «visionboard«. Hvorfor? For å hele tiden bli påminnet vår ideelle tilværelse, fordi dette vil sette i gang prosesser i hjernen som gjør oss oppmerksomme på muligheter som til syvende og sist kan føre oss dit.

Jeg har lest kritikere som latterliggjør denne prosessen. De tror det eneste dette kan ha for seg er at de vil føle seg enda mer miserabel og bitter fordi de blir påminnet hvor langt de er fra å leve i denne virkeligheten.

Håper du innser at dette er de samme menneskene som er forkjempere av Janteloven og generelt sett ikke unner noen noe godt. ;)

Sjalusi er en ekte følelse, på linje med frykt. En viss grad av begge to kan være sunt, fornuftig og lærerikt. For mye kan derimot være fatalt.

Det gjelder å finne en balanse. Ikke benekt følelsene dine. La de få lov til å komme, men ta deg tid til å reflektere over dem og gi en sjans til å la andre følelser komme til. Kanskje innser du at du frykter noe som ikke eksisterer. Hvor latterlig er ikke det? Kanskje innser du at sjalusien kun er der fordi du fortsatt har noe å lære, og at du kan snu den opprinnelige følelsen om til en følelse av å glede seg over at andre klarer noe du ikke klarer akkurat nå – men du kan i det minste lære av dem eller andre med samme «skills».

Alle følelser er naturlige i forhold til hvor du er i livet. Unn andre godt, yt det beste du kan og tenk positivt. La det være standarden din. Klarer du det, vil det føre til mye godt for deg selv også.

Hvordan bli kvitt frykten

Det finnes mange måter å komme over frykt på. Den beste måten er å ganske enkelt gjøre det du frykter. Dette har funket for meg i forbindelse med å stå foran forsamlinger å snakke. Jeg var livredd for det. Jeg ville heller dø enn å stå foran en forsamling å snakke. Men så, en gang på videregående, etter å ha vært åpen om denne frykten med min klasseforstander, innså jeg bare plutselig at jeg kan ikke løpe fra dette i hele mitt liv. Så i stedet for å unngå situasjonen, hoppet jeg rett ut i det.

Det skal sies at det ikke var så mange i klassen den dagen, så jeg var litt heldig. Det er nemlig lurt å begynne litt forsiktig. Men jeg hadde den beste fremførelsen noensinne. I stedet for å freake ut av å vite at alle øynene var rettet mot meg, husker jeg at jeg sto der og så på dem mens jeg snakket, og innså at «dette var da ikke så ille». Det var et øyeblikk hvor jeg følte meg veldig «levende». Nesten synd at jeg omtrent ikke har gjort det i ettertid. Tanken skremmer meg fortsatt litt, men hadde jeg holdt det vedlike, hadde jeg overkommet den største frykten for lenge siden.

Hva er du redd for – takket være fantasien din? Finn det ut, og bruk heller dine forestillingsevner til din fordel ved å visualisere ditt drømmeliv. Når du har funnet ut hva du frykter, går du og gjør det du frykter. Repetér! Ikke snakk med to jenter du møter på gaten for så å vente en måned til neste gang. Snakk med 50 ukjente jenter i uken, og innse at de fleste vil respondere ganske hyggelig til deg, så lenge du ikke oppfører deg som en drittsekk.

Bytt ut «jenter» med «gutter» eller «snakke foran forsamlinger» eller «kose med edderkopper» eller «ta heisen» eller «kjøre i tunnelen». Hva som enn måtte gjelde for deg.

Legg igjen en kommentar