Hvor mange karrierer vil du ha?

Trenger man å holde seg trofast til yrkesvalget man tok som 20-åring til man går av med pensjon? Hvis det er et bevisst valg er det ingenting galt i å gjøre det. Men å gjøre det bare fordi alle andre gjør det, er dumt. Spesielt hvis du kunne tenkt deg å prøve noe annet. Hvis du føler for det, kan du ha mange forskjellige karrierer.

Når man nærmest må velge yrkeskarrieren sin i slutten av ungdomsskolen, blir man ofte overveldet av alle valgmulighetene man har. Hvordan skal du vite at du velger det riktige? Når du har valgt en karriere betyr det samtidig at du har utelatt alle de andre. Hva hvis du har mange forskjellige interesser?

Det viktigste er å bare velge et eller annet for å komme i gang. Duppe tærne i et felt for å se om det kan være interessant. Liker du deg der, blir du der så lenge du vil. Hvis ikke, kan du skifte karriere. Et karriereskifte vil ofte gi deg mer å vokse på enn å holde seg til det samme arbeidet i flere tiår.

Leonardo da Vinci, et av historiens aller største genier, holdt seg ikke til én enkelt karriere. Hans interesser inkluderte maling, formgiving, arkitektur, vitenskap, geologi, anatomi, optikk, flyvning, metafysikk, matematikk og mye mer. Leonardo skjønte at ting henger sammen. Kunnskapen man får fra ett felt kan komme godt med i et annet. Eksempelvis kom hans vitenskapelige kunnskap godt med til å forbedre kunsten (mer realistisk og nøyaktig arbeid) samtidig som hans kunstneriske sider virket positivt på interessen for vitenskap (mer detaljerte tegninger og diagrammer).

Jeg sier ikke at du skal ha 50 karrierer samtidig, men det går kanskje an å ha et par-tre baller i luften på en gang. Hvis du har en eller to «vanlige jobber», og maler på si, kan malehobbyen vise seg å bli en inntektskilde etterhvert, så lenge du elsker det du gjør og har lyst til å selge verkene dine. Hvis du elsker kunst, musikk og media, men ikke klarer å binde det sammen til én karriere, prøv f.eks. å følge det ene i 20-årene, det andre i 30-årene, det tredje i 40-årene osv.

Etterhvert som du blir eldre vil prioritetene dine endre seg. Det er en god sjanse for at karrieren du valgte som 20-åring ikke lenger er like interessant som 35-åring. Selv om det innebærer et lønnstap å prøve noe annet, kan det være verdt opplevelsen. Pengene kommer ikke til å gjøre deg fornøyd uansett, hvis du ikke lenger elsker det du gjør.

Det er ikke noe meningsfullt å følge en karriere som ikke lenger har en sjel.

Legg igjen en kommentar