Hva er lykke?

Happiness is not a destination. It is a method of life. – Burton Hills

Det ble en gang hevdet i kommentarfeltet til et av mine innlegg at lykke er relativt, individuelt og udefinerbart. Dette stemmer nok til en viss grad. Men er det egentlig så vanskelig?

Hva gir deg glede? Jeg vet om enkelte som har begynt å grine da de har fått dette spørsmålet, fordi de ikke kunne svare på det. Min teori om hvorfor dette er vanskelig å svare på for mange, er at de har feil oppfatning i utgangspunktet.

Hva gir deg glede? Hvorfor skulle noe «gitt» noen av oss glede i utgangspunktet? Hva gjør du selv for å fortjene å «få» glede? Kanskje det handler om oss selv? Kanskje det ikke er eksterne faktorer som skal ligge til grunn for lykkefølelsen vår?

Kanskje det ikke handler om å «finne» lykke? Kanskje lykke ikke er en destinasjon? Kanskje lykke ikke er den fancy duppeditten, gigantiske drømmevillaen eller awesome aktiviteten? Selvsagt blir du glad når du får noe nytt, som du har hatt lyst på en stund. Men hvor lenge varer den lykkefølelsen egentlig? Gi det litt tid, og alt er tilbake som før. Ja, selv om du plutselig skulle fått 10 millioner i fanget.

Å søke etter lykke i destinasjoner er som å skyte seg selv i foten. Folk som «jakter» lykke på denne måten, vil stadig oppleve skuffelser og tilbakeslag. «Hvorfor blir jeg aldri fornøyd?» «Hvorfor varer ikke den følelsen dette ga meg?» Prøver du å finne lykke på denne måten, vil du holde deg akkurat der du er. Du vil oppleve høydepunkter innimellom, men den generelle livsfølelsen endrer seg ikke.

Det er derfor jeg anbefaler å «start with the basics». Det er derfor jeg skriver om hvorfor takknemlighet kan gjøre deg gladere. Det går på de små vanene vi legger oss til, valgene vi tar og hvor vi er mest sjenerøse med fokuset vårt, og tiden vår.

Du har allerede de viktigste tingene du kan ha. Du har et kreativt sinn som oppfatter det du leser akkurat nå. Og du har tid til disposisjon. Tiden vår er kanskje noe av det vi tar aller mest for gitt. Hvis du hadde 3 timer igjen å leve, ville du hatt mer penger eller mer tid…?

Slutt å ta ting for gitt. Menneskene i livet ditt, helsen din, tiden din, eiendelene dine. Vær i stedet oppriktig takknemlig for det du har. Da blir en overflod av ting du vil ha og aktiviteter du vil være med på å regne som en hyggelig bonus i et allerede lykkelig liv.

Start with the basics. Start med:

Hvorfor takknemlighet kan gjøre deg glad og De 3 hemmelighetene til lykke:)

Legg igjen en kommentar