Glem X Factor, Idol og Norske Talenter, vi har jo internett!

Man trenger faktisk ikke hverken X Factor, Idol eller Norske Talenter for å gjøre seg bemerket. Det kan være en hjelp, ja, men hvor mange deltagere i hver runde slår gjennom i ettertid? Selv enkelte vinnere blir jo glemt like fort som de ble kjent. Etter mine beregninger er det maks to stk, men som regel én eller null personer som virkelig blir husket og fortsetter å slå igjennom etter en runde av et slikt program.

Sjansene, med andre ord, er mikroskopiske.

Dersom en person virkelig har et talent, vil det bli kjent før eller siden, i større eller mindre grad. X Factor (etc.) bidrar i beste fall til noen sekunder på TV, som blir mer eller mindre glemt etter 1 time. Den brutale, nådeløse sannheten er ganske enkelt at folk flest har ikke et talent som virkelig imponerer mange nok, på lang sikt, til at noen kan leve (godt) av å være artist i Norge (og dermed mindre sannsynlig: utlandet).

Sannheten er at alle som er med på slike programmer i hovedsak hjelper TV2, og deres sponsorer. TV2 tjener penger på sponsorer og reklame, og sponsorene tjener på å bli eksponert under beste sendetid fordi sånne som meg syns det er hysterisk festlig å se folk drite seg ut på TV. (Joda, jeg blir jo faktisk imponert noen ganger også!)

Jeg oppfordrer ikke nødvendigvis til å ditche slike programmer (hverken som deltager eller seer). Jeg vil bare frem til at det i dag finnes andre muligheter for å bli sett, og dermed gjøre omverdenen oppmerksom på at du finnes.

Her er oppskriften:

  1. Start en blogg. (Du er på rett sted. Meld deg på Glabladets bloggekurs, eller benytt deg av Glabladets Hurtigstartsblogging-tjeneste.)
  2. La folk få vite hvem du er gjennom bloggen. Skriv en «Om meg»-side og begynn å skrive personlige innlegg. Stikkordet er å la folk bli kjent med deg.
  3. Legg ut videoer på YouTube av deg og ditt talent. Hvis du brenner for det du gjør, burde ikke dette være mye å «forlange». YouTube-videoene kan du også implementere i dine blogginnlegg.
  4. Hvis folk liker det du gjør, vil de la deg få vite det. Fortsett med dette på en kontinuerlig basis, og skap en online tilstedeværelse, og husk også å markedsføre deg selv i tilgjengelige kanaler.

Det kan altså være like greit å gå sine egne veier med sitt talent. Hvis man tror på seg selv kan man komme langt. Innse dog at dette vil ikke funke for de fleste, akkurat som det ikke gjør det på TV heller.

De fleste blir rost opp i skyene av sin egen mor. Men husk at hun vet ikke bedre, fordi hun er inhabil! Selv om du har hørt og trodd i alle år at du faktisk har en praktfull stemme, kan det likevel hende at du høres ut som en vietnameser som får innvollene sine dradd ut gjennom munnen. Men herregud, gi det et forsøk likevel! :)

Det er bedre å ha prøvd enn å… la vær. Jeg håper du herved er inspirert til å prøve andre metoder for å komme deg opp og frem her i livet. :)

(Les også: Blogg deg til nye muligheter)

Og forresten, apropos artikkelbildet… Sjekk ut denne videoen (om du ikke har sett den før), for å se hvor bra det kan gå på en live audition! Er det rart jeg ikke kan la vær å se på?! :D

Legg igjen en kommentar