Hvilket formål har naturkatastrofer?

Bildekilde: BBC

Det er ingen tvil om at det er fryktelig og trist for de det gjelder, når det inntreffer katastrofer på linje med det som skjer i Japan for tiden. (Hvis du ikke er enig i det, er du sannsynligvis en psykopat som trenger å få hodet ditt sjekket A.S.A.P.)

Så, for å oppsummere: Japans kraftigste jordskjelv gjennom tidene, etterfulgt av en massiv tsunami som til nå har tatt livet av ca. 13,000 mennesker, og som om ikke dette var nok: Vi står i fare for å oppleve Tsjernobyl 2.0.

Så hva er greia? Hvorfor skjer det slike nådeløse katastrofer? Sitter Gud sammen med sine nærmeste englekompiser rundt et pokerbord og spiller rulett med menneskeliv? Hvorfor er Gud så ondskapsfull?

Jeg, for min del, tror på mer jordlige forklaringer.

For det første skjer det fordi det er naturlig. Kaos er hovedregelen i universet. Vi lever bare i en periode hvor vi har det usedvanlig stille og rolig akkurat nå. Men det har ikke alltid vært sånn og det kommer ikke alltid til å være sånn. Innimellom får vi påminnelser om hvor kaotisk verden kan være, og hvor sårbare vi mennesker er.

Slike tragiske og kaotiske hendelser fungerer som katalysatorer for evolusjonen av vår bevissthet. Kaos og kriser er ofte den kraftigste forløperen til en endring av hvordan vi oppfatter oss selv og verden vi lever i. Vi blir bokstavelig talt ristet ut av vår slumring.

En av tingene vi våkner opp til er at vi alle er forbundet. Som et globalt samfunn får slike hendelser oss til å hjelpe og støtte hverandre og løfte hverandre opp.

En annen ting vi lærer er at vår søken etter trygghet er en stor illusjon. Hvorfor gidde å bruke all sin tid på penger og status hvis det kan bli revet vekk i et øyeblikk?

Hmm…

Deepak Chopra skal få det siste ordet:

– When things don’t go my way, I let go and trust that I am not seeing the big picture.

Legg igjen en kommentar